Utrikes 08 juni, 2005

Socialistpartiet bakom Nederländernas ”nee”

Socialistiska partiet firade dubbel seger. Ett nej så starkt att regeringen helt tappade luften. Men också att väns-tern gått framåt. – Den här regeringen faller inom ett år, säger Tiny Cox från partiets verkställande utskott. Sedan spelar DJ:n Queens ”Another one bites the dust”. Det hade kunnat vara den officiella sången om folkomröstningen i Nederländerna.

AMSTERDAM – Ingen visste något om detta förrän för två veckor sedan.
Bartendern på hotell Leidse Square i centrala Amsterdam torkar glas och brickor efter stängningsdags. På tv:n rullar grafiska presentationer av sammansättningen i EU-kommissionen. När konstitutionen är på plats kommer ländernas platser i kommissionen att ändras, säger presentatören. Bartendern lyfter en hand mot tv:n och skakar på huvudet åt den tekniska presentationen.
– Vad är det här för skit?

Det är två dagar till folkomröstningen och hela Nederländerna har förvandlats till ett opinionsmässigt slagfält. Tv-kanalerna kör debatter mellan politiker, soffkommentarer, rundabordssnack och nyheter i ett. Man måste hyra en video om man skall undkomma och ändå få se rörliga bilder.

Fram till nu har det mesta gått snett för regeringen, som är huvudparten i jakampanjen.
När förslaget om denna rådgivande folkomröstning lades fram av tre anhängare 22 maj 2003, var den tänkt att fylla funktionen som en folkets godkännande, ett solidariskt stöd till EU. Ingen hade en tanke på att det skulle kunna bli ett nej. Regeringen väntade sig lågt intresse och sade sig vilja respektera resultatet endast om fler än 30 procent röstat. Till detta bidrog övertygelsen om att Nederländerna fortfarande var ett av EU:s mest entusiastiska supporterländer. Regeringens kampanj startade sent och överraskades i april av dåliga opinionssiffror. När väl kampanjen startade låg ja-sidan under. Och dess svar blev bestörtning och hot.
Justitieministern påstod att krig kunde bryta ut i Europa om folk röstade nej. Det liberala VVD visade en tv-spot där bilder från Auschwitz kombinerades med argumentation för konstitutionen. Det går naturligtvis åt skogen.

– Hur många har läst konstitutionen?
Sju händer av 50 är i luften. Några av dem har den med sig, fullklottrad med anteckningar.
– Okej. Hur många är för? Emot? Har inte bestämt sig?
På Koffiehus KHL debatterar denna måndag vänster mot vänster. Här gäller strikt konstitutionella frågor som vetoregler. Den stora frågan här är: är konstitutionen mer demokratisk än Nice-fördraget?
– Min huvudpoäng är att de som är kritiska mot EU idag, bör rösta ja! säger Richard Wouters, från ja-partiet Groen Links. Parlamentet får mer makt, en del återförs till de nationella parlamenten och man öppnar för medborgarinitiativ och oberoende organisationer att påverka.
Wouters anser att nejsidan använder buskargumentation, att misstro mot regeringen och maktlöshet ligger bakom det nej alla väntar sig.

Likandant är det på studentföreningen Unitas dagen därpå. Utgångsläget är en förkrossande majoritet ja-röster i studentpubliken och det rör sig fortfarande om vetofrågan och en rad tekniska frågor. Men stämningen är irriterad. De vet att nej-sidan leder där ute.
– Vi kan ha en omröstning, men jag litar hellre på mina valda ombud i parlamentet, säger en ung socialdemokrat. Aleid Wolfsen från ja-sidan nickar. Visst hade det varit bättre, säger hans kroppspråk. Åttiofem procent i parlamentet var ju för konstitutionen.
På Koffiehus KHL och studentföreningen Unitas förlorar nej-sidan båda kvällarna en röst när voteringen verkställts. Kanske var det därför ja-sidan ändå trodde att det kunde bli ett ja till slut. Slagfältet i salongerna såg hela tiden annorlunda ut.

Det är inte osannolikt att ja-sidan aldrig besökte köpcentret Buikslotermeerplein, mitt i höghusområdena i Amsterdam Noord. Här intar tio personer från Socialistiska partiet planen med skyltar, en röstlåda för ja- och nejröster och högtalare. Laurens Ivens kör korta appeller.
– Europa skall bli mer demokratiskt med konstitutionen. Det är som man sa om Maastricht. Europa skall göra saker smidigare och bättre. Det är som man sa med euron. Vill ni avvecka de sociala bostäderna? Rösta ja. Gillar ni att Bryssel skall bestämma mer? Rösta ja. Vill ni ha ett mer socialt Europa, rösta nej.
Det är kanske förvånande att höra för en svensk att Bryssel är så illa omtyckt, till och med i ett land som ligger på pendelavstånd till den europeiska huvudstaden. Men så är det, förklarar Jan Sizoo, pensionär som bott utomlands mycket innan han kom till Amsterdam och blev medlem i SP.
– Nederländerna var ett traditionellt EU-positivt land, men det har eroderat steg för steg. För mycket byråkrati, för många beslut i Bryssel. Men det viktigaste är kanske oron för social dumpning och euron. Mitt under kampanjen gick en tjänsteman ut med uppgifterna att regeringen visste att landets tidigare valuta, gulden, värderats ned inför övergången till euro och att man alltså visste från början att priserna skulle bli högre. SP:s kampanj med huvudparollen ”Du skall veta vad du säger ja till” är utformad för att spela på denna misstro, mot en regering som prackade på landet euron. Turkiet har också varit en fråga i kampanjen, men inte på det sätt som folk tror, säger Sizoo.
– Visst finns de som säger att de inte vill ha fler turkar i landet, men huvudfrågan har varit att Turkiet är ett land med 70 miljoner människor. Folk är oroliga för att Nederländerna bara skall köras över av större länder, det riktar sig lika mycket mot Tyskland och Frankrike annars. I shoppingcentret kommer folk från alla håll och pratar, tycker och frågar. Och röstar.
– Aj, då, det ser dåligt ut för premiärministern det här, säger Laurens innan resultatet kungörs. Arton ja-röster, 209 nej-röster.
– Jag är inte förvånad om det blir 70 procent nej här i den riktiga folkomröstningen, säger Henk Wichard, ansvarig för SP-kampanjen i Amsterdam. Det här är ett arbetarområde och folk visar verkligen sina känslor när det handlar om EU. Vi betalar den högsta EU-avgiften av alla länder samtidigt som regeringen skär ner.
Detta är det jasidan kallar buskargumentation: att inte bara ta upp konstitutionen. För Henk Wichard är det inte fult.
– Nej, den här regeringen har ju motiverat sina åtgärder med EU. Stabilitetspakten, avvecklandet av sociala bostäder, euron. Och de vill ju fortsätta på samma spår. Det är klart att folk vill säga nej till det.

