BOK
En svensk tiger. Om Skanska, olja och
förintelse i Amazonas
Hanna Dahlström & Agneta Enström
Notis förlag, 2010
Sverige framställer sig själv gärna som ”moralisk stormakt”.
Det finns dock en rad svenska storföretag som har varit och är inblandande i korruption, fackfientlig verksamhet, brott mot ursprungsbefolkningars rättigheter och annan verksamhet som bryter mot FN-konventioner och andra etiska regler.
I sammanhanget är det multinationella företaget Skanska intressant på många sätt. Skanska, ett av världens största byggföretag, har en enorm betydelse för såväl svensk utrikeshandel som för det svenska pensionssystemet, eftersom olika svenska pensionsfonder har placerat stora belopp i Skanska aktier. Ännu mer intressant är att vare sig svenska media eller svenska människorättsorganisationer verkar vara särskilt intresserade av att granska ett företag som Skanska.
Detta dokumenteras i boken En svensk tiger av Hanna Dahlström och Agneta Enström. År 2005 reste Dahlström och Enström som volontärer till oljestaden Coca i Ecuador. Väl på plats kunde de lätt konstatera att Skanka var djupt inblandat i oljebolagens rovdrift och de systematiska brott mot ursprungsbefolkningens rättigheter i området. År 2006 hade de båda aktivisterna samlat omfattande dokumentation om Skanskas verksamhet och tog kontakt med organisationen Swedwatch, vars uppdrag är att bevaka svenska företags verksamhet i u-länder.
På grund av Swedwatchs inaktivitet valde Dahlström och Enström att publicera sina granskningsresultat som en serie avslöjande reportage i nättidningen Yelah. I boken beskrivs sedan alla turer kring reportagen, Skanskas förnekande, massmedias ointresse, Swedwatchs ”svek”, Ordfronts försök att tvinga författarna till ”mjukare” skrivningar.
En svensk tiger innehåller också Yelahreportagen som daterar från åren 2007–2008. Här kan man läsa om den omfattande och våldsamma förstöringen av miljön i Perus och Ecuadors oljefält i Amazonas. Urspungsbefolkningen, däribland även grupper som hittills inte utsatts för kontakt med yttervärlden, hotas av kulturell och fysisk förintelse.
Den mer tänkvärda delen i boken handlar ändå om beskrivningen av hur ursprungsbefolkningens intressen krockar med såväl staternas, storföretagens samt i förlängningen majoritetsbefolkningens materiella intressen. Enström och Dahlström anklagar såväl frihandelsivrarna som vänstern i Latinamerika och i Sverige för att ignorera oljeindustrin förödande inverkan på miljön. Vi är, lyder tesen, allihopa delar av ett rasistiskt och kolonialt system.