Riksdagskvinnorna – båda i riks-dagens trafikutskott – ställer sig frågande till huruvida politikerna överhuvudtaget vetat vad de sysslat med när de splittrat Posten och skapat Svensk kassaservice. Och de kräver att omorganisationen – som kostat skattebetalarna 40 miljarder kronor – ska utredas.
Även kritiken bland Postens kunder är påtaglig, framför allt från handikappade, vars situation förvärrats rejält.
I Gottsunda centrum ringlar sig köerna långa. Gottsunda är en Uppsalaförort med mycket folk, och när Flamman kommer dit är det lönehelg. Men långa köer är inte något som hör lönehelgen till, uteslutande. Det är vardagsmat sedan Posten delades upp. Och inte bara en kö, utan två.
– Nu måste man ju alltid köa två gånger. En när man ska betala räkningarna, och en gång till när man ska hämta paket, säger Tommy Lind, busschaufför och Gottsundabo.
Att det skulle blivit bättre sedan Posten delades, alltså att öppethållandetider för paket och traditionella posttjänster skulle ha blivit generösare, det kan Tommy absolut inte hålla med om.
–Särskilt inte nu i semestertider. Då har de dessutom lunchstängt.
Tommy Lind får medhåll från Lotta Eriksson, som står framför honom i den sakta flytande kön till Svensk kassaservice. Ekonomibiträdet Lotta Eriksson anlägger ytterligare en synvinkel på problematiken.
– Det är väl inte säkert att man vill att Icapersonalen ska veta vad man beställt, säger Lotta Eriksson, med hänvisning till den Icabutik som nu sköter paket och stora brev.
De båda Gottsundaborna ger inte mycket för talet om att Posten helt enkelt måste ta till den här sortens åtgärder för att få det att gå ihop.
– Trams! Ta bort lite av vd:ns lön och fallskärm, så ska det nog funka.
Att ämnet är hett, det är otvivelaktigt. En äldre kvinna dyker upp.
– Tänk om de kunde gå tillbaka till det gamla systemet! säger hon. Det fungerade. Som det är nu är det så urbota dumt, säger kvinnan och försvinner innan jag hunnit fråga om hennes namn.
Just kassaservicen i Gottsunda kan trots alla sina brister uppvisa en positiv sida. Stora dörrar och allt i ett enda plan. Handikappvänligt, med andra ord.
Undantaget som bekräftar regeln, dessvärre. Ett samtal med handikappade visar hur läget ser ut för dem som inte kan röra sig fritt. Marianne Lundberg bor i Vattholma utanför Uppsala och är sedan en olycka skadad i rygg och bäcken. Visserligen var inte samtliga gamla postkontor handikappanpassade. Men den absoluta merparten. Idag lever de handikappade under helt andra villkor, ifall de vill ta del av det postutbud som borde vara en självklarhet för alla.
– Nu ligger Posten i små trånga butiker. Det är inte säkert de har dörröppnare och i regel har de tröskel. Och som om inte det vore nog, är dörrarna ofta så smala att man inte har en chans att ta sig in med rullstol.
Marianne Lundberg är engagerad i DHR, De handikappades riksförbund, och uppenbart förbannad på hur det blivit sedan Posten sprack. Själv tvingas Marianne numera ta en omväg för att nå fram till ett lämpligt postkontor, ett där man efter lång tids påtryckning fått en automatisk dörröppning. Hon påpekar också vilken fördel det blir för många andra, ifall lokalerna handikappanpassas.
– Tänk på alla gamla med rullator, eller barnfamiljer med vagn. Ifall de nya postkontoren görs tillgängliga för oss handikappade, då öppnas de för en stor procent av övriga svenska folket på köpet.
När de höga chefernas jättelöner och fallskärmsavtal kommer på tal, då ryser alla intervjuade. Marianne Lundberg menar att ingen människa gör rätt för så mycket pengar. Och de båda Gottsundaborna tror att det är där man finner roten till Postens avgifter.
– Det är helt sjukt att jag tvingas betala för att få hämta ut sin lön, tycker Tommy Lind.
Men internet då? Skulle ni inte kunna göra era pengaärenden via internet? Lotta Eriksson har visserligen dator, men ingen Internetuppkoppling. Tommy Lind säger att han inte vill ha någon dator. Och Marianne Lundberg konstaterar:
– Det är verkligen inte alla som har tillgång till internet. Hur många äldre har det? Internet är främst något för de yngre generationerna.
– Snart får man väl en avi hem för att hämta posten, suckar Tommy Lind.