Så blir det också. På måndagskvällen sänds en av de sista tv-debatterna, som tydligt visar att den allmänna stämningen är mer i nivå med shoppingcentret än salongsdebatten. Efter att ha varit på defensiven hela debatten, säger kristdemokraten van Aartsen från ja-sidan att ”kommunister och rasister” stod bakom nejet i Frankrike. Han buas ut av studiopubliken. Sedan får André Rouvoet och Harry van Bommel från nej-sidan publikens röster. Rouvoet, från högerpartiet ChristenUnie, är varken en slugger eller en halvfascist. Han är en respektabel konservativ och han håller sig till sakliga argument. Han är en röstvinnare. Den andre, kanske den hårdaste debattören i denna kampanj, är SP:aren van Bommel som, i partiledaren Jan Marijnissens frånvaro för ryggproblem, tagit täten.

På högersidan har den mest framgångsrika kraften snarare varit ChristenUnie med André Rouvoet. Man räknar med att de bidragit med 15 procent av väljarna på nej-sidan.
Men det nederländska nejet vanns, liksom det franska, framför allt från vänster. Med röster från socialdemokrater, gröna och vänstern. Organisatoriskt från vänster arbetade bland annat en liten kommitté, Grondwet nee, med enbart frivilliga. Den största insatsen för kommittén var att ge ut en antologi och vara synlig i media, säger Eric Wesselius, en av initiativtagarna.
– Den avgörande kraften har varit Socialistiska partiet. Det är faktiskt det enda partiet i det här landet som har en organisatorisk styrka idag.

Partiet är också det enda som tydligt går framåt i partisympatiundersökningar efter denna kampanj. Från nuvarande nio platser i andra kammaren till mellan 16 och 20, om det skulle varit val idag, alltså mellan tio och 13 procent. SP har också fått sitt slutgiltiga mediala genombrott efter folkomröstningen. NRC Handelsblad publicerade i sin helgbilaga den 28 maj en stor artikel om partiet bakom kampanjens vanligaste affischer: ”SP från småparti till miljonföretag”.

Dagen efter omröstningen talar jag med Remine Albers, gruppledare för SP i Amsterdam. I Amsterdam blev klass-klyftan synlig i omröstningen. I den välbeställda stadsdelen Oud Zuit, där många av stadens muséer och prestigevåningar ligger, röstade 52,66 procent ja. I Amsterdam Noord, där det shoppingcenter jag besökt ligger, röstade 73,42 procent nej.
Remine Albers är inte förvånad över att valdeltagandet blev så högt. De har redan haft folkomröstning i Amsterdam om bolagiseringen av kollektivtrafiken. Då röstade 68 procent och de flesta röstade nej. Hon har under dagen mottagit gratulationer från ja-sidans partier. De såg inte direkt glada ut.
– Men jag vågar inte hoppas på att det här är vårt slutgiltiga genombrott. Min kalvinistiska bakgrund tillåter mig inte att ta ut något i förskott. Men vi hoppas, vi hoppas.

Harry van Bommel var en av de sista att sluta festa på valvakan. Men när jag slår på tv:n vid lunchtid dagen därpå, står han redan i parlamentet i Haag och för fram SP:s krav på ett nationellt konvent om Nederländernas framtid i EU. Kampen är inte slut. Nu skall regeringens användning av kampanjmedel utredas. Många frågetecken finns: Varför arrangerades så mycket av utrikesdepartementet? Varför lade regeringen plötsligt till 3,5 miljoner i kampanjens slutfas, efter det första relativt rättvisa beslutet att ja-sidan skulle få 600 000 och nej-sidan 400 000? Telefonen ringer var femte minut. van Bommel är mannen för dagen i Nederländerna.

Jag mötte honom första gången under det sociala forumet i Paris, november 2003. I en liten källarlokal på ett hotell satt 15 personer och diskuterade hur man skulle kunna åstadkomma folkomröstningar i EU-länderna. van Bommel var övertygad om att man förmodligen skulle förlora en omröstning i Nederländerna.
– Men vad skall vi göra? Det är vår enda chans. Annars röstar regeringen igenom det ändå.

Mycket har hänt sedan dess. Premiärminister Balkenendes populäritet har sjunkit till Bushs nivå. VVD körde sin Auschwitzfilm. Och nej-sidan slet hårt och vann. van Bommel har kampanjat i sju veckor och ser flera år äldre ut än vanligt.
– Jag förstod att vi kunde vinna bara för några månader sedan, säger han. Vi hade en historisk chans och vi tog den.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Utrikes 28 september, 2024

Frankrikes kockar kokar över

Kocken Nais Pirollet i finalen av Bocuse d’Or i Lyon, ibland kallat kock-vm. Foto: Laurent Cipriani/AP/TT.

I de franska lyxrestaurangernas kök flyger svordomar och kastruller mot lärlingarna. Bakom finns en militär hierarki, byggd på våld och övergrepp. Nu börjar allt fler kockar ifrågasätta systemet.

En torsdagseftermiddag på hotell- och restauranggymnasiet i Metz berättar ett femtiotal elever om sina första erfarenheter inom restaurangbranschen. ”Jag blev slagen och sparkad”, ”Jag fick ett ägg i huvudet för att jag glömt att ställa in marängerna i ugnen”, ”De kastade en våt trasa i ansiktet på mig och sade: ’Du är en slav’”, skriver de med barnslig handstil på lösa pappersark. Författarna är inte mer än 20 år gamla, men många av dem har redan upplevt den kultur av våld – såväl fysiskt som verbalt – som genomsyrar en sektor som i Frankrike sysselsätter 1,2 miljoner människor.

Marion Goettlé, som står framför studenterna den dagen, är förvånad över vittnesmålen. Den unga kvinnan, som är kock på Café Mirabelle i Paris, hade länge hållit tyst om de dagliga kränkningar och sexuella trakasserier som hon utsattes för av en tidigare chef.

– Jag upplevde våldet som en del av yrket, som om vi var soldater som behövde stå i givakt, säger hon.

