I höst kommer regeringen att föreslå riksdagen att införa studieavgifter för studenter utanför EES-området. Syftet är att få mer resurser till utbildning genom att låta stipendiesystem eller enskilda studenter betala för sina studier. Utbildningsminister Lars Leijonborg har tidigare påpekat att Sverige är ett av få länder där högre studier är gratis och att det finns en betalningsförmåga bland utländska studenter.
Men förslaget har fått kritik, bland annat från studenthåll. I en debattartikel kallar Uppsala studentkår införandet av studieavgifter för ”en återgång till kolonialismens tid”, där man skiljer på den utvecklade världen inom EES och studenter från mindre värda regioner, som Afrika.
Märkliga argument
– Man använder sig av ganska märkliga argument i debatten där man anspelar på exempelvis den rike asiaten som åker hit för att plugga gratis. Jag tror snarare att studenter som har råd att betala för sig hellre väljer mer kända universitet i andra länder än Sverige, säger Louise Callenberg, socialdemokratiska studenter och förra årets ordförande för Uppsala studentkår.
Mångfalden påverkas
Hon är oroad för att mångfalden på lärosäten påverkas i negativ riktning av avgifter.
– Utomeuropeiska studenter är underrepresenterade redan i dag.
Enligt förslaget kommer det inte vara aktuellt att införa avgifter för svenska studenter, men Louise Callenberg tror ändå att det kan bli konsekvensen på längre sikt.
– När det väl införts avgifter för en grupp tror jag det är lätt att ifrågasätta varför inte alla ska betala.
Förslaget väntas bli verklighet senast 2010.