Stefan Löfvens självbiografi Svetsare och statsminister (Atlas, 2024) kan betraktas som inverterad arbetarlitteratur. Det kan låta som en kritisk anmärkning – men är det inte. Den klassiska arbetarlitteraturen handlar ofta om en skönandlig yngling som vuxit upp i statarmiljö. Han – det är ofta en han – drömmer mer om att skriva poesi än fackföreningsbok och vantrivs i den förråade och inskränkta fattigmiljön. Mot slutet av boken lyfter han sig själv i håret, växer ur klassen.
Löfven däremot trivs som fisken i vattnet i arbetarmiljöer. De flesta i barndomen var ”hyggliga” och körde med ”raka puckar” (hockeyterminologin är genomgående i boken). Att växa upp som fosterhemsbarn var inte det minsta jobbigt – han fick ju frisk luft på landsbygden. I kontrast till alla hypersensibla skildringar av en dylik uppväxt är det befriande med Löfvens bistra arbetarklassblyghet. Det tränger till och med upp ett opassande fnitter ur mig när han beskriver sin nazistiska morfar lakoniskt som ”en ond och otrevlig man”. Så var det med det.
Politikerbiografier är en knepig genre. Skrytet är en lika självklar del som drakar i fantasy. Ofta känns de skrivna för att 27 journalister ska skumma dem efter skvaller. (Spoiler: det finns ingenting i Löfvens självbiografi). Vilka som i övrigt ska läsa dem förstår jag inte – Löfven har väl knappast några brinnande fans? Svetsare och statsminister börjar dock oväntat medryckande (och här föreställer jag mig att Ulrika Knutson – som Löfven skrivit boken i samarbete med – kan ta åt sig en del av äran). Men lika bra som Löfvens lite bistra sätt att beskriva kafferasterna i slipdammet på Hägglunds, lika uselt funkar stilen när han ska skildra sitt politiska liv. Vem fan bryr sig om att Löfven tycker att Thomas Östros, Carin Jämtin och Sven-Erik Österberg var ”hyggliga” och ”duktiga på sina jobb”?
Löfven började sin politiska bana i Metall i slutet av 80-talet. Under regeringen Perssons hårda åtstramningspolitik efter 90-talskrisen med ökad arbetslöshet och sociala klyftor som följd spreds protester ända upp i LO-toppen. Vid millennieskiftet kom dock LO att acceptera den marknadsorienterade politiken fullt ut. Särskilt entusiastiska var Kommunal som öppet bejakade privatiseringar av den offentliga sektorn, liksom Metall under Löfven som slöt långtgående överenskommelser som luckrade upp partsförhållanden och klassperspektiv. Om detta står det givetvis ingenting i självbiografin, men det är värt att komma ihåg när Löfven utmålar sig själv som ”gammelsosse” i medierna. Det finns ganska lite av socialdemokratisk kontinuitet i hans ledarskap.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!