Det så kallade näringslivet tycker inte att Alliansregeringen är tillräckligt effektiv när det gäller att nedmontera samhället. Därför har man startat något man kallar Reforminstitutet med Stefan Fölster som chef. Det ska driva på det som skulle kunna kallas ”the race to the bottom”.
I Dagens Nyheter gick Fölster nyligen till attack mot det kommunala utjämningssystemet under sken av att försvara invandrare mot anklagelser att orsaka sociala problem. ”Problemen är värst i orter som har få personer med utländsk bakgrund”, skriver han. Det är ett mer akademiskt sätt att uttrycka sig än det famösa uttalandet att ”Stockholmare är smartare än lantisar”, som den moderata gruppledaren i riksdagen Kinberg Batra gjorde för ett antal år sedan.
Fölster följer Romarrikets taktik Divide et impera (Söndra och härska). Genom att ställa invandrare mot fattiga svenskar hoppas han att debatten ska bli självgående. Att bygga upp konstlade motsättningar visade ju sig vara framgångsrikt när det gällde de så kallade jobbskatteavdragen. När man inte lät pensionärerna få del av skattesänkningarna skapade man en missnöjd grupp som drev på ytterligare skattesänkningar.
Nu är han är ute efter det kommunala utjämningssystemet. Det gör att rikemanskommuner med låg kommunalskatt får bidra till en anständig samhällsservice i fattiga kommuner. Attacker mot kommunernas ekonomi var ju tidigt en viktig beståndsdel i den nyliberala strategin.
Redan på 1980-talet togs kommunernas rätt att beskatta företag bort. Under 1990-talet blockerade staten kommunernas möjligheter att höja kommunalskatten och deras inkomster sjönk kraftigt. Samtidigt som en ny kommunallag antogs 1992 fick kommunerna ta över nya utgiftsområden som skola och äldreomsorg. De förbjöds höja kommunalskatten under en tid. När skattestoppet avskaffades fanns villkoret att de skulle få sina statsbidrag minskade i motsvarande utsträckning som de höjde.
Nu vill Fölster ha ”resultatvillkorade statsbidrag”. Han påstår att ”kommuner som försummar arbetet med sitt företagsklimat nästan helt kompenseras för konsekvenserna”. Med sin debattartikel i Dagens Nyheter hoppas han att uppenbarligen att få draghjälp att klämma åt fattiga kommuner ytterligare genom att ställa invandrare mot infödda svenskar som missgynnas av Alliansens politik. ”Det är … orimligt att en pseudodebatt om problem med invandring tillåts skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga kommuner”, skriver han.
Men de ”stora och växande sociala problemen” beror varken på invandrare eller fattiga infödda. De är ett resultat av att Alliansens politik som sitt huvudsakliga mål har skattesänkningar och möjligheter för företag att profitera på offentlig verksamhet. En politik för full sysselsättning genom utbyggd välfärd och satsningar på utbildning skulle i själva verket gynna både invandrare och fattiga infödda.