– När arbetsgivarna pratar om att det inte finns några problem eller att det är en lyxstrejk, är det så dumt att man inte ids fundera.
Karl-Erik Guldhag, ordförande för Elektrikerförbundets avdelning 28, som omfattar 1 600 elektriker i Norr- och Västerbotten, tycker att det är dags att sätta ned foten mot byggstressen.
Strejkvarslet har fått arbetsgivarna att börja förstå problemet, och kanske kan det leda till en lösning utan strejk.
– Arbetsgivarna har hänvisat till en utredning om att vi har världens bästa arbetsmiljö. Men jag vill se den snickare eller elektriker som är igång till pensionsåldern. Jag känner bara en eller två. Det talas om utbrändhet inom vården, vi har problemet här också.
Det handlar om att elektriker och målare befinner sig längst ut i kedjan, betonar Karl-Erik Guldhag. Efter byggkrisen i början av 1990-talet började tjänster slås ihop och organisationer att slimmas.
Nu kan elektriker vid nybyggen mötas av att byggherren inte planerat eller förberett hur elen ska installeras. Det får göras på plats.
– Nu får man i princip ordna med ritningarna själv. Vi ligger alltid sist i kedjan, och det blir mer och mer bråttom.
Ju större arbetsplats, desto större problem; då handlar det om mer folk som ska samsas på samma yta.
– Många gånger säljs inte byggprojekt på priset utan på vem som är snabbast. Huvudsaken är invigningsdatumet, sedan får det bli som det blir. Dessutom har vi ju vädret här uppe.
Kylan gör att betongen kanske inte hinner torka och att det tar längre tid att göra jobben. Nyligen hade vi skriverier om att ett barnsjukhus hade fuktproblem.
– Det blir lite tokigt, kan man säga.
Parterna drog i förra veckan tillbaka sina strejk- respektive lockoutvarsel som skulle trätt i kraft i fredags. De låg vilande och utlöses denna vecka i stället.
I helgen, och på måndagen, träffades parterna under överinseende av medlarna. Smärre frågor i sammanhanget diskuterades, men i kärnfrågan om pressade byggtider står man fortfarande långt ifrån varann.
– Medlarna vet vår inställning i den här frågan, den har vi gjort mycket tydligt, säger Arne Dufåker, förbundsombudsman med ansvar för det nu uppsagda installations-avtalet.
Om de vill undvika konflikt, så bör det märkas i slutbudet, menar Arne Dufåker när Flamman talar med honom på måndagen.
På tisdagen presenterades budet.
Vid Flammans pressläggning kommer beskedet att SEF sagt nej till slutbudet.
SEF har redan begärt in sympatiåtgärder från branschkollegorna Byggnads och Målarförbundet. Deras respektive styrelser har möten denna vecka, där besluten formellt fattas.
Dufåker vill inte gå in närmare på hur eller när dessa åtgärder ska ske, men deklarerar:
– Jag tror hela Svenskt näringsliv och hela arbetarrörelsen kommer att bli förvånade när vi lägger vårt nästa varsel.
Om det blir strejk, omfattar det hittills kända varslet drygt 400 medlemmar, varav cirka 40 på fem arbetsplatser i avdelning 28. Den fackliga organisationsgraden är nära hundraprocentig. Ju längre norrut, desto bättre fart på den fackliga viljan, konstaterar Karl-Erik Guldhag som möjligen oroar sig för hur det kommer att gå i storstäderna.
– Finessen är ju att ta ut bara två man, men att det ska slå hårt. En strejk är inget självändamål. Det kan bli lite fel som när Kommunal tog ut alldeles för många.
En välriktad strejk borde kunna få beställarna att börja rikta påtryckningar mot byggbranschen, menar han.