I söndags samlades sex europeiska partier i det ungerska parlamentet för att skriva under ”förklaringen för ett fritt nationernas Europa”. I och med mötet lade partierna grunden för ett internationellt samarbete inför valen till Europaparlamentet i vår. På plats från Sverige var Mikael Jansson, vice partiledare för Alternativ för Sverige och tidigare ledare för Sverigedemokraterna.
Den plattform som partierna ställer sig bakom beskrivs av högerinriktade Visegrád Post som en blandning av libertarianism och nationalism. Förklaringen tar bland annat ställning mot central styrning av ekonomin, mot ”wokeism” och mot invandring i alla former. Målet är att bilda en officiell grupp i parlamentet efter valet – något som enligt reglerna kräver minst 20 ledamöter. I dagsläget samlar de sex partierna enbart två ledamöter.
Bakom initiativet ligger Mi Hazánk, Ungerns mest radikala högerparti. Partiet bildades som en splittring från ultranationalistiska Jobbik efter att de senare avradikaliserats under 10-talet, och har kritiserat Viktor Orbán för att vara allt för eftergiven. Mi Hazánk vill bland annat riva upp landets fredsavtal från 1921, och beskriver i sitt partiprogram hur Ungern i en ”ny världsordning” ska ta tillbaka delar av landets historiska territorium från grannländer som Österrike, Rumänien och Slovakien.
Flera av partierna i samarbetet beskrivs som Rysslandsvänliga. I gruppen ingår bland annat holländska Forum för demokrati, som förra året lämnade gruppen Identitet och demokrati i samband med att de tidigare Putinvänliga partierna distanserat sig från regimen. Partiet har också skakats av skandaler kopplade till antisemitism, vilka lett till att de tappat både folkligt stöd och flera parlamentsledamöter.
Alternativ för Sverige bildades 2018 som en utbrytning ur Sverigedemokraterna. Mikael Jansson, som representerade AFS vid mötet i Budapest, var partiledare för SD mellan 1995 och 2005 och senare säkerhetspolitisk talesperson för partiet. Han hoppade över till AFS i april 2018 tillsammans med bland andra riksdagsledamoten Jeff Ahl. Partiet har under våren plågats av interna konflikter kring partiledaren Gustav Kasselstrands arbetsinsats, vilket ledde till att flera profilerade ledamöter lämnade AFS i mars.
I Europaparlamentet finns det sedan tidigare två starkt högerinriktade grupper: Europeiska konservativa och reformister, vars största parti är polska regeringspartiet Lag och rättvisa, och Identitet och demokrati där italienska Lega och franska Nationell samling är störst.
PARTIERNA I SAMARBETET
Sex partier deltar i samarbetet, som ännu inte har något formellt namn. Ideologiskt spänner de från libertarianer till ultranationalister.
Alternativ för Sverige (AFS): Svenskt parti bildat 2018 av tidigare sverigedemokrater. Storsatsade på riksdagsvalet 2018 men misslyckades med att komma in.
Forum för demokrati (FvD): Nederländskt parti bildat 2016 av Thierry Baudet. Har jämfört nedstängningarna under coronapandemin med Förintelsen.
Mi Hazánk: Ungerskt parti bildat 2018 av tidigare medlemmar i radikalnationalistiska Jobbik. Partiet vill bland annat utvisa landets historiska minoritet av romer.
Frihet och direktdemokrati (SPD): Tjeckiskt parti bildat 2015 av Tokyofödda affärsmannen Tomio Okamura.
Vazrazhdane: Bulgariskt parti bildat 2014. Har utmärkt sig som motståndare mot både vaccinationer och hbtq-rörelsen.
Mass-Voll: Schweiziskt parti bildat i protest mot nedstängningarna under coronapandemin. Partiet vill införa bitcoin som laglig valuta och beskriver invandring som positivt.