För snart två år sedan kunde vi läsa att ”Skoltillstånd säljs på Blocket”. Svenska Dagbladet skrev att ”ett kryphål gör det möjligt att starta friskolor utan att först granskas av myndigheterna”. Det var företaget EU Commerce som saluförde ett skoltillstånd på Blocket. ”Drömmer du om att starta upp en egen grundskola, då har vi ett riktigt bra tillfälle för dig”. Tillståndet ligger i ett aktiebolag och vid en eventuell försäljning av bolaget kontrolleras inte de nya ägarna säger Skolinspektionen. Fråga: Kan skoltillstånd fortfarande säljas på Blocket?
Stockholms och Uppsala Universitet har intervjuat 5 000 svenska familjer om skolan. Av svaren framgår att den resursstarka medelklassen ofta väljer bort de skolor som har en blandad social och etnisk sammansättning. Patrik Scheinin jämför med den finska skolan och säger ”saker som jag skulle vara orolig för är att ni har skillnader mellan skolor som är så pass stora att föräldrar måste vara rädda för att sätta sina barn i fel skola, och då blir det lätt en ghettofiering där alla som kan ta sig från ett område eller en skola och den skolan mår inte bra av det”. Det här bekräftas också på Europaportalen.se. I Standard Eurobarometer 79, Spring 2013 har 27 600 EU-medborgare över 15 år tillfrågats om vad de är mest oroliga för. Av EU:s medlemsländer bekymrar sig svenskarna mest för sitt lands utbildningssystem. Svenskarna skiljer ut sig från alla andra EU-länder, närmare en tredjedel anser att utbildning är en av de viktigaste frågorna. I inget annat medlemsland kommer denna fråga på topp tre. I Sverige var det 32 procent som oroade sig över det svenska utbildningssystemet. I Danmark var det 18 procent. I Finland var det tre procent. En OECD-rapport (juni-13) visar att Sverige satsar minst på utbildning jämfört med övriga nordiska länder. Sverige satsar 6,45 procent av sin BNP på utbildning. Danmark satsar åtta procent. Norge satsar 7,6 procent. Finland satsar 6,51 procent.
Till och med riskkapitalbolagen inser att de lever och frodas i ett extremt lukrativt skol- och välfärdssystem. I DN 7/6-13 skriver företrädare för EQT, Litorina, Nordic Capital, Altor, IK, Segulah inom välfärdssektorn: ”Vi kan tyvärr konstatera att inte alla ägare uppträder på ett seriöst sätt. Branschen behöver regler, och riskkapitalbolagen måste införa en uppförandekod”. Vad hjälper det? Friskolornas Riksförbund (FR) har sedan 2010 haft någonting de kallar ”etiskt förhållningssätt”. Vad säger FR, har det haft någon praktisk betydelse för skolverksamheten? Det kan vara intressant att se hur riskkapitalbolagens uppförandekod kommer att se ut. En omvändelse under galgen?