Förra året skadades över 30 000 personer på arbetsplatser runt om i Sverige. 45 människor dog. Då är inte alla de som miste livet på grund av arbetsrelaterade sjukdomar eller självmord inräknade, för sammanlagt dör minst 1 400 personer varje år på grund av sitt jobb. Detta redovisar LO i sin nya rapport Arbetsmiljön i Sverige 2009-2013.
– Varje olycka är en olycka för mycket, men arbetstagarna pressas allt hårdare av sina arbetsgivare, säger Maria Steinberg, lektor och forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Att kraven i arbetslivet ökar, samtidigt som arbetstagarnas inflytande minskar, håller allt fler med om. En dålig arbetsmiljö kan innebära allt ifrån hög arbetsbelastning och låg bemanning till ensamarbete och arbete på obekväma arbetstider.
Dessutom ökar andelen tidsbegränsade anställningar, deltidsarbetare och anställda inom bemanningsbranschen. I rapporten skriver LO att när ” arbetskraften måste anpassa sig till den flexibla arbetsmarknaden ökar skadorna och ohälsan”.
Förra årets 30 000 arbetsplatsolyckor, som samtliga har lett till sjukfrånvaro, är en ökning med 4 000 olyckor i jämförelse med år 2009. Flest olyckor inträffade inom den kvinnodominerande vården, tätt följt av tillverknings- och byggindustrin.
Försämrar arbetsmiljön
LO menar att den borgerliga regeringen har försvagat det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Detta exempelvis genom minskade anslag till Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet för sju år sedan.
Landsorganisationen kritiserar även regeringens stöd till EU-kommissionens så kallade Refit-initiativ. Enligt förespråkarna ska detta minska regelkrånglet för ”små och medelstora företag”, vilket enligt EU:s definition ligger på högst 249 anställda. Regelförenklingen ska i sin tur göra det enklare att driva företag.
Kritikerna hävdar däremot att initiativet kommer att leda till att företag – med färre än 250 anställda – inte behöver upprätta särskilda arbetsmiljöregler. Regelförenklingen kommer således att försämra arbetsmiljön på väldigt många företag runt om i Europa.
– Refit kommer att få konsekvenser för arbetstagare här i Sverige. Om mindre företag slipper göra säkerhetsanalyser av arbetsmiljön så undermineras basen i allt arbetsmiljöarbete. Då finns det ju inga direktiv för vad som gäller vid en olycka, säger Christina Järnstedt som är ordförande för LO:s miljö- och arbetslivsutskott.
EU-parlamentet positivt
Tidigare i år gav EU-parlamentet sin syn på EU-kommissionens Refit-initiativ. Bortsett från ett fåtal påpekanden om att arbetsmiljöregler och arbetstagares rättigheter inte får försämras, ställde sig EU-parlamentet positivt till initiativet.
Christina Järnstedt är LO:s, TCO:s och Saco:s representant i Europeiska rådgivande kommittén för hälsa och säkerhet. Enligt henne innebär ett ja till Refit att man även säger ja till fler försämringar än de inom arbetsmiljöområdet. Exempelvis uteblir översynen av direktiven om både belastningsskador och carcinogener – trots att 100 000 europeiska arbetstagare dör varje år på grund av arbetsrelaterade cancersjukdomar.
– Rent krasst så ska arbetstagare – som vill försäkra sig om en säker arbetsmiljö – jobba på ett företag med minst 250 anställda, säger hon och poängterar att 99 procent av alla företag i Sverige har färre anställda än så.
Diskriminerar arbetstagare
I Sverige är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet emot att mindre företag ska undantas från arbetsmiljöregler enligt förslag i Refit-initiativet. Centerpartiet och Moderaterna är för, medan Kristdemokraterna anser att det är en fråga som ”enskilda medlemsländer är bäst skickade att själva avgöra, inte genom Refit-initiativet”, enligt Sekotidningen.
– Refit är en form av diskriminering eftersom initiativet innebär att arbetstagare ska ha sämre arbetsmiljö bara för att de jobbar på ett företag med mindre än 250 anställda. Detta kommer att drabba stora delar av Sverige med tanke på att vi är ett småföretagarland, säger Maria Steinberg.
Både hon och Christina Järnstedt anser att Refit-initiativet borde bli en politisk fråga inför EU-valet den 25 maj.
– Jag hoppas att EU-kommissionen byts ut och att vi får ett EU-parlament som tillvaratar arbetstagarnas rättigheter på riktigt, säger Christina Järnstedt.
Jonas fick en planka i huvudet
24-åriga Jonas Westling från Timrå i Västernorrland hör till en av dem som har råkat ut för en arbetsplatsolycka. För fem år sedan sommarjobbade han på Tunadals sågverk i Sundsvall, vilket ägs av storföretaget SCA Timber.
Jonas berättar att mellan varje lager i virkeshögarna ligger meterlånga plankor för att virket inte ska ligga för tätt. Virket och plankorna sorteras sedan på olika band, eftersom själva plankorna återanvänds. Vid ett tillfälle hade några av plankorna ramlat av bandet och fallit ned på marken. Jonas skickades ut för att plocka bort dem.
– Men bandet fortsatte att rulla, produktionen skulle ju hållas igång, och sedan smällde det bara till när jag fick en av plankorna i huvudet. De är rätt tunga när de faller från fyra, fem meters höjd, säger han.
Jonas chef skjutsade honom till akuten. Efter några stygn valde han ändå att åka tillbaka till sågverket för att avsluta sitt arbetspass, trots att chefen tyckte att han kunde åka hem. Rent generellt anser Jonas att det råder hög säkerhet och god arbetsmiljö på Tunadals sågverk, och då särskilt efter den inträffade olyckan.
– Sedan dess får ingen plocka undan plankorna utan säkerhetshjälm, säger han.