Sämre betyg kunde Schröders regering inte få. I Sachsen gjorde hans parti SPD det sämsta valet någonsin med 9,2 procent. Nu brottas de politiska bedömarna med hur de ska tolka väljarnas totala utstraffning av de stora etablerade partierna, också kristdemokraterna CDU gick kraftigt bakåt. Schröder sade sig på tisdagen dock vara ”nöjd” med valresultatet, åtminstone i Brandenburg där partiet trots förluster på sju procent förblir det största partiet. Han säger sig se med tillförsikt fram emot kommunalvalen på söndag i Nordrhein-Westfalen.
Kanske är det med rätta. Dagens nedskärningspolitik drabbar framför allt östra Tyskland, där arbetslösheten är mångdubbelt högra och mycket fler människor är beroende av den ersättning som nu sänks. I vissa delstater är fler än 20 procent.
Bakgrunden till de stora förlusterna för regeringen är det kompakta motståndet mot den nya ekonomiska politiken som manifesteras i regeringens Agenda 2010 och Hartz IV-kommissionen. Det mest impopulära beslutet handlar alltså om att slå ihop ersättningen för långtidsarbetslösa med socialhjälpspengar. Det innebär drastiska sänkningar i levnadstandarden för många människor. Som sämst kan det handla om 325 euro i månaden, cirka 3 000 svenska kronor. Redan tidigare har regeringen sänkt tiden arbetslösa får något som liknar svensk A-kassa från 36 månader till 18 månader.
Newdskärningarna riskerar att klyva landet mitt itu. I väst går redan många långtidsarbetslösa på socialhjälp medan de i östra Tyskland oftare finns i arbetsmarknadsploitiska åtgärder. Påverkan i öst blir mycket större.
Förebild för för de tyska nedskärningarna anser Schröder-regeringen Sverige vara. Socialdemokratiska Frankfurter Rundschau hade för några månader sedan en mångsidig specialbilaga med bara hyllningsartiklar om hur Göran Perssons regering med väl valda ingrepp lyckats ”rädda välfärdsstaten”. Att sänkningarna i A-kassan i Sverige handlar om betydligt mindre siffror än vad tysk arbetslöshetsersättning nu genomgår har inte framkommit särskilt tydligt i debatten.
Mot denna nedskärnming som kallats för ”fattigdomslag” har vänsterpartiet PDS stått ensamt på vänsterkanten när både socialdemokrater och Gröna gjort upp i regeringen. Partiet har varit den drivande kraften bakom de måndagsdemonstraioner som samlat tusentals i östra Tyskland. Symboliken har varit tydlig, det var måndagsdemonstrationer som fällde den gamla DDR-regeringen en gång i världen och nu har östtyskarna använt samma vapen för att fälla den nuvarande. Just detta att PDS, som är arvtagare till det gamla kommunistpartiet SED i DDR, nu använder sig av samma demonstrationer som en gång fällde SED-regeringen har upprört många borgerliga debattörer. Det har kallats höjden av cynism och väckt ont blod också hos en del av de som en gång organiserade demonstrationerna.
Samtidigt som nedskärningspolitiken har EU:s nya medlemsländer i öst, varav t.ex. Polen är grannland till Tyskland, skrämt slag på många människor i framför allt östra Tyskland som fruktar lönedumpning när billigare arbetskraft kommer över gränserna. De fascistiska partierna NPD och DVU har inte varit sena att utnyttja den situationen. NPD gjorde sitt bästa val någonsin i Sachsen och kom in i ett delstatsparlament för första gången på 24 år. I Brandenburg fick DVU 6,1 procent och blev därmed det första högerextrema partiet i efterkrigstid som lyckats försvara sin plats i ett delstatsparlament. NPD har tidigare varit utsatta för förbudsförsök av en domstol i Bayern men dagarna efter succévalet tyckte domstolen själv att chanserna att lyckas verkade små, särskilt som partiet nyligen slängt ut några av de våldsammaste av de skinheads de haft som medlemmar.
För PDS innebär detta att krisen som hotade partiets överlevnad är över. Efter mycket interna stridigheter missade partiet knappt fem procentsgränsen till senaste Förbundsdagsvalet och fick bara in två ledamöter på s.k. direktmandat. Nyligen gjorde partiet ett mycket starkt Europaparlamentsval och ordförande Lothar Bisky var nöjd på tisdagen.
– Styrkan hos ett parti som tar människors vardagsbesvär på allvar visar sig också i de fyra direktmandat i Sachsen, sade han till tyska journalister angående att partet var största parti fyra valdistrikt i Sachsen.
Han menade att krisen nu var över för partiet och att valresultatet var en klar misstroendevot gentemot både ”herr Schröder” och ”fru Merkel”. Partiet är enligt Bisky nu redo att ta regeringsansvar i Brandenburg.
I Sachsen gick PDS från 22,2 till 23,4 procent och försvarade sin ställning som näst största parti efter CDU. I Brandeburg ökade det än mer, från 23,3 till 28 procent.
Också de gröna gjorde ett bra val i Sachsen. Med 5,1 procent i Sachsen kom de in i sin första östtyska delstat. Partiet verlar ha attraherat vänsterrväljare som inte ville rösta SPD men som befarade ett alltför starkt PDS.
Sverige är Schröders förebild i nedskärningarnas Tyskland
Stora valframgångar för vänsterpartiet PDS men också för två av partierna på den extrema högerkanten, DVU och NDP. Det blev resultatet av söndagens delstatsval i Sachsen och Brandenburg.