VECKANS TV
På bara några få år har Sverige förvandlats till en fullständigt spelgalen nation. SVT har visat flera bra dokumentärer om spelmaskinernas återtåg på våra krogar. All den forskning om spelmissbruk och andra negativa konsekvenser som maskiner av typen Jack Vegas har för delar av befolkningen, forskning som gjorde att vi för ett antal år sedan tog bort spelmaskinerna, var som bortglömd när staten behövde dra in pengar. Och inte nog med det, man snärjde dessutom in hela folkrörelsesveriges ungdomsrörelser i speldjävulens nät och ersatte delar av de statliga bidragen med Svenska Spels avkastning. Nu finns det spelmaskiner på i princip varenda restaurang och att man kontrollerar 18-års gränserna är lika troligt som att 16-åringar nekas köpa cigaretter eller köpa folköl. Som om det inte var nog, nu öppnas Casinon över hela landet där staten skall dra in ännu mer pengar. Och sedan när man har legitimerat spelandet och skapat ett beroende hos delar av befolkningen, då har man mage att bli upprörd och förvånad över att en del spelar på Internet hos spelföretag som delar ut mer av insatserna i vinst till spelarna än vad Svenska spel gör. Det är som att servera starksprit i alla skolmatsalar och sedan bli förvånad över att ungdomarna inte vill köpa dyr folköl istället.
Även på tv märker vi det nya speltolkiga Sverige. Både fyran och femman har nya program: Ordjakten och Ring-a-ling. Båda programmen är egentligen enkla lotterier. Ring ett samtal för tio kronor i minuten och kommer du fram har du vunnit, eller har chansen att vinna några tusenlappar. Hur många som ringer vet man givetvis inte. För att det ska bli lite mer spännande måste man lösa en löjligt enkel ordgåta för att få ringa in och på fyrans Ordjakten måste man, om man kommer fram, svara på en löjligt enkel fråga. För att så många som möjligt skall ringa in, och vinsten till tv-kanalen skall bli så stor som möjligt matas vi med ledtrådar så att ingen kan missförstå vad svaret skall vara. Båda programmen sänds dagtid så målgruppen måste vara pensionärer, arbetslösa och högskolestuderande. Till just Ordjakten är det många studenter som ringer in och man skulle ju kunna, med statens tidigare logik, kunna motivera sänkningar i studiemedelssystemet med hänvisning till att man ju faktiskt kan dtyga ut sitt studielån med lite Ordjaktsvinster. Vinsterna är som sagt ganska låga och det är i och för sig lite charmigt. Det känns som att programmet är till för oss vanliga människor. Programledarna är i 25-års åldern och kanske inte de mest lysande som har dykt upp i rutan, men de är vanliga. Det är dessutom ganska underhållande när de försöker uttala ord som de aldrig har hört talas om. Ordjakten har också en del i programmet som består av att tittare får komma till studion och tävla i olika ordgrenar. Det är som sagt folkligt, vardagligt och ganska underhållande. Men jag funderar på när första larmrapporten om spelmissbruk av tv-spelen kommer. För nog är det lätt att trilla dit. Man behöver ju inte ens gå ut, det är bara att sitta hemma och ringa. Och ringa. Och ringa.
Schlagerfestivalen går av stapeln på lördag och det innebär ju givetvis helkväll framför teven. Jag gillar inte schlager med jag gillar att fylla i siffror i olika rutnät. Man kan satsa pengar via Internetspelbolagen! Inte så förvånansvärt leder ryska Tatu stort. Och det vet vi ju, sedan alla öststasländer kom med så har vi inte en chans eftersom de kompisröstar på varandra. Vi svenskar däremot röstar ju på de bästa låtarna. Sverige, Norge och Danmark brukar ligga i topp.