Regeringens proposition ”En skogspolitik i takt med tiden” presenterades i förra veckan. Regeringen slår fast att balansen mellan produktions- och miljömålen ska vara oförändrade, men trots det förordas en ökad skogsproduktion. Det leder till att den biologiska mångfalden hotas och att koldioxidutsläppen faktiskt kan öka, menar Greenpeace.
Också Naturskyddsföreningen varnar för att flera av förslagen innebär ett hot mot den biologiska mångfalden.
– Skogspropositionen signalerar ett systemskifte i skogspolitiken, där balansen tippar rejält mot ökad produktion på miljöns bekostnad, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen. Tillsammans med minskade satsningar på naturvård och förslag om urholkad allemansrätt till stränder, driver nu regeringen politiken till miljöfrågans ungdom, då naturhänsyn regelmässigt fick stå tillbaka för kortsiktig produktion. Det är djupt otidsenligt.
– Efterfrågan på skogsråvara från den svenska skogen blir allt större, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson. Den ska bland annat räcka till klimateffektiv energi som till exempel bioenergi för uppvärmning och i framtiden förhoppningsvis som biobränsle till bilar. Skogen ska dessutom även fortsättningsvis räcka till skogsindustrins behov av råvara. Det är viktigt att politiken ger verktyg för detta samtidigt som skogspolitikens miljömål nås.
– Det är i allmänhet svårt att kombinera en ökad skogsproduktion med en ökad hänsyn av naturvärdena i skogen, säger Amanda Tas, skogstalesperson för Greenpeace. Risken är stor att den biologiska mångfalden kommer att bortprioriteras i en ännu större utsträckning än vad den gör idag, i jakten på biobränslen.
Fotosyntes
– Jag och regeringen bedömer att skogens tillväxt bör öka och att det finns en god potential för detta, säger Eskil Erlandsson. När den skogliga tillväxten ökar tar träden upp mer koldioxid vilket bidrar till att hålla nere utsläppen av växthusgaser.
Träd lagrar kol genom fotosyntesen, vilket motverkar växthuseffekten, och regeringen vill alltså intensifiera skogsbruket. Avverkningarna som följer, bidrar dock till frigörande av koldioxid, påpekar Greenpeace.
– Genom att intensifiera skogsbruket ökar avverkningarna. Ett kalhygges förmåga att binda kol är liten jämfört med förmågan hos ett slutet trädbestånd, säger Amanda Tas, Greenpeace. Ett hygge kan avge lika mycket koldioxid som en stående skog tar upp.
Förnyelsebar
Regeringen betonar i skogsvårdslagen att skogen är en förnyelsebar resurs. Risken med den inställningen, är att skogen brukas på bekostnad av den biologiska mångfalden, menar Greenpeace.
– För att skogspolitikens miljömål ska nås krävs att skogsbruket tar sitt ansvar för en effektiv generell hänsyn till skogens många värden med tillräcklig omfattning och kvalitet, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson, som samtidigt riktar en eloge till alla de frivilliga insatser som görs för bevarande av biologisk mångfald i skogsbruket.
– Det är viktigt att Skogsstyrelsen inte snedvrider konkurrensen vid utförandet av skogliga tjänster, säger jordbrukminister Eskil Erlandsson, men självklart behöver vi även i fortsättningen ha en stark skoglig myndighet.
– Ett av få bra förslag i propositionen är att utreda sanktionsavgift för brott mot lagen säger Jonas Rudberg, skogshandläggare vid Naturskyddsföreningen. Men det faller platt till marken eftersom det enligt regeringen inte ska gälla brott mot reglerna om hänsyn till rennäring och naturvård.