Israels angrepp på Gaza har väckt reaktioner på flera mer oväntade sätt. När Israels ambassadör besökte Stockholms universitet för en vecka sedan fick han en gymnastiksko, två böcker och ett block kastat mot sig av ett par upprörda besökare.
I Norrköping har en konstutställning av Palestinska föreningen väckt diskussion. Utställningen innehåller bland annat fotomontage med döda palestinska barn och bilder från förintelsen.
– Varför är det just judarna som dog då som man drar paralleller till? Man tassar in på väldigt farlig mark, säger Matthias Sundin, folkpartistisk kommunpolitiker, till Ekot.
40 granskningsärenden
– Det som skedde i förintelsen var fruktansvärt och alla människor sade att det ska aldrig hända igen, men det händer nu igen, motiverar Ibrahim Mohsen, föreningens ordförande.
Ett samtal till Granskningsnämnden visar att det under 2009 kommit in 40 anmälningar som rör ämnet ”Gaza”. Närmare hälften av dem riktar sig mot ett program i radio Sjuhärad, där schlagerprofiler frågas ut om Israel bör få medverka i Eurovisionsschlagerfestivalen. När en del av intervjupersonerna svarar undvikande pressas de och får frågor kring kriget i Gaza.
– Vi fick igång en debatt och det var syftet, säger journalisten Mikael Olmås som gjorde det aktuella reportaget, till Borås Tidning.
Upprörda anmälare har krävt hans avsked och Olmås har även blivit utsatt för telefontrakasserier.
De flesta av de övriga anmälningarna anser att rapporteringen varit ensidigt pro-palestinsk. Både nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt, samt Sveriges radio har anmälts flera gånger vid olika tillfällen.