Den förening som hon var med och grundade 2021, Bondir.e, deltar i kockutbildningar för att hjälpa eleverna att identifiera och stå emot övergrepp.

Han förolämpade och förödmjukade oss, och vi var rädda att han kunde slå oss.

Under de senaste cirka tio åren har vittnesmål kommit fram i ljuset. År 2015 gjorde en anställd en anmälan – som avvisades – mot kocken Joël Robuchon för trakasserier. Samma år pekade en granskning i public service-bolaget France Télévisions ut Yannick Alléno, som hade utsetts till ”årets kock” av Gault & Millau-guiden. Arbetsdomstolen erkände att det förekommit ”fysiskt våld” på Pavillon Ledoyen, hans trestjärniga restaurang på Champs-Élysées. Sedan 2019 har Instagramkontot ”Je dis non chef!” (”Jag säger nej till kocken”) sammanställt cirka 200 berättelser om övergrepp: lärlingar som lyfts i nacken, bränns med kastruller och utsätts för sexuella övergrepp i kylrum.

Yrkets rekryteringssvårigheter, som regelbundet rapporteras i pressen, borde leda till självrannsakan. Men i denna myriad av bistroer och lyxrestauranger är medvetenheten fortfarande låg vad gäller grundfrågan: varför existerar sådana lagbrott – och brist på respekt för människor – i en sektor som har upphöjts till nationellt kulturarv?

I början av 1900-talet rationaliserade Auguste Escoffier arbetet i köket. Den före detta armékocken ville strömlinjeforma landets kök till militära ”brigader”. Längst ned på stegen fanns les commis, lägre tjänstemän som ansvarade för de enkla uppgifterna, och ovanför dem chefs de partie. Sekonden, eller underbefälhavaren, samordnar allt, medan köksmästaren eller kocken (chef) ansvarar för slutprodukten. Escoffiers pyramid utformades för eliten under Den vackra epoken (La belle époque, 1871–1914), men används nu i alla typer av kök.

– Elitgastronomins modell för de förmögna präglar fortfarande undervisningen vid restaurangskolorna, säger Adrien Pégourdie, docent i sociologi vid universitetet i Limoges.

(mer …)
Krönika 27 september, 2024

Folkhälsomyndigheten har infört riktlinjer för barns skärmtid. Foto: Martina Holmberg/TT.

Man kunde tycka att människor skulle lära sig någon gång. Men nu drar den återigen fram över kultursidor, morgonsoffor och sociala medier. Den här gången triggad av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring skärmtid. Jag talar naturligtvis om moralpanik-paniken, den orimligt starka rädsla som flera generationer vuxna känner inför att stämplas som moralister eller, ännu värre, bakåtsträvare.

Kanske är det tv-programmen Svar Direkt och Studio S vi ska skylla på. Det börjar bli länge sedan nu men jag undrar om dagens unga förstår vilka formativa erfarenheter några pajiga reportage om farorna med videovåld och hårdrock utgjorde för de svenska sextio- och sjuttiotalisterna.

I det ena fallet utmålades möjligheten att hyra VHS-film som ett existentiellt hot mot samhället och i det andra skickades en 23-årig Anders Tegnell, driftig nog att ha blivit chefredaktör för en musiktidning, fram för att ställas till svars för allt från ”satanistiska hårdrocksorgier” till fylleri, varpå det blev diktläsning om trettonåriga flickors utsatthet. Många av de ungdomar som såg sin egen subkultur demoniseras i ett rikstäckande medium utan någon möjlighet att replikera växte föga förvånande upp till vuxna med låg tolerans för varje tecken på förmynderi.

Nej, världen kommer inte gå under för att en trött småbarnsförälder sätter på Babblarna, men det betyder inte att det saknas skäl att fundera på vad ständig fokusstörning gör med oss alla.

Aldrig bli en sådan vuxen. Gott så. Men det är inte heller en slump att människorna på Timbro aldrig tröttnar på att prata hårdrocksnostalgi. För en världsbild där varje försök att utvärdera konsekvenserna av ny teknik faktiskt gäller för ”moralpanik” är en attityd som gifter sig väl med en nyliberal entreprenörskultur där Utvecklingen aldrig får styras ideologiskt. Genomgående är också oförmågan att skilja på att kritisera barn och kommersiella produkter som riktar sig till barn.

I Länstidningen Östersund (8/9) avfärdar den socialdemokratiska ledarskribenten Lina Stenberg Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för skärmtid för barn som ett ”von oben-moraliserande över hur fattigt folk lever sina liv”. Det är en slapp slutsats. Visst har Stenberg rätt i att en högerregering som inte satsar på barn och ungas välmående ska kritiseras. Men det gör inte Stenbergs trötta hö hö-jämförelser med femtiotalets förfasade reaktioner på Elvis Presley (”Se bara på höftrörelserna!”) så mycket vassare. Utöver det märkliga i att häftig ”disruptiv innovation” alltid slutar vara radikalt ny i samma ögonblick som någon vill reglera den kan man ju fundera på hur välfunnen analogin verkligen är.

Nej, världen kommer inte gå under för att en trött småbarnsförälder sätter på Babblarna eller Bolibompas ”Crazy hits” så att den där purjolökssoppan hamnar på bordet någon gång. Men det betyder inte att det saknas skäl att fundera på vad ständig fokusstörning gör med oss alla. I synnerhet hur det drabbar just fattiga barn.

Barnpsykologen Malin Bergström beskriver i Svenska Dagbladet (8/8) hur hon i sitt yrke möter tvååringar ”som vi tror har allvarliga utvecklingsavvikelser eller autism, där det visar sig att barnen har matats med sådan här smörja [AI-genererade barnprogram på Youtube] i så pass stor utsträckning att de har fått för lite adekvat stimulans”. Att Bergström förklarar att det inte krävs särskilt mycket stimulans för att en tvååring ska komma ikapp är förstås en lättnad, men vad händer med dem som inte hamnar på barnpsykologernas radar? Förr eller senare stängs fönstret för när ett barn fortfarande kan leka ikapp sina jämnåriga.

