I direktivet fanns bland annat tankar om att uppehållstillstånd skall kunna återkallas de första sju åren och att EU skall upprätta listor med ”säkra länder” dit flyktingar skall kunna återsändas i princip automatiskt.
Dessutom skulle ”missbruket” av rätten att överklaga och på nytt ansöka om asyl kraftigt minskas. I sitt brev påpekade UNHCR att 30–60 procent av beviljade asylansökningar skett först efter överklagan.
– Det var ett så dåligt grundförslag att det inte borde vara värt att diskutera överhuvudtaget, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för flyktingpolicyfrågor på Amnesty.
Förra torsdagen skulle migrationsministrarna fortsatt diskussionerna. Men det italienska ordförandeskapet konstaterade att det vore omöjligt att komma överens – ett 30-tal reservationer fanns – och överlämnade frågan till EU:s nästa ordförande Irland.
– Det fördes inga som helst förhandlingar, sade migrationsminister Barbro Holmberg till TT.
Direktivet måste vara beslutat senast den 1 maj 2004.
Samtidigt kvarstår den mer principiella frågan om harmoniserad flyktingpolitik i förslaget till EU-konvention. Tidigare diskuterades eventuell harmonisering i termer av minimiregler; alltså ett minsta gemensamt golv och möjlighet för enskilda länder att ha mer generös flyktingpolitik. Men det försvann och i förslaget talas bara om gemensamma regler – utan att närmare specificera nivån.
Särskilt folkpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet har krävt att regeringen ska stå kvar vid tidigare försvar av minimiregler. Men det är utsiktslöst, menar regeringen.
– Med Schengensamarbetet har vi intresse av att vi har gemensamma regler för tillträde till unionen… jag tror att det i långa loppet blir svårt att kombinera Schengen med att vissa länder har lägre trösklar än andra, sade Göran Persson i riksdagen i oktober.
Om konventionen och direktivet antas i nuvarande form blir kombinationen förödande, enligt Madelaine Seidlitz.
Hon menar samtidigt att det finns positiva inslag i konventionsförslaget, och nämner att EU som organisation, inte bara dess medlemsstater, ämnar ansluta sig till Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.
– Det är oerhört positivt.