Vad säger du om denna uppmaning: ”Alla måste sluta upp för att kunna försvara samhällets existens.”
Nej, orden kommer inte från en Marvelfilm, utan från den moderata civilförsvarsministern Carl-Oskar Bohlins tal under försvarskonferensen i Sälen.
Och i grunden har han rätt. Om samhället går in i en kris så måste vi lösa den tillsammans. Frågan är bara hur. Där sade överbefälhavare Micael Bydén faktiskt några kloka saker i sin uppmärksammade TV4-intervju. Jag ska återkomma till det.
Tanken att medborgarna mentalt måste förbereda sig på en invasion likt den i Ukraina leder dock fel. Detta av två skäl, som jag påpekade i en SVT-debatt med Alice Teodorescu Måwe i morse. (Följ gärna mitt nya Instagramkonto om du vill se fler liknande klipp.)
För det första har Ryssland efter snart två års krig fortfarande inte lyckats besegra Ukraina militärt. Hundratusentals ryska soldater har dödats eller skadats allvarligt. Att Putin då skulle ge sig på nya länder inom en snar framtid är osannolikt.
För det andra blandar varningen ihop hur Vladimir Putin jobbar i sitt närområde och i väst. Som imperialistmakt har Ryssland genomfört flera ”säkerhetsoperationer” i sina grannländer – i Georgien 2008, Ukraina 2014, och bara någon månad innan invasionen 2022 sände man ”fredsbevarande” trupper till Kazakstan för att slå ned ett folkligt uppror. Den ryska regimen vill inte ha en utveckling mot demokrati eller självständighet i vad man uppfattar som sin ”intressesfär”.

Klicka här för att komma till erbjudandet.
I västra Europa jobbar Putin på ett annat sätt. Här försöker han snarare splittra oss genom desinformation. Han försöker underblåsa kulturkriget genom frågor som Prideparader, könsneutrala toaletter och andra tecken på västs ”dekadens”, och har samarbetat med nationalistiska partier som Nationell samling i Frankrike, italienska Lega och Alternativ för Tyskland.
I rörelserna finner han dels en politisk samsyn, men han förstår också att de försvagar våra samhällen. Om Micael Bydén vill öka vår försvarsberedskap inför Ryssland, så borde han snarare prata om hotet från etnonationalismen och deras försök att så split i samhället. Det är så Putin arbetar i länder som Sverige.
Samtidigt vet vi inte hur invasionen kan eskalera, och nog behöver Sverige ha en allmän krisberedskap som även involverar oss medborgare. Men frågan är framför allt hur uthålligt samhället är. Här hade överbefälhavaren faktiskt en utmärkt poäng – han påpekade att i en kris behövs ett ”robust civilsamhälle” såväl som centrala funktioner som vård och omsorg. Man vill lägga till järnvägar, som har spelat en central roll i Ukrainas krigsinsats – vilket Flamman har visat i reportage av både Jonas Sjöstedt och Volodya Vagner.
Hur väl är Sverige rustat på dessa punkter? Inte alls.
Det såg vi inte minst under pandemin, vars hantering påminner om en krigsinsats. Även där prövades hela samhällets uthållighet, både medborgarnas och det offentliga. Och det som visade sig var att vi saknade beredskapslager, skyddsutrustning och intensivplatser. Minns bara hur folktätt det var på bussar och tunnelbanor för att komma till jobbet, då det inte fanns någon kapacitet att införa fler linjer. Detta drabbade framför allt Sveriges arbetare – både dem som utsatte sig för risk på sjukhus, äldreboenden och bussar, och dem som trängdes i covidångorna för att ta sig till jobbet.
Sveriges beredskap är alltså usel. Vi verkar inte ha lärt oss någonting av pandemin, och klarar knappt några minusgrader utan en nationell kris. Ständiga nedskärningar och npm-styrning har gjort landet skört, och ingenstans finns några marginaler.
Så visst är det läge att preppa – men inte som individer, utan som samhälle.
Vill du få nästa nyhetsbrev direkt i din inkorg? Klicka här för att prenumerera!