I fredags tog den nationella rådfrågningen om ”Soros-planen” slut i Ungern. Inför parlamentsvalet i vår har premiärminister Viktor Orbán försökt mobilisera regeringspartiet Fidesz väljarbas genom en kampanj med den ungerskfödde amerikanske miljardären George Soros som måltavla. Soros anklagas för att i maskopi med EU vilja öppna Europas och Ungerns gränser för illegala invandrare för att utarma kontinentens kulturer.
Det är den sjunde rådfrågningen som har genomförts sedan Orbán kom till makten 2010. Totalt har regeringen spenderat 23 miljoner euro på dessa rådfrågningar. Kampanjen följer samma mönster som de tidigare kampanjerna, vilka ofta har riktats mot EU: ett frågeformulär skickas ut till åtta miljoner väljare med mer eller mindre falska påståenden. Bland annat kan man läsa att ”George Soros vill att över en miljon flyktingar bosätter sig på EU:s territorium per år, inklusive i Ungern”, att ”målet med Soros-planen är att placera Europas språk och kulturer i bakgrunden så att integrationen av illegala invandrare kan ske snabbare” samt att invandrare ska få rätt till generöst välfärdsstöd och straffrabatter. Den tillfrågade uppmanas sedan kryssa i huruvida hen stödjer ”Soros-planen” eller tycker att pengarna bör spenderas på ungerska familjer i stället.
Antisemitiska undertoner
Till kampanjen hör också bildpropaganda. Stora reklamaffischer med George Soros ansikte och texten ”Låt oss tala öppet om det” har präglat stadsbilden i ungerska städer i flera månader. Affischerna har kritiserats av den ungerska oppositionen och flera människorättsgrupper för att använda antisemitiskt bildspråk. Regeringen har dock konsekvent avfärdat all kritik och fortsatt hävda att Soros ”nätverk” är starkt nog att driva igenom sin agenda i hemlighet. Framför allt är det Soros stiftelse Open Society Foundation samt det Centraleuropeiska Universitetet i Budapest som regeringen anklagar Soros för att utnyttja som organ för att sprida sin agenda om ett multikulturellt Europa. Som bevis på Soros listiga plan framförs i regel ett par artiklar han skrev under flyktingkrisen för två år sedan i vilka han efterlyste ett humant flyktingmottagande och ett reformerat europeiskt asylsystem.
Splittrad opposition
Huruvida kampanjen kommer att lyckas ge Orbán det stöd han behöver för att behålla sin majoritet i parlamentet är ännu osäkert. Ungern är sedan länge djupt splittrat mellan regeringsanhängare och opposition. Omkring elva procent av Fidesz väljare tycker att utvecklingen i landet går i fel riktning. För hela befolkningen är siffran 57 procent. För Orbán kan det räcka att fortsätta piska upp antimuslimska och antisemitiska stämningar genom konspirationsteoretiska kampanjer med Soros i centrum för att säkra de 2,2 miljoner röster han behöver för att behålla makten. All sakpolitisk debatt är sedan länge försvunnen.
Samtidigt är oppositionen splittrad mellan det socialdemokratiska Socialistpartiet, De gröna, fascistpartiet Jobbik samt flera mindre liberala pro-europeiska partier såsom det nygrundade Együtt (”Tillsammans”). Fidesz har fortfarande en förkrossande majoritet i opinionsmätningarna med 48 procent av rösterna. Jobbik har 18 och socialdemokratiska MSZP tolv procent.