Spotifys vd Daniel Ek har utvecklat en näsa för affärer. Efter att ha läckt som ett såll under hela sin existens redovisade musiktjänsten i fjol vinst. Som ett vilddjur som fått smak på blod verkar det ha drivit Ek till allt djärvare utfall. Häromveckan uppmanade han artister till att släppa fler låtar och oftare (istället för att gnälla om Spotifys låga ersättningar) och inom satsningen på podcastmarknaden kan Ek nu visa upp sin hittills tyngsta rekrytering i form av den före detta första damen Michelle Obama.
Första gästen ut i The Michelle Obama podcast är maken Barack som pratar lite nostalgiskt om hur den amerikanska drömmen riskeras om inkomstskillnaderna växer sig alltför stora och om hur viktigt det är att rösta i valet. Michelle berättar om sin ”resa” och alla spännande möten med fattiga och olycksaliga av olika slag och om sin mammas guidande visdomsord ”make money first and get happiness later”.
Det är klassisk amerikansk storytelling: Den som lyckats visar tidiga tecken på en enast-ående begåvning, har alltid stått för det rätta, handlat moraliskt och osjälviskt genom livet och får sin belöning i slutändan med egen podcast och allt.
Till sitt personliga tilltal är The Michelle Obama podcast platt, sliskigt och sentimentalt och till sitt politiska innehåll som en slö SO-lektion i november som inte tillför någonting förutom antagligen fler svarta siffror i Daniel Eks nästa bokslut.
Lyssna hellre på:
1. Komintern – Revolutionär pratradio
Den oerhört produktiva konstellationen bakom podcasten Komintern diskuterar, tillsammans med väl utvalda gäster, aktuella ämnen och tendenser inom vänstern och lyckas vara något så ovanligt som både roliga och genuint intresserade av att bättre förstå och förbättra vänsterns praktiker.
Bjuder just nu lyssnarna på sommarspecialen ”Vi lär av historien” där de går igenom olika svenska vänsterrörelsers uppgång och fall (eller långsamma utplaning) genom åren. Överlägset den bästa vänsterpodden på svenska.
2. Teater Tribunalen
Den fria teatergruppen Tribunalen släpper under sommaren ett antal ”mittårsrapporter”, det vill säga lätt maskerade sommarprat fast med intressanta gäster som faktiskt har något att säga och som dessutom spelar bra musik. Medverkar gör bland annat Flamman-favoriten Mikael Nyberg, författaren Kerstin Gustafsson Figueroa, fredsaktivisten Agneta Norberg och skådespelaren och regissören Binyam Haile.