BOGOTÁ I fredags fattade Bush-administrationen beslutet att föreslå BID att dra in beslutade lån till Venezuela på 250 miljoner dollar. Pengarna ska användas till ett vattenkraftverk i bekämpandet av underutvecklingen i landet.
Motivet påstås vara Vita Husets missnöje med sextrafiken från Venezuela till Europa och Asien, dit kvinnor söker sig för en väg ut ur den ekonomiska och sociala misären. Venezuela utpekas som också som ett transitland för kvinnor från Brasilien och Colombia.
Men regeringen i Caracas avvisar detta och ser det som förevändningar för att isolera landet och åsamka största möjliga ekonomiska skada.
I ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån Venpress sa Venezuelas inrikesminister Jesse Chacón:
– USA har dubbla budskap i sitt förhållande till Venezuela. Å ena sidan inkluderas nu Venezuela i listan över länder som gör för lite mot människo- och sexhandeln. Men samtidigt ska USA fortsätta att finansiera program de kallar för ’valövervakning’och ’stöd till politiska partier som en del av ansträngningarna för att stärka demokratin i världen’.
Samtidigt avslöjas att USAID, USA:s motsvarighet till svenska Sida, har stött Venezuela-oppositionens valorganisation Sumate med ytterligare 90 000 dollar – utöver de 58 000 dollar de hade fått av NED, USA:s Fond för utveckling av demokratin.
Sumate har vägrat erkänna resultatet från folkomröstningen den 15 augusti som Chavez vann med sex miljoner röster, mot oppositionens 3,8 miljoner. Carter-centret och till och med OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, som under fyra års tid har haft en mycket kritisk inställning till den politiska utvecklingen i Venezuela, erkände valresultatet i likhet med de internationella valobservatörerna. Oppositionen krävde då kontrollräkningar som CNE, den Centrala valkommissionen, accepterade och genomförde.
Men oppositionen deltog inte i kontrollräkningen som bekräftade valresultatet.
Det är denna tekniska och politiska valorganisation, vars viceordförande Corina Machado skrev under statskuppsdekretet den 12 april 2002, som Bushadministrationen finansierar för att ”förstärka demokratin i Venezuela”.
USA-advokaten Eva Golinger, som genomför en oberoende undersökning om vart USA:s skattebetalares pengar går, bekräftade i fredags med protokollsutdrag hur Sumate har fått pengar av en underorganisation till USAID som döpts till Development Alternatives Inc. (DIA). Sedan fyra år har tio miljoner dollar, inte bara via NED och USAID utan också från DIA, gått till den venezuelanska oppositionen.
Golinger avslöjade i slutet av december 2003 hur samma opposition fått över fem miljoner dollar under samma tid men av State Departements NED.
Avslöjandena och Bushadministrationens beslut om att utöva påtryckningar mot Interamerikanska utvecklingsbanken att dra tillbaka sitt beslut om 250 miljoner dollar i lån, kommer samtidigt som Chavez i veckan uttalade att han var intresserad av att träffa regeringen i Vita Huset för att skapa förutsättningar om ett närmande mellan de bägge länderna.
Skulle ett beslut gå igenom i BID mot Venezuela, så är det inget som oroar Chavezregeringen eftersom landet ligger på Latinamerikas största ekonomiska reserver.
Det är något av hyckleri, menar Chavez’ anhängare, att beslutet riktas mot Venezuela som kanske är det enda landet på kontinenten som satsar och uppfyller de sociala reformerna som de utlovar.
Handeln med människor, i första hand venezuelanska kvinnor, är också ett överdrivet problem om vi jämför grannländerna.
I Colombia, som är USA:s tredje största mottagare av militärt stöd, efter Israel och Egypten, reser närmare 50 000 kvinnor varje år till den europeiska och asiatiska kontinenten för att dras in i prostitution. I Spanien utgörs hälften av de utländska prostituerade av colombianska kvinnor.
De som främst tjänar på denna sexhandel är i många fall de politiska och ekonomiska eliterna som i Venezuelas och Colombias fall utgörs av de politiska kretsar som står USA närmast.
Det är också dessa som hårdast driver kampanjen om att deras länder ska acceptera USA:s förslag om TLC, frihandelsavtal som ger USA fritt tillträde till alla marknader och råvaror i Latinamerika.
Venezuela och regeringen Chavez har både avvisat förslaget till ALCA och TLC.
Andra länder som återfinns på USA:s svarta lista är Ekvatorialguinea, Burma, Kuba, Sudan och Nordkorea.