8-16 juni står Sverige värd för en Nato-övning i Luleå. Det är den största någonsin som ägt rum i landet, enligt Försvaret. Minst ett tiotal länder, troligen fler, kommer att delta med runt 60 flygplan och ett brittiskt hangarfartyg. Stridsflygsövningen, som kallas Loyal arrow, kommer att utgå från F21 utanför Luleå. Totalt deltar runt 2.000 soldater.
– Vi är i praktiken med i Nato, Den här övningen sker inte ens under beteckningen Partnerskap för fred, utan är en uttalad Nato-övning säger Agneta Norberg, fredsaktivist.
Hon är oroad för att Sverige är på väg att smygas in i Nato. Och hon tycker frågan debatteras för lite.
– Fredsrörelsen har hamnat i bakvattnet här.
Del av större projekt
För drygt ett år sedan gav regeringen Försvarsmakten tillstånd att stå värd för övningen. Försvarsminister Sten Tolgfors (m), ser positivt på samarbetet.
– Det är glädjande att vi har goda övningsmöjligheter i Sverige. Genom bland annat det ökade samarbetet med övriga nordiska länder finns det förutsättningar att utveckla verksamheten ytterligare, har han tidigare sagt till Norrländska socialdemokraten.
Agneta Norberg påpekar att övningen bara är en av 33 liknande som är planerade under 2009, framför allt runt Rysslands gräns. Hon beskriver det som en kniptångsmanöver där Nato omringar Ryssland, Kina och Nordkorea. Grunden till omringningen är, enligt Agneta Norberg, att säkra Arktis naturtillgångar, samt den olja och naturtillgångar som finns i Eurasien som Nato, med USA i spetsen, har intresse av. Resultatet kan bli en ny kapprustning.
– Det här väcker en rädsla hos Ryssland. Man är omringad av militära baser, vilket gör att man börjar rusta upp sitt eget försvar.
Flera av de flygplan som kommer att användas i övningen kan även användas till kärnvapen.
– Nato har dessutom en ”första slaget”-doktrin, i en konflikt ska de använda kärnvapen först, säger hon.
Lokaltidningar i Norrbotten har skrivit om Loyal arrow. I övrigt har det varit tyst i medier. Till skillnad från andra europeiska länder där Nato-övningar har fått mer uppmärksamhet och mött starkare protester.
– Det är en dov tystnad och jag vet faktiskt inte vad den beror på. Det här är inget hemligt som sker, det går att läsa om på Försvarets hemsida för den som vill, säger Agneta Norberg.
Kommunalrådet inte oroad
Karl Petersen, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, ser inget problem med övningen.
– Vi har ett ordentligt övningsområde här uppe och det här är sanktionerat av regeringen, det är ingen fråga för kommunen, säger han till Flamman.
Han är emot medlemskap i Nato, men på frågan om övningarna kan vara en bakväg in i ett medlemskap svarar han nekande.
– Nej, det måste till ett politiskt beslut för det, jag tror inte det går att smyga in.
Under veckan som stridsflygsövningen äger rum kommer fredsorganisationen Ofog att ordna ett protestläger i Luleå.
Bakgrund
Sverige är inte medlem, men samarbetar ”nära och brett” med Nato, enligt regeringens hemsida. Sedan 1994 har Sverige deltagit i Partnerskap för fred, ett samarbetsprogram mellan Nato-länder och icke-medlemsländer i Europa, Centralasien och södra Kaukasus.