Läs mer

Det kan vara värt att fundera på vad de antiauktoritära ryggmärgsreflexerna riskerar att väcka för svar. Visst kommer en alarmistisk vuxenvärld som vill förbjuda allt nytt och obekant få barn och unga som misstror den. Men exakt samma sak gäller för den vuxne som i varje given situation är så besatt av att uppfattas som ”härlig” och ”avslappnad” att hen landar i en extremt lättsinnig inställning till risker.
Och om vi nu ändå ska ägna oss åt historiska analogier: vid det förra sekelskiftet höll en betydande del av den svenska befolkningen på att supa ihjäl sig. Jag sticker ut hakan och påstår att det var bra att arbetarrörelsen spelade en aktiv roll i att bryta den trenden. Trots att jag tycker det är kul med mikrobryggerier och trots att någon säkert redan då såg det som ett utslag av moralism.

Inrikes/Nyheter 27 september, 2024

Kristna transkritiker ordnade symposium på Sahlgrenska

Seminariet på Sahlgrenska arrangerades av Jovanna Dahlgren, prefekt på Sahlgrenska akademin. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Den 30 augusti höll Sahlgrenska akademin ett symposium om forskningsläget inom könsdysfori. Nu kan Flamman avslöja att initiativtagaren samt en av de sju deltagarna kan kopplas till hbtq-kritiska organisationer – varav en klassats som hatgrupp i USA.

”Här är en lista med 65 kön.”

Framför denna uppräkning, hämtad från Illustrerad Vetenskap, föreläste professor och överläkare i psykiatri Mikael Landén om hur synen på könsidentitet förändrats under 50 år. Detta som en del av ett symposium om könsdysfori på Sahlgrenska akademin i Göteborg, arrangerat av Institutionen för kliniska vetenskaper.

Enligt Annika Westh, en av besökarna, betonade Landén under talet att ökningen av könsdysfori bland ungdomar är politisk snarare än medicinsk, och ”resultatet av en kampanj med målet att utradera kön” som ”få vågar ifrågasätta just nu”.

Mikael Landéns engagemang i transfrågan går längre tillbaka än så. 2023 medverkade han på en konferens i New York arrangerad av SEGM, som står för Society for evidence-based gender medicine, ”Sällskapet för evidensbaserad könsmedicin”. Organisationen lades samma år till på civilrättsorganisationen Southern Poverty Law Centers lista över hbtq-fientliga hatgrupper. I Läkartidningen skrev han 2019 att ”kulturbunden psykologisk smitta” kan ligga bakom ökningen av unga patienter med könsdysfori.

symposiet i Göteborg, med undertiteln ”nuläge och kunskapsluckor”, talade bland andra Gennaro Selvaggi som är en av Sveriges främsta könskirurger, och Åsa Tivesten som deltagit i många olika hormonstudier. Medverkade gjorde också överläkare Christopher Gillberg, som 2019 tillsammans med sex kollegor skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet, som kallade könskorrigering för barn ”ett stort experiment”.

Än så länge har vi religionsfrihet i landet och vad det gäller mina incitament så är det pediatriska perspektivet samt vetenskapen.

Symposiet organiserades av Jovanna Dahlgren, barnendokrinolog och prefekt vid Institutionen för kliniska vetenskaper på Sahlgrenska akademin. Vid sidan av sitt arbete är Dahlgren också ordförande för Kristna läkare, den svenska grenen av ICMDA (Internationella kristna medicin- och tandvårdsförbundet). ICMDA menar att transitionering varken är effektivt, säkert eller minskar självmordsfrekvensen bland transpersoner, och hävdar att ”könsideologi påverkat västvärlden dramatiskt” de senaste decennierna. Som expertröst i frågan har organisationen lyft fram Christian Legal Centre, en brittisk väckelsekristen grupp som är emot homosexualitet, pornografi och sex före äktenskapet.

Sveriges kristna läkare driver även frågor om dödshjälp och samvetsfrihet, det vill säga rätten att inte behandla patienter om det strider mot ens personliga övertygelser. På organisationens Youtubekanal talar Jovanna Dahlgren om det senare ämnet med Olof Edsinger från Svenska Evangeliska Alliansen, och nämner 28 minuter in att hon ”engagerat sig mycket i könsdysfori” med ”ett nätverk av kristna läkare, många katoliker”, som ”inte syns i undervegetationen, och har sett till att putta frågan i Sverige åt rätt håll”.

Läs mer

I ett sms till Flamman skriver Jovanna Dahlgren:

”Än så länge har vi religionsfrihet i landet och vad det gäller mina incitament så är det pediatriska perspektivet samt vetenskapen. Vad vuxna gör med sina kroppar är ointressant för mig.”

Några dagar senare återkommer hon med ett längre svar:

”Det aktuella symposiet anordnades på initiativ av mig och andra forskare inom och anknutna till Göteborgs universitet för att uppdatera i första hand forskarkollegor och vårdpersonal. Talarna kom från olika medicinska discipliner och hade olika perspektiv. 

Som professor i barnendokrinologi är min uppfattning att det vetenskapliga läget kring medicinsk diagnostik och vårdinsatser vid könsdysfori behöver synliggöras. Vi har kunskaper på många områden men det finns också kunskapsluckor som vi behöver identifiera och hjälpas åt att täppa till. Det finns alltså fortsatt stora behov av uppföljning och forskning på området, inte minst vad gäller hormonbehandling och andra vårdinsatser under transition och deras långvariga effekter. 

Som barnläkare är mitt fokus det pediatriska perspektivet, alltså barnpatientens sårbarhet och att minimera de medicinska riskerna med behandlingar hos ej myndiga individer, oavsett vilken barnendokrinologisk behandling det gäller.”

Flamman har sökt flera av de andra talarna på symposiet, varav samtliga tackat nej till att medverka, eller inte svarat. Sahlgrenska akademin har bett om att få återkomma.

Rörelsen 26 september, 2024

Ja till Europas Förenta Stater

Georgier demonstrerar mot den ”ryska lagen” mot så kallade utländska agenter och för ett inträde i EU. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

I november 1994 röstade jag nej till svenskt medlemskap i Europeiska unionen. Vid tidpunkten uppfattade jag EU som de gamla kolonialmakternas tullunion, som skulle skydda sig från konkurrensen från det globala Syd. Vi skulle tvingas köpa våra skjortor från Portugal i stället för från Indien, varnade jag för i debatten.

Jag uppfattade också EU som ett hot mot den svenska modellen. Vår höga sysselsättningsgrad för kvinnor och vår skattefinansierade barn- och äldreomsorg hotades av en union där de flesta medlemsstater hade en patriarkal familjesyn. Vår ekonomiska politik skulle dessutom tvingas anpassa sig till Maastrichtavtalet, där låg inflation och budgetbalans överordnades full sysselsättning. Jag trodde i likhet med Vänsterpartiet och stora delar av socialdemokratin att EU var hugget i sten och att fördragen var omöjliga att ändra i progressiv riktning. Om något så skulle utvecklingen gå åt fel håll.

