Majoritet blev minoritet, när Ung vänsters extrakongress i fredags och lördags genomfördes bakom stängda dörrar i Strömsund.
Kongressen har avvisat beskrivningen om att det skulle ha förekommit mer eller mindre organiserat fraktionsliknande arbete inom förbundet.
De flesta delarna av det föreslagna politiskt-organisatoriska strate-
gidokumentet gick igenom, men på de kontroversiella delarna förlorade förbundsstyrelsens tidigare majoritet – den som beslutat utlysa kongressen.
I några frågor hade FS valt att delvis backa på förhand, exempelvis på den så kallade verklighetsbeskrivningen – de stycken som förklarade bakgrunden till extrakongressens utlysande. De delarna ansågs känsliga och utpekande. Kongressen beslutade också att stryka de så kallade politiska styckena.
Andra centrala diskussioner gällde synen på förbundsstyrelseledamöternas enskilda ansvar – där motioner tydligare ville avkräva dessa lokal aktivitet i sina klubbar – samt valet till ny förbundsstyrelse.
– Majoriteten har sagt sitt, och det gick inte enligt förbundsstyrelsens tidigare planer, säger ett ombud.
Enligt den nu segrande majoriteten innebär besluten inga eller mycket få förändringar av Ung vänsters politik och organisation.
Men enligt en mycket kritisk protokollsanteckning från fem avgående förbundsstyrelseledamöter, däribland förre ordföranden Ali Esbati, betyder resultaten att kongressen i sig varit föremål för åtskilligt spel bakom kulisserna: ”Förbundet har alldeles uppenbart ändrat karaktär /…/ Vi betraktar vårt politiska och organisatoriska projekt som i väsentliga delar avslutat, inte genom att alternativa linjer presenterats och vunnit gehör i legitim ordning, utan genom /…/ fulspel”.
Inför kongressen hade flera uttryckt oro för att stämningen kunde bli mycket dålig.
Så blev det inte, åtminstone inte till en början. Så länge det handlade om politiska diskussioner var stämningen ”långt över förväntan”, har ombud på bägge sidor uttryckt det.
Till detta kan ha bidragit att förbundsstyrelsen tagit ett par steg tillbaka i den mest infekterade frågan – den så kallade verklighetsbeskrivningen.
Men klyftan visade sig vid lördagens val till ny styrelse. Valberedningen hade föreslagit Tora Breitholtz till ny ordförande, men hon besegrades av Tove Fraurud med rösterna 111 mot 79.
Även valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse ändrades. Valberedningen hade strukit tre personer ur den tidigare minoriteten – Alex Bengtsson, Josefin Castillo och Ola Nilsson – men dessa röstades in på bekostnad av tre personer ur den tidigare majoriteten – Jonas Lindberg, Erik Berg och Henrik Holmqvist – vilka petades till supp-leantplats.
Flera andra förändringar skedde jämfört med valberedningsförslaget, och det har talats om organiserade strykningskampanjer.
Detta förnekas bestämt av de utpekade.
De ledamöter som blev valda fick generellt sett relativt få röster, vilket indikerar att många ombud strök ganska brett.
Från den tidigare majoriteten sågs valberedningens förslag som en kompromiss, från den nya majoriteten som alltför bunden till den tidigare majoritetens verklighetsbeskrivning.
Sammanfattningsvis vann således den tidigare minoriteten, inklusive dem som mer eller mindre direkt utpekats som upphovet till undergrävande verksamhet och sexuella trakasserier.
Det ska inte förstås som ett trivialiserande av sådana problem, menar de.
De påpekar att det enbart varit i vissa medier, särskilt Aftonbladet, som trakasserier givits en central plats.
– Kongressens syfte har aldrig varit att peka ut enskilda, utan att ta itu med ett beteende som måste diskuteras på ett strukturellt plan, säger Tove Fraurud, nyvald förbundsordförande.
I de nya dokumenten har det tagits in texter som handlar om organisationen, och förbundsstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram en intern feministisk handlingsplan. Och flera menar nu att Ung vänster måste lämna skyttegravarna bakom sig.
– Jag känner mig förhoppningsfull. Många har hört av sig och folk verkar vara medvetna om att det är dags att gå vidare, säger Tove Fraurud.
Hennes viktigaste uppgift närmast blir att ”få förbundsstyrelsen att fungera som ett kollektiv”.
Och att komma igång med utåt-
riktad politisk verksamhet igen, särskilt den ungdomsfackliga sommarjobbskampanjen med namnet ”Ta ingen skit”.