Det är inte främst fett man blir fet av, hävdar nu fler och fler experter. Sockrets snabba kolhydrater tycks vara den allra värsta boven och anledningen till största delen av det mänskliga fläsket. Det kanske kan leda till att betsockerodlingen äntligen avskaffas.
Socker var länge en mycket dyr vara. På Island så svindyr att bara de rikaste hade råd att använda det. Vilket somliga gjorde enbart för att skryta med sin rikedom, till exempel genom att hälla socker i såsen till söndagssteken.
Importen av rörsocker upphörde praktiskt taget under Napoleonkrigen i början av 1800-talet, när brittiska krigsfartyg blockerade hamnarna på den europeiska kontinenten. Motdraget blev statliga subventioner till odling av sockerbetor. Kejsar Napoleon utfärdade 15.1.1812 ett dekret i tretton punkter om odlingslicenser, betsockerfabriker, utbildning av sockerkemister med mera. Sedan dess har olika europeiska stater fortsatt av bara farten med importtullar på rörsocker och exportstöd ibland för betsocker.
Rotfrukten vitbeta var basföda före potatisen. En tysk kemist och apotekare som hette Marggraf upptäckte 1747 att socker kunde utvinnas ur vitbetan. Achard, en annan tysk kemist, började på 1780-talet ett mödosamt arbete med att förädla (genmanipulera) vitbetan till sockerbeta med högre sockerhalt. Kejsar Wilhelm III såg till att Achard fick pengar till köp av godset Kunern i Schlesien (nu polska Slask) där den första betsockerfabriken byggdes 1796. Andra sockerbruk följde utanför Berlin.
Sockerrör började odlas i kommersiell skala i Bengalen redan på 500-talet, en tid som i Sverige kallas yngre järnålder. Produkten kallades sakkara. På arabiska blev det sukkar och även sokker. Småningom spreds sockerröret till flera varma länder. På andra resan västerut 1493 hade Columbus sockerrör med på fartyget att plantera på Haiti. Ett par årtionden senare planterade portugiser sockerrör i den erövrade jord som blev Brasilien. Indianernas tvångsarbete på plantagerna ledde till så stor dödlighet att de praktiskt taget utrotades. Det var då slavimporten från Afrika började. Folk med pengar investerade och väldiga förmögenheter skapades på slavhandel och sockeraffärer.
Rörsocker är mycket billigare att producera än betsocker. Vore svensk u-hjälp allvarligt menad skulle importen av rörsocker släppas fri. Fattiga länder som odlar sockerrör skulle då kunna exportera mera och tjäna pengar. Men den europeiska betodlarlobbyn släpper nog inte taget. En möjlig lösning kan vara att betorna används till framställning av etanol.