Vi hade fel. Visserligen har den svenska modellen försvagats i och med storskalig privatisering och konkurrensutsättning. Våra klassklyftor har också ökat snabbare än snittet i EU. Men dessa förändringar påbörjades redan före inträdet. Sveriges ekonomiska politik började läggas om redan i mitten av 80-talet, då först kredit- och sedan valutaregleringarna försvann. Våren 1991 blev inflationsbekämpning det överordnade målet för den ekonomiska politiken, vilket befästes efter kronfallet i november 1992. Privatiseringsvågen inleddes i större skala under regeringen Bildt åren 1991 till 1994.

I en tid då både kapitalet, klimatet och de smittsamma sjukdomarna blivit genuint gränslösa räcker inte nationalstaterna till.

Vi hade också fel om färdriktningen. EU:s politik är i dag både rödare och grönare än Sveriges. Klimatlagen slår fast att nettoutsläppen ska minska med minst 55 procent till 2030, med klimatneutralitet senast 2050 och netto negativa utsläpp därefter. Medlemsländerna måste återställa minst 30 procent av de livsmiljöer som är i dåligt skick senast 2030, och 90 procent senast 2050. EU har beslutat om kraftigt sänkta gränsvärden för bland annat asbest, bly och cancerframkallande ämnen.

Unionen har dessutom beslutat om importstopp för varor producerade genom tvångsarbete och strypt bidragen till företag som skatteplanerar. I mars i år beslutade EU att kräva av de globala teknikjättarna att bete sig mindre monopolistiskt: Apple och Google måste nu betala närmare 180 miljarder kronor i extra skatt och böter. Unionen har också beslutat om stöd till aktivister inom hbtq-frågor och aborträtt, samt till kvinnor som förtrycks av de islamistiska regimerna i Iran och Afghanistan.

Självklart kvarstår stora problem. Det beslut om migration och asyl som antogs i april i år präglas av de reaktionära opinioner som stärkts sedan flyktingvågen 2015. Men med tanke på de rådande strömningarna i inte bara Sverige och Danmark, utan också i de två största medlemsländerna Tyskland och Frankrike, så hade migrations- och flyktingpolitiken knappast varit mer human om medlemsländerna själva fått sköta den.

Den före detta ECB-chefen Mario Draghi har i en nyligen framlagd rapport hävdat att EU måste satsa mellan 8,5 och 9 biljoner kronor årligen för att klara den gröna omställningen. Det handlar bland annat om att ersätta fossila bränslen med förnybar energi, ta fram strategiska råvaror som Kina i dag har nära monopol på, samt få fram en grön teknikindustri som kan konkurrera med USA:s jätteföretag.

Läs mer

För detta krävs både stora gemensamma lån samt en expanderad EU-budget. Det skulle innebära klara steg i federalistisk riktning, vilket hittills varit oacceptabelt för svensk socialdemokrati och vänster. Som Göran Persson uttryckte det i januari 2001: ”De som drömmer om en federation får kanske rätt, men de får bara rätt om det är vi antifederalister som får bestämma takten.” Den förre kommunstyrelseordföranden i Göteborg, Göran Johansson, beskrev inställningen som att gå med röven före.

I en tid då både kapitalet, klimatet och de smittsamma sjukdomarna blivit genuint gränslösa räcker inte nationalstaterna till. Vi behöver både ett Europas Förenta Stater och en parlamentarisk församling på den globala nivån.

Veckobrev 26 september, 2024

En budget för de snorrika

En skaldjursplatå serveras på Restaurang Bar Akvarium, på exklusiva adressen Blasieholmsgatan i Stockholm – ett stenkast från Rosenbad. Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Är du arg ofta? I så fall finns många hälsorisker – högt blodtryck, huvudvärk, utslag, rykande öron, samt en plötslig vilja i att banka huvudet i en tegelvägg. (Alla är inte hämtade från 1177.)

För att undvika allt detta bör du hålla dig borta från höstbudgeten, som regeringen lade fram i torsdags. I stället för satsningar på sjukvård och järnvägar sänker de inkomstskatten så att ”hushåll längs hela inkomstskalan får mer pengar i plånboken”.

Stämmer det? Sådär.

Undersköterskor och hemtjänstpersonal får 155 kronor mer att sätta sprätt på i månaden. I den grädda som Elisabeth Svantesson tillhör – med sina 156 000 i månaden –  får man däremot hela tre tusenlappar extra att bränna. Mer än hälften av kostnaderna för skattesänkningen går till den femtedel som tjänar mest. Ministrarna dukar alltså upp till bankett på regeringskansliet, medan vi andra får nöja oss med smulor.

Flamman får mindre än någonsin. Hela vårt mediestöd är indraget, vilket gör att vi blöder 500 000 kronor om året – tills allt är borta. Vårt mål för månaden är 4 300 prenumeranter – för att nå det målet behöver vi bara bli 54 prenumeranter till.

Känner du hur adrenalinet och kortisolet börjar strömma? Jag också. 

Men låt oss använda ilskan produktivt. Här kommer en lista med förslag på hur du kan mobilisera känslosvallet för förändring.

Arbetare: Läkarbesök och blodtrycksmedicin är dyrt, men för 95 kronor har du råd med både bandage och smärtstillande för din brutna hand. Det lämnar utrymme för en digital prenumeration på Flamman för 55 kronor, en investering med obefintlig ränta men desto större politisk avkastning. Se det som ett ILSK-konto.

Tjänstemän: Med ett par hundralappar till över kan du kosta på dig mer offensiva politiska investeringar. Vi föreslår en tryckt tidning för 99 kronor, i kombination med en affisch som föreställer Karl Marx med VR-glasögon för 249 kronor.

Överklass: Om du tillhör det smala segment som både är vinnare på regeringens budget, men som tycker att detta är rent år helvete – har vi ett utmärkt förslag på hur du kan placera ditt förmerade kapital. En tryckt stödprenumeration för 145 kronor i månaden, en substantiell insättning via swish (1234417630) eller plusgiro (60091-6) – och varför inte toppa det med att bjuda hela redaktionen på en helkväll på Café Opera, för att stärka vårt klasshat och kampvilja.

