– Om någon på den tiden hade frågat mig: Vem är du? hade jag svarat: ”Jag är Pemba från Nepal”. Ingenting annat. Idag svarar jag: ”Jag är Pemba, fackmedlem”.
I helgen hålls i Rinkeby i Stockholm en stor internationell konferens. I två dagar med över 50 programpunkter och gäster från hela världen. En av dem är Pemba Lama, fackledare och kvinnoaktivist från Nepal. När Flamman träffar henne har hon just anlänt till Sverige.
Mattväverska i Katmandu
Nepal är landet som nyligen avskaffat monarkin och formerat en republik.
Pemba Lama arbetade som mattväverska i Katmandu. Hon kombinerade arbetet med studier och identifierade sig inte som arbetare i första hand.
När Pemba gick med i facket 1996 visste hon knappt vad det gjorde. Idag är hon vice generalsekreterare för kommunistiska centralorganisationen Gefont. Hon betonar att arbetet med att medvetandegöra arbetare, särskilt kvinnor, handlar mycket om att skapa identitet.
En annan mycket viktig del har varit läsning och skrivning.
– Tidigare fick kvinnorna sätta sitt tumavtryck som signatur när de fick löneutbetalningar. Nu kan de inte bara skriva sitt namn, utan dessutom räkna ut om lönen stämmer.
Dessutom har Gefont ansträngt sig för att ena de olika centralorganisationerna. Det finns många i Nepal.
– Utan enighet kommer vi ingen vart. Gefont har kampanjat länge men år 2001 lyckades vi bilda Fackliga kommittén för jämställdhet och medvetandegörande. Då var vi tre centralorganisationer som gick ihop för kvinnors rättigheter på arbetsplatserna.
– Efter nio långa år har nu sju centralorganisationer lyckats få till stånd en plattform, som ska innefatta alla frågor.
Studiecirklar
Pemba Lama har arbetat mycket med facklig utbildning av kvinnor i Nepal. Hon talar lyriskt om studiecirklar, study circles som hon säger på engelska.
– Vi lärde oss det av en indisk fackledare som förklarade att idén kommer från Amerika men svenskarna använder det mest. Ni har haft dem sedan arbetarrörelsens början, mer än hundra år.
Formen med små grupper, som träffas kortare stunder, är särskilt värdefulld för kvinnor, menar Pemba.
– De har lättare att delta om det inte är en heldag eller hel vecka. Och de vågar prata och säga sin åsikt när det inte finns en given ledare. De väljer sina ämnen för cirklarna själva och träffas när de har möjlighet.
En annan svensk företeelse som Gefont har börjat använda är feministiskt självförsvar. De har haft gäster från Ung vänster som instruerat och håller nu själva utbildningar.
– De som deltar får ett nytt självförtroende och mod att försvara sig. Om du attackeras så blir du vanligtvis demoraliserad på reflex. Men inte de som gått självförsvarskurser.
Guatemala är intressant
Den internationella solidariteten har oerhört stor betydelse, menar Pemba Lama. Med hjälp av den kunde till exempel mycket blodspillan undvikas, i de händelser som för ett drygt år sedan ledde till att kungen avsattes.
I helgens konferens ska Pemba Lama hålla föredrag om den nepalesiska situationen. Men hon hoppas också på att hinna lära av andra. Situationen i Latinamerika intresserar henne mycket och då särskilt Guatemala och dess ursprungsbefolkning.
– Även om jag tror jag kan ett ämne så är det alltid något nytt jag lär mig. Man lär sig hela tiden, ända till döden!