Arbetet i de rödgröna arbetsgrupperna fortskrider. För ett par dagar sedan gjorde de tre oppositionspartierna ett gemensamt utspel om sjukförsäkringen. Om de rödgröna vinner valet lovar man bland annat att satsa på en ny rehabiliteringsfond och avskaffa dagens bortre gräns i sjukförsäkringen på 550 dagar. Dessutom ska de som utförsäkras på grund av den nuvarande regeringens regeländringar återförsäkras.
Samtidigt råder inte samma enighet i alla frågor. Inom utbildningspolitiken finns en del svårare nötter att knäcka. Socialdemokraterna vill ha betyg från årskurs sex, medan Vänsterpartiet vill avskaffa betyg helt och istället ge eleverna ett intyg på avklarad grundskola. Miljöpartiet vill ha ett slutbetyg från grundskolan, men inte tidigare.
– Det finns vissa knäckfrågor där vi inte är överens, men det är inte heller nödvändigt att vara innan valet, säger Rossana Dinamarca utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Flamman.
Hon menar att det snarare är bättre att väljarna får möjlighet att styra vilket inflytande respektive parti ska få.
Friskolor
Socialdemokraternas talesperson i utbildningspolitiska frågor, Marie Granlund, håller däremot inte med.
– Jag tror det skulle vara fullständigt omöjligt att bedriva en valrörelse utan att berätta för väljarna vad som ska gälla i betygsfrågan, säger hon till Dagens Nyheter.
– Om man kunde visa på att betyg får upp kunskapsnivån hos eleverna skulle jag förstå varför man vill införa tidiga betyg, men all forskning jag har läst pekar på att det snarare är ökad lärartäthet och hur välutbildade lärarna är, som har betydelse, säger Dinamarca.
En annan utbildningspolitisk fråga där det råder oenighet är synen på friskolor.
– För oss är det den stora frågan, snarare än betygen. Det ska inte vara möjligt att bedriva utbildning med ett vinstintresse.
Där skiljer sig Vänsterpartiet från både Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Trots det menar Rossana Dinamarca att de tre partierna i övrigt har en relativt liknande syn på hur skolpolitiken ska vara utformad.
– Vi har en stor samsyn i många frågor som gäller skolan.
Kunskap viktigt
Mats Öhlin, barn- och utbildningsförvaltningen i Haninge kommun tror inte heller att betygen kommer vara det viktigaste för de rödgröna att diskutera i det här läget.
– Den viktigaste skolfrågan, som alla måste ta på allvar är hur vi får upp kunskapsnivån hos eleverna.
Han tycker det finns en tendens till att utbildningsfrågor ofta diskuteras utifrån ideologiska ståndpunkter, snarare än beprövad kunskap.
– Om jag skulle ge något råd, skulle det vara tyck inte så mycket, pröva mer! I Haninge har vi lyckats genom tätare kunskapstester. Det har också visat sig vara socialt utjämnande för barn med olika klassbakgrund.
Närvaron i Afghanistan
Förutom utbildningspolitik finns skiljelinjer kring svensk militärs närvaro i Afghanistan. Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt tar avstånd från svenska trupper i landet. Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill ha en omprövning av trupperna, men först efter valet.