Trasproletär: Du som måste hålla i varenda krona har lyckligtvis en sista ägodel – din arbetskraft. Detta är också din källa till makt. Vi föreslår att du delar denna artikel till alla du känner, och uppmanar dina vänner att prenumerera.

Där har vi den, Flammans nya koalition. Tillsammans kan vi slå tillbaka regeringens hjärtlösa klasspolitik, för vi kommer alltid att vara fler.

Inrikes 26 september, 2024

Så skvallrar P-appen om din position: ”Obehagliga möjligheter”

Flammans reporter Liz Fällman testar säkerhetshålen i parkerings-apparna. Foto: Privat.

Flera av de vanligaste parkeringsapparna gör det möjligt för utomstående personer att spåra var och när bilar parkerar, enbart genom att känna till registrerings-numret. Experter på integritet menar att bristerna kan utgöra en fara för utsatta personer. Flammans reporter sätter sig bakom ratten för att testa.

Jag låser upp den blanka, futuristiska Volvon med ett klick på min mobil, kör den ut ur P-huset och in i ett annat i närheten. En kamera läser av nummerplåten precis när jag rullat innanför garageporten, och registreringsnumret dyker upp framför mig på en skärm på väggen. Jag hittar en plats, slår av motorn, och väntar rastlöst på att de tio första gratisminuterna ska passera. Efter det kommer en betalning på 35 kronor att dras så fort jag passerar kameran på väg ut igen

På andra sidan stan, cirka tolv kilometer bort, sitter experimentets andra deltagare – en vän till mig, som också skaffat ett konto i samma parkeringsapp. Vännen vet inte exakt var i stan jag befinner mig, och har bara fått bilens registreringsnummer. Nu väntar båda spänt på samma sak – ett parkeringskvitto.

När jag kört ut dyker det upp en notis i appen om obetald parkering i några sekunder, innan den försvinner. Strax efter får jag ett meddelande från min vän: ett kvittot med garagets namn och adress, samt starttid och sluttid för vistelsen.

Min vän har precis spårat min bil, i rollen som ”stalker”, för priset av en fika.

”Det bästa är att man kan spionera på vem som helst. Öppna appen, två knapptryck senare har du registrerat ett nytt fordon och kan börja kartlägga livet på din exfru, kanske.”

Allt börjar med ett Flashbackinlägg. En användare höjer den redan paranoida pulsen i forumets övervakningsdel,genom att påstå sig ha hittat ett kryphål i Easypark – ”Sveriges och Europas mest använda parkeringsapp”, enligt företaget själva. Bara genom att skriva in ett registreringsnummer kan hen få en notis om när och var grannen parkerat sin bil.

(mer …)
Kommentar 25 september, 2024

Allan Stutzinsky, ordförande judiska församlingen i Göteborg, under en manifestation för öppenhet, demokrati och mot nazism 2017. Foto: Adam Ihse/TT.

Se den här bilden framför dig: Till vänster, en man med muslimsk huvudbonad som står på en stapel av dödsskallar. Ur klädnaden sticker en sabel ut och ovanför honom står det ”1 400 years”. Mitt emot honom står en ortodox jude med vidbrättad hatt, på en pelare av filosofiböcker. Handen är utsträckt som i hälsning. 

Bilden lades upp på Facebook den 9 juli av Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg tillika kommunpolitiker för Liberalerna. Förutom att bilden är ett klockrent fall av rasism och islamofobi, i en tid där den utpekade gruppen är exceptionellt utsatt, är det bortom allt tvivel att en sådan publicering visar på omdömeslöshet. Inte minst hos en person som inte bara företräder ett politiskt parti, och åtminstone tidigare uttalat antirasistiskt, utan även tusentals församlingsmedlemmar. 

Inlägget möttes av ett ramaskri från församlingsmedlemmarna, som protesterade vilt mot det rasistiska innehållet. Stutzinsky själv blev omedelbart skild från alla sina uppdrag och bad ångerfylld om ursäkt. 

Nej, jag skojar bara. Först tre månader senare gör Judiska centralrådet ett uttalande där de berättar att de  ”påbörjat en intern dialog inom styrelsen för att utvärdera situationen och vidta nödvändiga åtgärder.” Målet är, skriver de, att ”säkerställa att detta inte upprepas”.

Det är en optimistisk förhoppning. Stutzinsky själv är nämligen mindre ångerfull. ”Det har lett till missförstånd, men jag ser ingen anledning att be om ursäkt”, säger Stutzinsky till Dagens Nyheter. Inte ens till sin egen församling? Precis som den vänsterpartistiska kommunpolitikern Daniel Bernmar påpekar vore det minsta man kunde begära att han bad Sveriges muslimer om ursäkt. Men att även be svenska judar om ursäkt vore också på sin plats. För vad tror Stutnitzky? Gör utspel som dessa livet säkrare för judar och muslimer eller otryggare? Gissa. 

Att som Jomshof och Stutnitzky teckna en generisk ”muslim” och benämna den som jihadist är nämligen lika illa som de antisemitiska karikatyrerna. Och det är skamligt att det skulle krävas att Dagens Nyheter uppmärksammar händelsen för att något över huvud taget ska hända. 

Samma snabba reaktion som vi borde kräva av Vänsterpartiet när antisemitiska karikatyrer dyker upp, borde vi kunna förvänta oss av religiösa ledare när de ställs inför antimuslimska budskap. Men en sådan senfärdig och halvhjärtad reaktion på det inträffade är ett tecken på att något inte står rätt till med Judiska församlingen i Göteborg. Med L vet vi ju redan vilken sida de väljer under press.

Kultur 25 september, 2024

Hammarskjölds andliga tvättstuga återuppstår i Hökarängen

Kortsidan i Dag Hammar-skjölds meditationsrum är ett typexempel på svensk ”lagom-modernism”. Foto: Johan Österholm/Konsthall C.

Mariam Elnozahy, ny chef för Konsthall C, bygger en kopia av Dag Hammarskjölds meditationsrum i FN-skrapan. Jakten på svensk andlighet börjar och slutar i tvättstugan.

Vad har en offentlig tvättstuga i Stockholmsförorten Hökarängen och FN-skrapan i New York med varandra att göra? Just nu överraskande mycket. På Konsthall C, inhyst i en av Sveriges första offentliga tvättstugor, har Mariam Elnozahy, konsthallens konstnärliga ledare, låtit uppföra en kopia av Meditationsrummet i Förenta nationernas byggnad.

