Precis som en rad andra länder inom eurozonen fick Grekland gå med på mycket hårda villkor för att få så kallade nödlån från trojkan EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden. Det var motståndet mot trojkans nedskärningspolitik som gav det grekiska vänsterpartiet Syriza en jordskredsseger i parlamentsvalet den 25 januari. Syriza har nu bildat regering tillsammans med nationalistpartiet Oberoende greker (Anel) och den nya grekiska regeringen har redan visat att man tänker hålla sina vallöften.
Nej till trojkan
I förra veckan sa Grekland nej till ett nytt lån från trojkan på 65 miljarder kronor.
– Vi vill inte ha de här miljarderna på det viset. Vi vill först gå igenom programmet från grunden. Det är vårt primära mål och inte hur vi ska få ut ett nytt lån, sade Yanis Varoufakis, landets nya finansminister.
Vid en presskonferens sa Varoufakis också att Grekland inte är berett att fortsätta förhandla med trojkan, enligt honom en ”kommitté byggd på en rutten grund”. Eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem kommenterade irriterat att den nya regeringen gett löften som den inte kan uppfylla.
Europeiska politiker var i veckan noga med att avfärda Syrizas krav på att skriva ner Greklands lån. EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker menade att detta ”inte finns på radarn”. Också de franska, spanska och tyska finansministrarna har gjort uttalanden åt samma håll.
Samtidigt har den nya grekiska regeringen börjat infria sina vallöften och river en rad beslut som den gamla regeringen fattade efter anvisningar från trojkan. Till exempel ska statsanställda som sades upp för att spara pengar återanställas och minimilönerna höjas.
Hopp i Madrid
Syrizas valseger och striden mot EU:s nedskärningspolitik ger stora delar av den sydeuropeiska vänstern hopp. I Spaniens huvudstad Madrid samlades i helgen över 100 000 för att ge sitt stöd till det nya vänsterpartiet Podemos, som liksom Syriza kommer att gå till val för att riva trojkans ekonomiska politik. I folkmassan syntes många grekiska flaggor när Podemos ordförande Pablo Iglesias talade.
– Vi skickar ett budskap till Europa: Det pågår en strid mellan demokrati och nedskärningarna. Demokratin kommer att vinna. Tiden för förändring är inne, sa Iglesias och hälsade mängden också på grekiska. Podemos väntas bli Spaniens största parti i vårens kommunala och regionala val.
Också i Portugal hoppas vänstern på en Grekland-effekt. Medan den parlamentariska vänstern försöker bilda en ny bred vänsterallians enligt Syrizamodellen inför höstens parlamentsval, beslutade nätverket Juntos Podemos (Tillsammans kan vi) i förra veckan att det nu är dags att bilda ett parti enligt spansk förebild.