– Utvärderingen av den svenska lagstiftningen som kom förra året och som visade att den är effektiv har betytt väldigt mycket för oss, säger Nusha Yonkova, koordinator för arbetet mot trafficking på Immigrant Council of Ireland, ICI, till Flamman.
Organisationen, som arbetar med att stödja invandrare, har även gjort studiebesök i Sverige och står bakom kampanjen Turn of the Red light: End Prostitution in Ireland (ungefär Släck den röda lampan: sätt stopp för prostitutionen på Irland). Målet är en lagstiftning liknande Sveriges där sexköparen straffas men inte den prostituerade. Idag är enbart koppleri och sexköp på offentliga platser förbjudet på Irland.
Riskerar utvisning
Kampanjen tog sin början i en rapport om trafficking och prostitution av ICI.
– I princip alla kvinnor inom sexindustrin på Irland är fattiga och har inga andra alternativ, samtidigt är det dem som riskerar att straffas genom till exempel utvisning, medan köparen inte berörs alls, säger Nusha Yonkova.
När det här skrivs planeras en stor manifestation på onsdag den andra februari där samtliga talare är irländska män som stödjer Turn of the red light. Nusha Yonkova tror det har stor betydelse för opinionen att kända artister, fackföreningsledare och politiska aktivister öppet visar att de är emot prostitution.
– Jag tror att många män på Irland egentligen håller med oss men kanske inte vågar säga det öppet av rädsla att bli stämplade som moralister, eller på grund av stereotypa föreställningar om hur män ska vara.
Stort genomslag
Kampanjen har fått stort genomslag i landet. Många stora fackförbund och grupper som arbetar mot trafficking, eller våld mot kvinnor stödjer den. Just nu pågår en utredning på initiativ från den sittande irländska justitieministern som ska undersöka om det är möjligt att ändra sexköpslagstiftningen.
Socialdemokratiska Labour har redan officiellt tagit ställning för att förbjuda sexköp. Dessutom finns många inom framför allt Fine Gale, det ena av de två stora högerpartierna på Irland, som stödjer förslaget. Nusha Yonkova är optimistisk inför en lagändring efter valet som hålls i början av mars i år, där det sittande regeringspartiet Fianna Fail förväntas förlora makten till Labour och Fine Gale.
– Den risk jag kan se är att det lagförslag som läggs blir någon sorts halvmessyr, eller att man inte räknar det som en prioriterad fråga, i synnerhet om man tror att en lagändring kan vara kostsam. Men jag tror snarare att landet skulle tjäna på förslaget ekonomiskt, säger Nusha Yonkova.