Beställaren och den engagerade inredaren bakom rummet i FN-skrapan var svensken Dag Hammarskjöld (1905–1961) (bilden), diplomat och världssamfundets andre generalsekreterare själv. Den tillfälliga förvandlingen på konsthallen är Elnozahys första presentation i sin roll och den första i hennes serie Sacred spaces, heliga rum, som hon, genom en rad utställningar och konstnärer, kommer att arbeta med under det kommande året.

För stunden är konsthallen en byggarbetsplats, det långsmala rummet i rummet saknar tak och möblerna är ännu inte på plats. Men kortsidans vägg är målad i ett abstrakt, organiskt mönster i grått och blått. Formspråket är omisskännligen förknippat med den svenska efterkrigstidens modernistiska universalism, modell ”lagom”. En stil som känns igen i utsmyckningar i trappuppgångar, på fasader och annan samhällsbärande arkitektur – kanske även i en gemensam tvättstuga.

Varför just FN:s meditationsrum som startpunkt för din serie Sacred spaces?

– För mig är det ett sätt att kliva rakt in i nuet där inställningen till FN:s auktoritet inte längre är självklar. Under det att folkmordet i Palestina pågår, vilken roll har en sådan här institution i dag?

Ett mini-FN inhyst i en tvättstuga från folkhemsåren omvandlad till konsthall. Båda som månlandare ur ett gemensamt efterkrigsförflutet som landat i en ny tid, med en annan ideologisk grammatik. Är båda andar ur förgångna, som de svartvita ansikten som tittar tillbaka på oss när vi bläddrar i gamla familjealbum?

Men vi tar det från början. När jag kommer till Konsthall C några dagar före vernissagen har Mariam varit konstnärlig ledare i nästan ett år, men på distans från Kairo, för att planera verksamheten. I Sverige har hon bott i fyra månader. Jag undrar vad som fick henne att ta klivet från Kairo till Hökarängen. Svaret: Resurser och ett robust offentligt system för konstnärlig verksamhet.

– Jag vill inte arbeta i brist.

Med sig hade hon sin idé om en serie utställningar som dyker ner i det andliga och religiösa svenska arvet, en osynlig aspekt av det moderna Sverige. Religion har blivit något som ”de andra” håller på med.

– När jag funderade över temat med heliga platser så tänkte jag mycket på kristendomen och dess roll i byggandet av välfärdsstaten. Som egyptisk muslim var det intressant för mig att se på den religiösa pluralistiska kris vi är mitt uppe i – inte bara i Sverige utan i Europa.

Mariam Elnozahy (bilden) växte upp i en sekulär egyptisk familj i det konservativt kristna Texas. Den arabiska våren sammanföll med hennes utbildning och vuxenblivande och efter studier i New York blev resorna fram och tillbaka till Kairo allt mer frekventa. Till sist tog hon steget och flyttade dit.

– Det var där min yrkesbana inom konsten började.

Varför valde du konsten som uttrycksform för ditt politiska intresse?

– Jag tror att vi är politiska som människor, för mig är det en tautologi. Jag började jobba på Townhouse Gallery i Kairo, en konsthall grundad 1998 som under 20 år fungerade som en knutpunkt för konstnärligt skapande för hela Mellanöstern.

Att bo och arbeta i Kairo gav Mariam Elnozahy ett inifrånperspektiv på i landets och regionens historia, en alternativ bild som inte var möjlig att begripa utifrån.

Där verkade på 00- och 10-talet några av samtidskonstens mest intressanta konstnärer med frågor som tacklade sociopolitiska frågor. Walid Raad med sina absurda grepp kring det utdragna inbördeskriget i Libanon eller Wael Shawkys trollbindande glasmarionetter som iscensätter arabisk-europeisk historia ur de förras perspektiv.

– Det var min verkliga utbildning. Jag blev kär i konstnärerna och deras processer. Hur de får saker att hända och materialisera sina idéer. Som typ: ”Jag vill göra en 20 meter lång docka”. Och så gör de det.

Vi blir avbrutna av buller från en borrmaskin, och passar på att titta in i meditationsrummet. Tidsmässigt sammanfaller byggandet av den offentliga tvättstugan i Hökarängen med den senare inhysta konsthallen med anläggandet av rummet i FN-huset så när som på några få år: 1949 och 1953.

Hammarskjöld skapade det här meditations-rummet i FN som ett rum för alla religioner där gäster, ministrar och statsmän kunde tillbe sin gud.

Hammarskjöld brann för samtidskonst och valde själv ut konstnärerna, berättar Mariam. Fresken gjordes ursprungligen av Bo Beskow. Man föreställer sig hur samtalet mellan dem gått. Beskow, för övrigt son till den berömda Elsa Beskow, var mest känd för sina porträtt och verk för kyrkor. Den här målningen behövde dock vara abstrakt och inte föra betraktaren i riktning mot någon särskild religion. Så måste Hammarskjölds instruktioner ha sett ut.

– Han skapade det här meditationsrummet i FN som ett rum för alla religioner där gäster, ministrar och statsmän kunde tillbe sin gud. Samtidigt är den svenska moderna designen förstås inte heller helt befriad från ideologi eller kristendom.

Utöver ett par bänkar, exakta Carl Malmsten-kopior tillverkade av elever från en hantverksskola på Öland som arbetar i hans anda, står även i rummet en replika av det 6,5 ton tunga järnblocket, donerat till rummet av det svenska kungahuset. Säkerligen en vink om skatterna i de norra urbergen. Men i det kapelliknande rummet går associationerna till Mecka med dess Kaba.

Läs mer

– Hammarskjöld hade ett andligt etos bakom sin syn på internationalism. Han betraktade sig själv och sågs av andra som en symbol för den nya freden efter andra världskriget. Sverige var ju neutralt. I sin biografi uppehåller han sig mycket kring det andliga och bekänner sin påverkan från den medeltida mystikern Mäster Eckhart.

Meditationsrummet på Konsthall C är utgångspunkten för en serie samtal, poesiläsningar och meditationer. Den 8 oktober kommer även före detta utrikesminister Pierre Schori för ett samtal om ett Sverige efter Nato. Är neutraliteten lika mycket en relik som putsen på Hökarängens funkistrivsel, eller vad hände med Sveriges gamla internationalism? Kvällen kommer att inledas med journalfilmen Generalsekreterare Dag Hammarskjölds julfirande i Gaza från 1957.

Hur har responsen varit hittills kring ämnet religion?

