Många andra stater erbjuder antingen gratis eller subventionerad sjukvård, enligt en undersökning som tidigare gjorts av PICUM, en organisation som arbetar för papperslösas sociala rättigheter.
– Det är oacceptabelt, till och med länder som har ett väldigt stort antal papperslösa som Spanien och Italien erbjuder bättre vård, då borde det finnas utrymme även för oss att göra det, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Sveriges läkarförbund.
Gå ifrån etiska principer
I höst ska socialdepartementet tillsätta en utredning om vilka grupper som ska ha rätt till subventionerad vård och nyligen lämnade socialdepartementet förslag på utredningsdirektiv. I samband med det valde Sveriges läkarförbund tillsammans med en rad andra fackförbund och hjälporganisationer att gå ut med ett öppet brev till regeringen. I brevet riktar man bland annat kritik mot att sjukvårdspersonal tvingas frångå sina yrkesetiska principer då de förutsätts neka vård till personer i behov av det.
– Vi hoppas att det görs en grundlig utredning kring den här frågan. Vårt slutmål är att alla ska få rätt till lika vård, fortsätter Eva Nilsson Bågenholm.
Hon pekar på en undersökning gjord i Stockholm som visar att det även ur ett ekonomiskt perspektiv skulle vara bättre att subventionera all vård för alla grupper. Det gör det möjligt att förebygga akutsjukvård, som ofta är mycket kostsam.
Idag har vuxna papperslösa personer enbart rätt till omedelbar vård, dessutom måste de bekosta all vård själv. Däremot får inte vårdpersonal neka någon akut sjukvård på grund av administrativa skäl, som betalning.