– Den här gången vore det nog bra om Handels gått före, säger Lisa Rasmussen, facklig sekreterare för Vänsterpartiet.
Handels har varslat om konflikt lagom till påskhandeln. Att något avtal ännu inte tecknats mellan Handels och Svensk handel beror till stor del på att Svensk handel hindras av Svenskt näringsliv att teckna avtal innan industrin gjort det. Tanken är att pressa industrifacken till ett svagt avtal. Frågan är om det kommer att nå hela vägen för arbetsgivarsidan.
Nypositioneringar inom LO
– Det är otroliga belopp det rör sig om vid en strejk i påsk och det kan nog vara svårt att motivera för en ägare för ett Hemköp att man ska vara solidarisk med industriföretagen och låta sina anställda strejka, säger Lisa Rasmussen, som tror att Svensk handel kommer att vika ner sig.
I slutet av förra veckan meddelade Unionen och Sveriges ingenjörer att man träffat ett avtal. Till stor irritation för industrifacken, som räknat med en sammanhållning som kunnat stärka samtliga fack på industrisidan. Det avtal som TCO-facken gått med på är dessutom så pass svagt att IF Metall har svårt att acceptera en likvärdig uppgörelse.
Lisa Rasmussen påpekar att IF Metalls förhållande med framför allt Unionen å ena sidan och LO å andra sidan inte alltid varit helt okomplicerat.
– Tidigare har det varit så att de övriga facken har fått förhålla sig till IF Metall väldigt mycket, men nu kanske det blir en del nypositioneringar inom LO, där exempelvis Handels och Seko kliver fram tydligare.