Sverige har en dålig arbetslöshetsförsäkring jämfört med många andra europeiska länder. En av anledningarna är ett lågt inkomsttak. 75 procent av alla som får a-kassa har haft en högre lön än taket på 18.700 kronor. Vilket gör att de i praktiken får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön. Detta enligt rapporten Svensk a-kassa i strykklass, från TCO.
I de flesta andra nordiska länder och även i Frankrike och Nederländerna är inkomsttaken generösare. Mellan Norge och Sverige kan det skilja flera tusenlappar på arbetslöshetsersättning som baseras på samma lön.
– Vi vill att regeringen höjer taket så att 80 procent av de yrkesverksamma får 80 procent av sin inkomst skyddad vid arbetslöshet, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.
Sverige har också flest karensdagar bland de undersökta länderna, minst sju dagar. Flera länder har ingen karenstid alls vid ofrivillig arbetslöshet. Dessutom är perioden som det går att få ersättning relativt kort jämfört med andra europeiska länder.
Urholkad
Den danska ersättningsperioden är fyra år. I Nederländerna och Frankrike är det möjligt att få a-kassa i upp till tre år. TCO varnar för att en kort ersättningsperiod gör att fler tvingas söka försörjningsstöd, särskilt i en lågkonjunktur då det är svårare att få arbete.
– Politikerna har ett stort ansvar för den alltmer urholkade arbetslöshetsförsäkringen, säger Sture Nordh. Vi ska inte tro att vi har den generösaste försäkringen i världen som den nuvarande regeringen påstår.
I undersökningen ingår Sverige, Danmark, Finland, Norge Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.