– Hela socialtjänsten har ett jättetryck på sig. Antalet ärenden har ökat samtidigt som resurserna snarare har minskat, säger Eva Nordmark, ordförande i fackförbundet SKTF, som har gjort en undersökning bland de socialsekreterare som är medlemmar i förbundet.
En av 20, eller var femte som svarat anser att de kan utföra sitt jobb på ett tillfredsställande sätt. Varannan socialsekreterare tycker att man kan utföra jobbet men inte på ett fullt tillfredsställande sätt. Drygt 70 procent upplever att den psykiska pressen ökat.
– Mer resurser och fler kollegor är en väldigt tydlig önskan från våra medlemmar, säger Eva Nordmark.
Regeringen måste satsa
Hon menar att de pengar regeringen satsade på kommunerna i vårpropositionen i princip redan har ätits upp och hon efterlyser mer resurser till kommunerna.
– Våra medlemmar gör ett fantastiskt jobb, men det finns en gräns för vad som är möjligt att åstadkomma. Dessutom visar rapporter som är gjorda tidigare att antalet som söker försörjningsstöd kommer att öka.
Redan nu svarar runt hälften i enkäten att de har fått fler arbetsuppgifter. ”Kraven på vad som ska göras rent administrativt ökar hela tiden eftersom det är det enda kan mätas. Om man inte prioriterar bort klientkontakten bli arbetsbördan omänsklig”, svarar en socialsekreterare på frågan vad som gjort att arbetsmiljön blivit sämre. ”En större bredd i vad vi får ta tag i. Vi inom missbruk får stödja hemtjänst, sjukvård, polis, hyresvärdar, psykiatri. Allt landar i vårt knä, vi ska lösa allt på sekunden”, skriver en annan.
Framför allt är Eva Nordmark oroad över att kvaliteten på arbetet sjunker. Men en stressigare arbetsmiljö där många inte känner att man kan göra ett bra jobb kan också leda till sjukskrivningar eller att de som kan väljer att söka sig bort från socialkontoren.
Fler kan söka hjälp
Samtidigt som socialsekreterare tycker att deras arbetsbörda ökat finns inte några säkra prognoser för hur framtiden ser ut för socialkontoren. Vid årsskiftet passerade exempelvis 70.000 tidsgränsen för sjukskrivning. Enligt Försäkringskassan har mycket få av dem tvingats söka försörjningsstöd. En hel del har fortsatt få sjukförsäkring på grund av särskilda skäl. Men det kan vara så att många ännu inte har hamnat på socialkontoret.
– Innan man kan få försörjningsstöd måste man, som forskarna säger, ha blivit fattiggjord, säger Kjell Rautio, TCO:s socialförsäkringsexpert, till TCO-tidningen.
Det innebär att man måste ha levt upp sina besparingar, ha sålt exempelvis bilen eller huset innan försörjningsstöd kan bli aktuellt.
Det går inte att bedöma hur många som kan vara på väg in i försörjningsstöd.