– Många är sugna på att prata om sina andliga livserfarenheter. Om en pappa som var med i frikyrkan och hur det var konstigt, eller om vad det har betytt att inte känna sig kristen men ändå längta efter något andligt. Andra är inne på magi och ockultism. Andlighet och religion är ett bra sätt att närma sig ett nytt land.

Nyheter 25 september, 2024

Inga liv räknas

En docka utanför Hagley Park i Christchurch efter terrordådet mot stadens moské i mars 2019. Foto: Adobe Stock.

Gruppen No lives matter utlovar en ”ny era av ondska” efter två brutala knivdåd i Hässelby. I media beskrivs de som nihilistiska våldsverkare. Men bakom våldet finns en ideologi med drag av både satanism och nazism.

Det är tidigt på morgonen den 18 juli och en ny extremistgrupp är på väg att göra sin debut i Stockholmsförorten Hässelby. En ung man direktsänder i en chatt när han smyger fram mot en 50-årig kvinna som är på väg till jobbet. Pojken hugger henne bakifrån med en kniv. När kvinnan börjar skrika rusar han därifrån.

Det har knappt gått en timme innan nätforumet Flashback börjar spekulera kring dådet. Den 24 juli skriver den nyregistrerade användaren Betroddmedlem72 sitt första inlägg, där han förklarar attackens syfte. De följande dagarna ger han initierade beskrivningar av allt från hur attacken planerades till vilken kniv som användes.

Att slå nedåt blir att slå mot alla. Tryggheten faller sönder.

”Det här är information som själva polisen inte har gett ut”, skriver användaren. ”Jag vet att han är medlem i onlineterrorgrupperna 764 och NLM (No lives matter).” Han berättar också att en video från attacken lagts upp i deras grupp på plattformen Telegram.

Den 11 augusti startar samma användare en ny tråd på Flashback. Denna gång har en äldre man i 80-årsåldern med rullator knivhuggits i Hässelby, på väg hem från sin demenssjuka hustrus äldreboende. Mannen träffas av tre hugg i ryggen som punkterar hans lunga. Medlemmen berättar att en film från attacken just laddats upp på samma Telegramsida.

Nu reagerar Flashback, tråden exploderar när användarna börjar försöka kartlägga och avslöja vem trådskaparen är. De tipsar polisen om vad de kommer fram till. ”Haffad än?”, frågar Sir89. ”Nope”, svarar Betroddmedlem72 strax efter midnatt den 13 september. Sedan tystnar kontot.

På förmiddagen 13 september berättar Stockholmspolisen i ett pressmeddelande att de omhändertagit en person vid en husrannsakan för att säkra bevisning. Den omhändertagne är bara 14 år.

I samma stund börjar en febril aktivitet på No lives matters kanal på Telegram. Nu ska medlemmar värvas, ett budskap pumpas ut. Strax innan nio på kvällen publicerar gruppen sitt manifest tillsammans med en edit, ett filmklipp anpassat för sociala medier. Till den kusliga hiphopgenren horrorcore och flimrande satanistsymboler och hakkors förklarar de för en internationell publik att en ”ny era av ondska” har inletts.

(mer …)
Ledare 24 september, 2024

Svantesson fyller de rikas fickor

Regeringens nya budget fyller plånboken på de mest förmögna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medan sjuksköterskor och lärare får sparken satsar finansministern på sig själv.

Bara dagar efter att regeringen lagt fram sin höstbudget meddelar Region Östergötland att förhandlingarna om uppsägningar är färdiga. Miljardunderskott leder till att 235 personer nu sägs upp. 235 par ögon, öron, händer och fötter i svensk välfärd. Antagligen samma 235 som vi applåderade när de räddade våra liv under pandemin. Nu sänker Elisabeth Svantesson sin egen skatt, i stället för att rädda deras jobb.

Snart kommer högerdebattörer att berätta om hur det politiska ansvaret för välfärden fördelas mellan parlamenten. ”Regeringen ansvarar inte för sjukvården”, kommer de att skriva. Sjukvården styrs av regioner, äldreomsorgen och skolan av kommuner. De har inte fel. Men det är också en förenkling.

De välfärdsarbetare som får en hundralapp extra varje månad av Svantesson måste på-minnas om att ministrarna själva får 30 gånger så mycket.

Politikerna i kommuner och regioner har inte samma ekonomisk-politiska styrmedel som finansministern. De kan antingen skära i verksamheten eller höja patientavgifter, kollektivtrafikavgifter och skatt – men deras skatter kan bara höjas platt, och avgifterna slår hårt mot arbetarklassen. Svantesson kan däremot beskatta övervinster, höginkomsttagare, banker, arvtagare, flygresenärer och fastighetsägare. Sig själv och sina högavlönade kollegor. Men det vill hon inte. I stället mobiliseras en armé av politiker, timbroiter och ungdomsförbundare för att skriva spaltmeter om kommuners och regioners slöseri med skattemedel. Om vems ansvaret för krisen i sjukvården egentligen är. Och sedan sänka skatten med 26,7 miljarder.

Läget i välfärden är akut. Tusentals familjer kämpar för att få pengarna att räcka. Nu räcker det inte med delningsbilder om SD-regeringens taffliga prioriteringar eller klimatministerns lögner. Nu krävs reformförslag som vänder utvecklingen.

Läs mer

Vi har alla ansvar för att bära berättelsen om vilket samhälle vi vill ha. Mer-pengar-i-plånboken-politikens gudfäder Reinfeldt och Borg slog sönder sjukförsäkringssystemet med hjälp av sjuksköterskornas extra hundralapp redan 2006. Vi kan inte låta det hända igen. De välfärdsarbetare som får en hundralapp extra varje månad av Svantesson och Kristersson måste påminnas om att ministrarna själva får 30 gånger så mycket. Och att hundralappen finansieras av färre kollegor, försämrat högkostnadsskydd och högre patientavgifter. Den berättelsen behöver bäras av varje människa som kallar sig progressiv.

Samtidigt måste vänstersidan presentera ett alternativ. Sverige behöver en kraftfull opposition som svarar på Svantessons rikemansvurmande, arbetarklassfientliga och orättvisa budget med en annan politik. Övervinster, förmögenhet, arv och fastigheter måste beskattas. Avdrag för städhjälp och köksrenoveringar på Mallis måste fasas ut. Magdalena Andersson gick in i den förra valrörelsen med löften om att inte höja skatter. Hon måste gå in i nästa med löften om att göra det motsatta.