Jag köper en majblomma av en flicka vid tågstationen. En man i medelåldern stannar till och följer oss noga när vi försöker räkna ut vad jag ska ha i växel.
– Du vet, det kan komma sådana som vill ta dina pengar och då får du lov att skrika, hör jag honom sedan säga.
Landskrona är uppenbarligen en stad där många känner sig otrygga. De senaste veckorna har staden varit på tapeten i riksmedierna, efter en tragisk händelse där en 78-årig kvinna misshandlades så illa att hon senare avled. Rasistiska grupperingar har försökt dra nytta av brottet för att piska upp hatstämningar. Visserligen med varierande resultat då en manifestation som Nationaldemokraterna höll för någon vecka sedan blev utbuad av Landskronaborna själva.
Alla håller inte med
Samtidigt är det inte alla som ser Landskrona som en otrygg stad.
Jessica Roos, fältsekreterare, visar stolt runt i ungdomshuset i centrala Landskrona.
– Vi har gått efter principen att om det är fint här så är man också mer försiktig med prylar och inredning, säger hon.
Huset, som är öppet de flesta dagar i veckan, är till för alla ungdomar. Det finns möjlighet till olika aktiviteter, som att repa med ett band. Men det är också okej att komma hit bara för att titta på tv.
Något som hon ibland kan tycka saknas på andra håll. De flesta ungdomsaktiviteter kräver engagemang i en förening eller idrottsklubb.
– Det ska snart öppna ett till liknande ungdomshus, men annars är vi det enda där man bara kan komma och vara.
Hon arbetar även med nattvandring och efter vad hon ser, tycker hon inte att ungdomskriminalitet eller våld är mer påtagligt i Landskrona än någon annanstans.
Den statistik som finns tillgänglig tycks peka åt samma håll. Landskrona har en högre brottslighet per 100 000 invånare än till exempel grannstaden Helsingborg. Men det är inga stora skillnader det rör sig om.
Arbetslöshet och otrygghet
Däremot upplever hon ibland att rädslan är större än på andra håll.
– Vi kan få telefonsamtal av någon som säger ”jaha nu sitter det ungdomar här utanför och är skräniga och störande, ska vi behöva flytta härifrån?” Då kan jag tycka…. det är ungdomar på kanske 15 år som roar sig. Man skapar sig själv ett monster när man inte tror det går att gå ut och prata med dem och be dem att dämpa sig eller fråga om de kan sitta någon annanstans.
Hon säger också att det på vissa håll finns stora problem med utanförskap och arbetslöshet.
– Jag kan uppleva att många är väldigt osäkra på sin framtid. Man känner sig lite bortglömd och inte behövd. En del är oroliga över hur de ska hitta ett jobb när det är så hög arbetslöshet. Det är ett problem i Landskrona, men våld och kriminalitet bland ungdomar är inte större här än på andra håll.
Samtidigt säger hon att det har varit större problem för några år sedan. Då gjordes satsningar på bland annat fältgruppen i Landskrona. Men det dåliga ryktet lever kvar, trots att situationen vänt till det bättre.
Hur har stämningen bland unga varit efter dödsmisshandeln?
– Det har funnits ett behov av att prata mycket. Många var väldigt upprörda i helgen när Nationaldemokraterna var här och demonstrerade och alla är upprörda över att äldre människor har blivit misshandlade. Men jag tror inte de har uppfattat den här hätska debatten på internet om motsättningar mellan svenskar och invandrare.
Klassklyftor ett problem
– Den rasism som funnits under ytan har kommit fram mer nu, det är som om det blivit mer okej att uttrycka rasistiska åsikter efter dödsmisshandeln, säger Linn Fristedt, aktiv i Ung Vänster Landskrona.
Jag träffar henne och Özcur Karaman på ett café. De befinner sig i den ganska speciella situationen att vara vänsteraktivister i den ort där Sverigedemokraterna har högst stöd i landet, 22 procent i kommunvalet 2006. Och trots att det ibland kan kännas som om staden är uppdelad i två läger, de som är Sverigedemokrater och de som inte är det, tycker de inte att allt är nattsvart.
– Jag tror det kan gå åt antingen ena eller andra hållet nu, antingen växer stödet för Sverigedemokraterna och andra rasistiska partier, eller så blir det här en vändpunkt, säger Linn Fristedt.
– Jag tror kanske att många som röstade på SD i förra valet inte kommer att göra det nu i höst, när de sett att SD inte har någon lösning på de problem som finns, säger Özcur Karaman.
De tycker, liksom Jessica Roos, att talet om våld och kriminalitet är överdrivet och tror att det kan fungera som en självuppfyllande profetia för ungdomar som redan ligger i riskzonen för att hamna fel.
Jag undrar om det verkligen är så enkelt att stämpeln som Landskrona fått bara beror på fördomar och negativa attityder. Linn Fristedt och Özcur Karaman tror inte riktigt det.
– Den brottslighet som ändå finns här tror jag har sin grogrund i sociala problem. Det finns ganska stora klassklyftor här och det märks kanske extra tydligt i en mindre stad, säger Linn Fristedt.
– Till exempel är Landskrona den stad i Sverige med störst bostadssegregation. Det finns många konkreta saker man skulle kunna ta tag i.