Det var en taggad Fredrik Reinfeldt som höll sitt Almedalstal. Den omtalade tröttheten syntes inte till. Snarare blev det ibland en överladdning där Reinfeldt påminde om en frikyrkopastor som eldade på sin församling.
Retoriskt var det inget dåligt tal. Slutspurten, där Fredrik Reinfeldt påminde om att Sverige har haft fred så länge att skolelever kan unna sig att fnissa åt vårt senaste krig och kopplade det till frågan om vi vill ha ett samhälle för alla eller ett för ”vi och dom” var stark.
Men talet innehöll inte mycket nytt. Reinfeldt varnade som väntat för oppositionen och dess skattehöjningar. Han vill se mer matematik i skolan och en tioårig grundskola och är nöjd med Sveriges klimatpolitik.
Tidigare val har Moderaterna fört fram jobb kontra bidrag som en konfliktlinje i svensk politik. Oavsett vad man tycker om det så har det gett Moderaterna framgångar. På senare tid har man snarare försökt skapa en konfliktlinje mellan alliansregeringen kontra politiskt kaos. Men ”kaos” är en ganska vag antites. Då och då infann sig frågan vem Reinfeldt polemiserade mot. Vem tycker till exempel inte att människan ska stå i centrum? Vad skulle annars stå i centrum? Djuren? Eller är det någon som går till val på ”oordning i ekonomin”?
Det som faktiskt var nytt, det så kallade Sverigebygget som alliansen nyligen presenterade kan betecknas som för lite, för sent och dessutom med frågetecken kring finansieringen. Självklart är det bra att vilja satsa på tåg och bostadsbyggande. Men om finansministern så sent som för två år sedan pratade om höghastighetståg som ”science fiction-tåg” känns ett utspel om just höghastighetståg ett par månader innan valet inte så trovärdigt.
100 000 nya bostäder är välkommet. Men det är tveksamt hur många av dem som blir hyresrätter och det finns mycket som är svävande kring byggprojektet. Reinfeldt talar om bättre tillgång till mark. KTH-professorn Stellan Lundström säger till Svenska Dagbladet att han inte förstår vad statsministern menar med det. ”Jag ska väl akta mig som forskare att säga att det är luft, men det är luftliknande”, konstaterar han.
Moderaterna utlovar 20 000 nya studentlägenheter. Men det känns inte rimligt att byggandet sker till priset av att nybyggda lägenheter tillåts bli elva kvadratmeter mindre. Man bor inte bra på 16 kvadrat.
Det är en borgerlig regering som har stora problem just nu. 70 procent av Moderaternas egna väljare tror att partiet kommer att gå bakåt i valet. 58 procent av alliansväljarna tror att det blir regeringsskifte i höst. Det är en uppgivenhet som inte ens den mest engagerade retoriker kan råda bot på.