Ali är 19 år och hemlös. Han lever i Stockholms city, sover portuppgångar, och får ingen hjälp av socialen.
– ”Åk hem och sov”, sa socialtjänsten, men det vågade jag inte. ”Sluta skolan”, sa de, ”då kan du börja jobb eller söka stöd hos oss.” Jag känner en sån hopplöshet.
Det berättar Ali för Svenska Dagbladet. Han är rädd för att åka hem till föräldrarna, som han fått stryk av. Han brukar stanna kvar i gymnasieskolan där han går, och göra läxorna. Sedan sover han hos kompisar, på internetkaféer eller i portuppgångar.
Det handlar inte om vanliga tonårsuppror för de barn som hamnar i hemlöshet.
– Jag tror jag kommer att hamna i fängelse om inget händer, säger Ali.
Allt fler barn och unga lever i utsatthet. Många har föräldrar som missbrukar eller har psykiska problem. Andra drabbas av hedersförtryck eller utanförskap. Alldeles för många lever i hemlöshet, officiellt skrivna på en adress som de inte kan återvända till. Det menar Stockholms Stadsmission, som nyligen utgivit boken Unga i hemlöshet, vuxna i maktlöshet.
Det finns ett glapp i systemet, konstaterar Yvonne Sjöblom, som är lektor vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.
Föräldrarna har kvar försörjningsansvaret för sina barn ända upp till 20 år om de fortfarande går i gymnasieskolan. Trots att de är myndiga får de inte själva söka ekonomisk hjälp via socialtjänsten. De omfattas inte av kommunens tak-över-huvudet-garanti som gäller från 20 års ålder.
– De flesta som rymmer hamnar i en väldigt riskfylld miljö. De försöker hitta sätt att försörja sig, de kanske säljer sin kropp, de sover hos olika kompisar, säger Yvonne Sjöblom till SvD.