– De flesta får lita till anhöriga och vänner.
Det säger Urban Fernquist på Synskadades riksförbund, som gjort en enkät bland kommuner. Det visar sig att många kommuner inte garanterar hjälp till personer med nedsatt syn, att gå och handla eller ens få hjälp att läsa posten.
Bland de kommuner som svarat på enkäten, uppger många att synskadade kan få hjälp av hemtjänsten.
– Dels är det förenat med kostnader. Men framför allt kan du oftast bara få hemtjänst på dagtid och inte kvällar eller helger. Särskilt yngre människor behöver ofta ledsagning kvällstid, på kulturaktiviteter eller för att komma ut och motionera, säger Urban Fernquist.
– Man gör någon slags likhetstecken mellan äldre och handikappomsorg och ser inte de specifika behoven. Det ser väldigt olika ut, men många kommuner har många inskränkningar i vad hemtjänsten får göra. I många kommuner gör inte hemtjänsten inköp, utan där får man beställa matlådor. De flesta synskadade får lita till anhöriga och vänner.
Inte hjälp läsa posten
Det kostar 285 kronor i timmen för ledsagning utanför hemmet i Hallsberg, Laxå och Askersund. I Alvesta kostar det 265 kronor.
– Och ska du då bara gå ut och handla en liter mjölk, så blir det en ganska dyr mjölk.
I SRF:s enkät visade det sig att två procent av kommunerna uppfyllde kraven på vad förbundet menar med service. På frågan om en synskadad kan få hjälp att läsa posten och ta del av samhällsinformation, svarar man nej ifrån Heby, Habo och Töreboda.
– Det jag tycker är lagvidrigt, är när folk kontaktar kommunen och får beskedet att synskadade inte kan söka stöd. Så kan man inte göra som handläggare. Man kan informera men att avvisa folk direkt i telefon, utan att de får möjlighet till en individuell behovsprövning, menar vi är lagvidrigt. Det är en kunskapsfråga.
Ett annat problem när synskadade ansöker om hjälp från kommunen är att tolkningen blir mycket snäv, för vad som utgör individuella behoven.
– Man har fastnat vid att personen ska ha svårt att komma ur sängen, klara sin egen hygien och klä på sig. Det är inte det som är problemet för den som är synskadad, utan snarare kanske saker utanför hemmet och att ha en aktiv fritid.
Ska inte behöva betala
SRF har inga principiella synpunkter mot att kommuner erbjuder hemtjänsten för synskadade.
– Om man tilldelas antal timmar är det väl okej, om jag får disponera tiden när jag behöver det. Men jag tycker rent principiellt att sådana saker som vi behöver kompensera för att vi inte ser, ska man inte behöva betala extra för. Man ska inte behöva betala pengar för att man är synskadad. Att få hjälp att läsa sin post borde inte kräva en egen insats.
Basala rättigheter
Vissa kommuner har i enkäten även hänvisat till ideella föreningar och kyrkor.
– Vi betraktar det som välgörenhet som inte bygger på behov eller grundläggande rättigheter. De kan ge hjälp när organisationen har tid och lust vilket inte kan betraktas som något som bygger på basala rättigheter.
Urban Fernquist menar att alltfler kommuner tenderar att hänvisa till frivilligorganisationer.
– De kallar det komplement och det må vara, men rätten att kunna leva ett aktivt liv som synskadad går inte att bygga upp kring frivilligorganisationer. Det måste vara ett samhällsansvar.