TEGUCIGALPA Så sammanfattar de flesta bedömare valet. Den 56-årige förre biskopen i Paraguays fattigaste län, San Pedro, bröt Coloradopartiets 60-åriga grepp om Paraguay.
Coloradoregimen och Vatikanen försökte att omintetgöra Lugos kandidatur, med argumentet att Vatikanen inte ville acceptera Lugos ”avsked” som biskop, vilket den regeringskontrollerade nationella valkommissionen hänvisade till när den ville avvisa denna kandidatur. Det var tack var den paraguayanska folkrörelsens massiva mobilisering som dessa planer stoppades.
Valkommissionen hade också i det längsta oblygt vägrat Lugos anhängare att delta i röstsammanräkningen och dessa, väl erfarna av hur korruptionen gått till under 60 år, fick stöd av OAS och internationella valobservatörer, som tog de statliga byråkraterna i örat.
Statlig terror
Under den 35-åriga Alfredo Stroessner-diktaturen fängslades Lugos far 20 gånger. Tre av hans bröder torterades och kastades ut från Paraguay. 1983 gick Fernando Lugo samma öde till mötes och betraktades som ”subversiv” av militärdiktaturen, där diktatorn var en av Coloradopartiets förgrundsgestalter. Lugo återvände 1987, då USA-ambassaden började att trixa, väl medveten om att diktaturens dagar var räknade, med en USA-vänlig opposition inom Coloradopartiet och militären. Och 1989 störtades Alfredo Stroessner av en annan general, Lino Oviedo, den tredje presidentkandidaten i söndagens val. Han ville rida på den popularitet han fick, framför allt i de folkliga sektorerna, vid störtandet av diktaturen.
Jordägarkoncentration
Oviedo försökte 1999 störta den civila regering som hade valts, men planerna gick i stöpet och generalen fängslades, tillsammans med 200 andra militärer och civila.
Men i mitten av förra året släpptes han oväntat och presenterade sig omedelbart som presidentkandidat. Och det var Coloradoregimens plan, att Oviedos röster skulle splittra oppositionen mot Coloradopartiets kandidat Blanca Ovelar. I valet blir den som får mest röster president. Men Lugo fick nära 41 procent, Ovelar 31 och generalen nästan 22 procent av drygt 2,5 miljoner röstberättigade.
Paraguay är ett jordbruksland, där 70 procent av den bästa jorden är i händerna på 2,5 procent av de registrerade ägarna på landsbygden, många gånger också medlemmar i den ekonomiska eliten. Analfabetism och fattigdom är skriande, 35 procent lever i misär. Där var ett av Lugos främsta krav en omfattande jordreform som bryter landägarväldet och ger de 300.000 jordlösa bönderna mark.
Paraguay är rikt på vattenkraft och exporterar elenergi främst till Brasilien via vattenkraftverken Itaipú och Yacyretá. Dessa byggdes av argentinskt och brasilianskt kapital och de tre länderna som undertecknade kontrakten på 1970-talet leddes alla av militärdiktaturer. Lugo menar att dessa kontrakt måste omförhandlas, främst med Brasilien, eftersom de är djupt ojämlika. Paraguay skulle kunna, enligt Lugo, ta ut närmare tre miljarder i el-inkomster, mot nuvarande 200 miljoner dollar i fall kontrakten gavs en mer rättvisare karaktär.
Bakom Lugos presidentkandidatur stod folkrörelsen men även det liberala, det andra stora partiet i landet. Praktiskt taget hela vänstern, från små socialistpartier till kommunistpartiet, stödde Lugo men fick en mager representation i valen till kongressen, där Coloradopartiet fortsätter att dominera.
Bland de första statschefer som ringde och gratulerade Paraguays nye president var Venezuelas president Hugo Chávez och Argentinas Cristina Kirchner. Trots att Lugo har avvisat alla ”Chávez-” och ”Farc-spöken” under valkampanjen, som har varit sällsynt smutsig från Coloradopartiet och Oviedo, har Lugo frankt förklarat att det är Paraguays folk som ska bygga sin egen framtid.
– Socialismen i det 21:a seklet, som Chávez förkunnar, är intressant för sin sociala dimension och ett fördelande av rikedomarna till den fattiga majoritetens bästa, sa Lugo i en intervju i december 2006.
Intervjun har utnyttjats av hans belackare för att framställa honom, i likhet med Correa, Morales och Ortega, som en ”lakej” till Venezuelas president.
Den verkliga motståndaren kommer Lugo att möta i den monumentala byråkrati och maktapparat som Coloradopartiet har byggt upp under sina 60 år.