Staffan Norberg, vänsterpartistiskt kommunalråd i Södertälje, pekar på en bild med röda och blå staplar över kommunerna i Stockholms län.
– I praktiken tar vi emot så här många flyktingar, säger han och pekar på den röda stapeln.
Stapeln skjuter kraftigt iväg på höjden, långt över andra kommuner i länet.
Södertälje är en av de kommuner i landet som tar emot flest flyktingar. Orsakerna är flera. Majoriteten av de som kommer till Södertälje är kristna från Mellanöstern. Många från den gruppen som har flytt sina hemländer och kommit till Sverige vill bo i just Södertälje. En del har släktingar på plats. Andra lockas av de ortodoxt kristna församlingarna som byggts upp inom kommunen, som kan erbjuda ett sammanhang och social samvaro.
– Man söker sig dit det finns landsmän. Så gjorde svenskarna som utvandrade till USA och så skulle troligen jag göra också, konstaterar Staffan Norberg.
Staffan Norberg tycker att Sverige ska vara ett solidariskt land när det gäller flyktingmottagande. Han poängterar att invandringen har inneburit mycket positivt för Södertälje.
– Kommunen är extremt närande på flera olika sätt. Till skillnad från exempelvis Danderyd där folk bara bor och betalar låg skatt. Scania skulle till exempel inte fungera en dag utan de invandrare som jobbar där.
Men han vill se ett större ansvar från staten och större spridning bland kommunerna på flyktingmottagande. Ansvaret måste vara alla kommuners, menar han.
– Vi är väldigt kritiska till hur Ebo-lagen fungerar. Den bidrar till segregation. Jag kan känna att mitt eget parti har ett väldigt glättad inställning till Ebo.
Ebo-lagen, eller Lagen om eget boende, kom till 1994. Den ger asylsökande rätt att ordna eget boende, till skillnad mot hur det var tidigare då man tilldelades boende. Fördelarna som brukar lyftas fram är större frihet och möjlighet att bo med släktingar. De som kritiserar Ebo brukar lyfta fram att den bidrar till ökad segregation och ohållbara bostadssituationer för många med bland annat trångboddhet. Staffan Norberg säger att det finns många som har en bedrövlig bostadssituation, med exempelvis elva personer i en tvåa.
– Vi går inte in och räknar hur många som bor i en lägenhet, men vi kan se på vattenförbrukningen i till exempel Hovsjö att det bor ungefär dubbelt så många där som området är byggt för.
Ebo-lagen är en fråga som väcker känslor. Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Södertälje vill avskaffa den som den ser ut i dag – på tvärs med den linje som drivs på riksnivå i respektive partier.
Värdigt boende
– Vi vill införa något som vi kallar vebo, värdigt eget boende. Man måste ha ett värdigt eget boende när man kommer, klarar man inte av det måste staten gå in och garantera ett boende någon annanstans i landet.
Vebo är tänkt att gälla för fattiga områden med tidigare högt flyktingmottagande.
En del menar att det är bra att flyktingar kommer dit det finns exempelvis släktingar eller en församling som kan fungera som stöd?
– Därför säger vi; okej, kommer man fram till att det är rätt, då kan det räcka med att pumpa in resurser här.
– Det är den andra lösningen vi ser; att säga att Södertälje kan det här, vi har en fantastisk organisation för att ta emot flyktingar även om den går på knäna nu. Men då får andra kommuner betala för sig solidariskt.
Men Staffan Norberg själv är tveksam till om det räcker.
– Om man tror att det är positivt att sprida flyktingmottagande över landet så räcker det inte.
Han pekar på att de som flyttar in till många av områdena i Södertälje är nyanlända utan jobb eller kunskaper i språket. Många väljer att flytta därifrån när de får ett jobb.
– Ur individens perspektiv så gör man någon sorts karriär, men de här områdena förändras inte.
Församlingen flyttades
Ett annat alternativ är att aktivt hitta system med morötter för dem som väljer andra orter. Södertälje kommun gick för ett antal år sedan in och hjälpte en kristen församling att flytta och bygga en kyrka i Sandviken, som vid den tidpunkten hade problem med bostäder som stod tomma och gott om arbetstillfällen.
– Men det strider fullständigt mot kommunallagen. Vi får egentligen inte använda kommunala medel till verksamhet i andra kommuner.
Hur löste ni det?
– Vi löste det inte. Det var ingen som överklagade eftersom alla tyckte det var bra. Men det här är en typisk statlig angelägenhet, man kan inte lägga det på kommuner. Det är ett av de skäl till att jag tycker att staten har abdikerat. Det finns ingen helhetssyn.
Han hoppas att den sittande rödgröna regeringen kan underlätta indirekt genom att främja byggande av hyresrätter. Ett sätt att finansiera det skulle kunna vara det, för många ganska kontroversiella, förslaget att börja fasa ut avdragen för räntor på bostadslån.
– Alla förstå-sig-påare som inte är politiker säger att det inte finns något bättre läge än nu när det är noll-ränta att börja trappa ned på avdraget och använda pengarna till att bygga hyresrätter. Klarar vi det inte nu så klarar vi det aldrig.
Kommentar
I början av året fick de asylsökande som vägrade lämna en buss när de körts från Skåne till ett nytt boende i Jämtland stor uppmärksamhet. Senare har historien nyanserats. En del menar att det blåstes upp så mycket att det närmast var en tidningsanka. Men det hindrade inte historien från att få spinn och spridas av bland annat rasister.
Tidigare har missförhållanden på asylboenden uppmärksammats, där entreprenörer tjänat storkovan på asylboenden som vinstdrivande verksamhet. Samtidigt ökar antalet flyktingar i världen och i Sverige i och med det oroliga världsläget.
Flamman står för en generös flyktingpolitik. Vi ser det som en absolut grundbult för ett solidariskt samhälle att erbjuda skydd åt människor i nöd och att hjälpa familjer som splittrats att återförenas. Med den utgångspunkten kommer vi ägna en artikelserie åt flyktingmottagande. Hur organiserar vi ett generöst flyktingmottagande på bäst sätt? Vilka svar ska vänstern ge när den allmänna debatten kommit att handla om volymer i stället för mänsklighet och ”flyktingar eller välfärd” i stället för ”flyktingar och välfärd”?
I det här numret har vi besökt Södertälje. Vi kommer att besöka minst en vänsterstyrd kommun till och låta olika vänsterröster komma till tals. Har du förslag på vad vi ska skriva om är du välkommen att höra av dig till [email protected].