Ombudsmannen var anställd av SAC men avskedades för att hon bedrev ett företag vid sidan av sin anställning. SAC menar att hon genom sitt företag, som sysslade med en form av uthyrning av artister och kulturarbetare, hamnade i en arbetsgivarställning som var oacceptabel för en ombudsman.
Kvinnan å sin sida hävdar dels att hennes verksamhet var blygsam och dels att arbetsgivaren känt till den långt innan hon fick sparken och därför borde ha agerat tidigare. Tingsrätten gav henne rätt, men SAC överklagade till AD.
I överklagan till Arbetsdomstolen skriver SAC:s företrädare bland annat att en ombudsman är att betrakta som förtroendevald och inte som en anställd.
Ombudsmannens juridiska ombud Thomas Jonson ser optimistiskt på chanserna att vinna.
– Tingsrätten har ju tidigare dömt till hennes fördel, men vi får väl se när domen kommer, säger han till Flamman.
Han tycker även att det är ”minst sagt märkligt” att ett fack agerar på det viset som arbetsgivare.
Las gäller
Enligt Kurt Junesjö, tidigare jurist på LO/TCO-rättsskydd, är det inte helt unikt att tvister mellan fackförbund och tidigare anställda hamnar hos Arbetsdomstolen. Han känner inte till det aktuella fallet, men generellt säger han att lagen om anställningsskydd gäller fackliga ombudsmän.
– Det har slagits fast att ombudsmän anställda av fackförbund omfattas av lagen om anställningsskydd. Att hävda något annat är ett direkt bomskott.
Däremot har ombudsmän, som beter sig på ett sådant sätt att medlemmarnas förtroende för dem skadas, ett sämre anställningsskydd än andra. Men det krävs en del för att det ska kunna åberopas. Om det skulle kunna användas i det här fallet kan Kurt Junesjö inte svara på.
– Jag tror inte att något liknande har prövats i Arbetsdomstolen.
Flamman har varit i kontakt med SAC som inte vill kommentera målet förrän dom har fallit, vilket beräknas ske den 9 juli. I tidningen Arbetaren har en företrädare för SAC sagt att det inte går att arbeta kvar som ombudsman om man inte har medlemmarnas förtroende.
Interna strider
Det har varit stormigt i SAC under den senaste tiden. Under de senaste åren har organisationen intensifierat sin fackliga kamp. Man brukar tala om en reorganisering, där facket bland annat satsat på att stärka sina aktivister och gjort sig av med anställda ombudsmän. Även om verksamhetsgraden har blivit högre, menar kritiker att stämningen har blivit hårdare och mer polariserad.
En mer uppmärksammad konflikt med SAC-anknytning är tidningen Arbetaren där fyra anställda nyligen sade upp sig och tillsammans med en rad tidigare medarbetare skrev ett uppmärksammat debattinlägg i Aftonbladet Kultur. Dels kritiserade man Arbetaren för bristande arbetsförhållanden för de anställda och dels uttryckte man oro för att tidningen blivit mer av ett propagandaorgan för SAC än en oberoende tidning efter beslut som togs vid kongressen i höstas. Universitetssektionen av SAC syndikalisterna vid Stockholms universitet gick i samband med det ut med ett stöduttalande till sektionen på Arbetaren.
Tillbaka till rötterna
Den nuvarande chefredaktören på Arbetaren, Mattias Pettersson har i ett bemötande av kritiken skrivit att Arbetaren snarare går tillbaka till tidningens rötter och att han välkomnar journalister att granska arbetssituationen på Arbetaren.