Brasilien har under de senaste åren hållit en mycket hög profil i internationella sammanhang, med president Lula som portalfiguren. Men den viktigaste strategen bakom den nya hållningen är Marco Aurélio Garcia, som länge var internationell sekreterare för Lulas PT. Under ett antal år var han politisk flykting i Chile där han engagerade sig i vänsterrörelsen MIR och efter kuppen 1973 var han talesman i Europa för MIR. Det är de kontakterna och den erfarenheten han har med sig när han arbetat som speciell rådgivare åt presidenten.
– Vi skäms inte längre och begränsas inte längre av privata intressen. Brasilien har nu möjlighet att ta upp viktiga frågor som är viktiga för hela mänskligheten.
Förut var Brasilien i mycket en lydig efterföljare till USA:s politik med dåligt självförtroende. Numera är profilen hög, i Afrika och Asien i FN:s säkerhetsråd och i klimatförhandlingarna. Brasilien försöker nu etablera sig som en regional stormakt i Sydamerika och försöker aktivt vinna inflytande i Afrika.
”Löjligt!”
När Brasilien tillsammans med Turkiet förhandlade fram en överenskommelse kring Irans kärnenergiprogram var detta ytterligare en indikation på Brasiliens nya roll. USA:s mycket skeptiska reaktion på avtalet förvånade brasilianska diplomater eftersom det ganska nära följde ett förslag som Obama skickade till Lula tre veckor innan förhandlingarna med Iran slutfördes.
Nu beskriver Hillary Clinton förslaget som farligt för världsfreden och på sina håll antyds att Brasilien själva skulle vara intresserat av egna kärnvapen. Detta avfärdas av Valter Pomar från PT internationella sekretariat på tillfälligt besök i Stockholm.
– Närmast löjligt, det står till och med i vår konstitution att det är förbjudet. Men det vi vill ha är en multipolär värld, som inte domineras av en enda stormakt.
Brasiliens höga svansföring beror inte enbart på en vänsterinriktad utrikespolitik, Brasilien har också gått stärkt ur finanskrisen. Georgina Santos är ekonom på fackföreningsrörelsen CUT
Basvaror
– Den försiktiga omfördelningspolitik regeringen fört har skapat en hemmamarknad och en efterfrågan på basvaror som är enkla att producera.
Den andra viktiga faktorn är att Brasilien har haft stor efterfrågan på sina commodities, soja och andra lantbruksprodukter, liksom järn. Det brasilianska gruvföretaget Vale har snabbt expanderat till att bli ett av världens största.
Det finns en risk med att alltför hårt satsa på att utnyttja naturresurserna. Det är möjligt att det finns stora järnfyndigheter i Amazonas. Det mycket expansiva jordbruket drivs som enorma monokulturer som riskerar att få stor miljöpåverkan och tära på vattenresurserna.
Finns det en risk för en finansbubbla om detta ensidiga utnyttjande slår tillbaka? Finansmarknaden handlar mycket om psykologi och en sak regeringen Lula åstadkommit är att skapa förtroende för den brasilianska ekonomin.
Vad händer om den återigen blir skakigare sedan Lula avgått till årsskiftet? Georgina Santos menar att det finns en risk, men tror ändå att ekonomin nu är stabil.
Hälsovård för alla
– Den viktigaste utmaningen nu är att förvandla den ekonomiska tillväxten till verklig utveckling. Det hjälper inte om ekonomin växer om rikedomarna koncentreras. Det gäller att förvandla denna tillväxt till en förbättring av levnadsvillkoren, hälsovård för alla, en offentlig skola med kvalité, bra yrkesutbildning och mer jämlika löner