I helgen demonstrerade tusentals människor runtom i Polen inför vad som har kallats den ”svarta måndagen”. De kvinnor som i måndags hörsammade uppmaningen från aborträttsorganisationer stannade hemma från arbetet eller avstod från hushållsarbete och många valde att demonstrera klädda i svart. Solidaritetsaktioner genomfördes även i flera andra länder, inklusive Sverige. Aktionen var inspirerad av den isländska kvinnostrejken 1975 då 90 procent av Islands kvinnor avstod från allt arbete under en dag i protest mot ojämställda löner.
Den polska regeringen ledd av det konservativa Lag och Rättvise-partiet PiS ska ta ställning till ett medborgarförslag som lämnades in i fredags från en ultrakonservativ organisation som samlat 100 000 underskrifter om att skärpa abortlagstiftningen, trots att den redan är en av de hårdaste i Europa. I dag är abort bara laglig om fostrets eller kvinnans hälsa är hotad eller om graviditeten är en konsekvens av våldtäkt eller incest. Det nya förslaget innebär ett totalförbud och kvinnor som genomför abort kan riskera upp till fem års fängelse. Läkare kommer att förbjudas att utföra hälsokontroller på foster och de som hjälper till att utföra aborter kommer också att riskera fängelse. Enligt flera kritiker kommer detta att leda till att även missfall utreds som misstänkta aborter och att läkare väljer att undvika att göra rutinundersökningar på gravida kvinnor av rädsla för att anklagas för att ha bistått till abort.
I dag utförs omkring 1800 lagliga aborter i Polen varje år. Men mörkertalet för illegala aborter beräknas uppgå till mellan 50 000 och 200 000. Många av dessa kvinnor utför abort på sig själva med illegala piller som säljs på nätet.
50 procent stödjer strejken
Det har länge varit svårt för aborträttsgrupper att mobilisera människor för en mer progressiv lagstiftning i det katolska Polen. Men på grund av förslagets extrema natur säger sig uppåt 50 procent av polackerna stödja strejken. 15 procent sade också att de skulle vilja delta i aktionen, vilket motsvarar uppåt sex miljoner människor.
Kritiken mot förslaget märks även på europeisk nivå även om reproduktiva rättigheter inte är en fråga för EU. Igår onsdag hölls en debatt i Europaparlamentet (efter denna tidnings pressläggning) på initiativ av Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk med anledning av situationen i Polen.
– Jag är glad att vi lyckats få upp de polska kvinnornas rättigheter på agendan i Europaparlamentet. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa detta fruktansvärda lagförslag, som innebär att kvinnor kan få flera års fängelse om de utför en abort, eller till och med om de får ett missfall. Europaparlamentet måste sätta ner foten och stå upp för kvinnors rättigheter. Jag förväntar mig att en bred koalition i parlamentet mobiliserar mot denna attack på kvinnors rättigheter, sade Malin Björk inför debatten.
För den polska regeringen är protesternas omfång ett problem eftersom PiS är måna om att inte fjärma sig för mycket från den breda folkopinionen. 74 procent säger sig vilja behålla den nuvarande lagstiftningen. PiS partiledare Jarosław Kaczyński har öppnat för en kompromiss: aborter för anomalier på fostret ska förbjudas medan graviditeter som är resultat av våldtäkt eller incest ska vara fortsatt lagliga.
I onsdags föll dock förslaget helt. Flera PiS-ledamöter övergav det sedan en parlamentarisk kommitté rekommenderat att rösta emot förslaget. Polens minister för vetenskap och högre utbildning sade att protesterna har fått ”oss att tänka till och lärt oss att vara ödmjuka.”
Enligt en färsk opinionsundersökning är inte bara motståndet mot förbudet massivt, stödet för att liberalisera den nuvarande lagstiftningen har också växt.