Vänsterns studentförbund, VSF, hade nyligen kongress, samtidigt som förbundet firade tioårsjubileum. På kongressen valdes Mia Sand till ny ordförande. Sand har tidigare bland annat varit ordförande för Stockholms universitets studentkår.
Vilka är de viktigaste frågorna för VSF just nu?
– Det är viktigt att utbildningspolitik inte bara handlar om vad som händer på universitetet. Vi vill fokusera på studenters lönearbete och verka för ett höjt studiemedel. Dessutom vill vi uppmuntra studenter att engagera sig fackligt, inte som studerandemedlemmar, utan genom att verkligen ta plats i det fackliga arbetet på sitt jobb. En annan viktig fråga är att bojkotta utbytesprogram med israeliska universitet som diskriminerar palestinier, något som finns på vissa lärosäten.
Vad har ni uppnått under de tio år som VSF funnits?
– Oj, tio år är inte så lång tid egentligen. Men jag tycker vi är bra på att synas och höras där vi finns. På flera lärosäten sitter VSF:are med i kårpresidiet och vi figurerar mycket i kår- och studenttidningar.
Lärosäten och studentkårer är ofta rätt traditionstyngda miljöer, är det svårt att vara aktiv inom vänstern där?
– Att komma till universitetet och studera som vänsterperson eller med arbetarklassbakgrund är svårt över huvud taget. Det är en borgerlig miljö. De skillnader som finns märks desto tydligare mellan exempelvis studenter som inte behöver känna sig stressade över ekonomin för att de har föräldrar som skjuter till pengar och de som måste jobba eller har barn att ta hand om vid sidan av studierna.