Just nu går 800 000 federalt anställda i USA hemma utan lön. Även om det nyligt beslutades att lagen ska tolkas så att de har rätt till retroaktiv lön när statsapparaten så småningom börjar fungera igen, är ingen uppgörelse i sikte än. Kongressen har vägrat rösta igenom en ny budget.
Agerar bromsklossar
Orsaken till konflikten är Obamacare, den sjukvårdsreform som just nu håller på att drivas igenom, där sjukvårdsförsäkringar subventioneras och blir obligatoriska.
– Det amerikanska folket oroar sig över sina jobb. De oroar sig över sina inkomster, för att de är under press. Ekonomin växer inte, varför växer den inte? Ett av problemen som står i vägen är Obamacare, säger John Boehner, talman i representanthuset, den andra kammaren i USA:s kongress, enligt Democracy Now.
Det är Tea Party-republikanerna som agerar bromsklossar och använder sig av omröstningen för höjt skuldtak för att pressa bort reformen.
– De har vridit det dit. De har varit väldigt fyndiga med hur de ska komma på sätt att stänga ner statsapparaten. För de tror inte på staten, de har en antistat-ideologi, sa Nancy Pelosi, ledamot i representanthuset, som anses tillhöra Demokraternas vänsterflygel, under en presskonferens.
Även inom Republikanerna har Tea Party-rörelsens hårdföra nyliberalism väckt en del tvekan om att det verkligen är rätt väg att gå. I synnerhet inför de stundande valen till senaten och representanthuset nästa år.
– Jag tillhör inte ”stäng ner staten-gänget”. Jag tillhör ”ta över staten-gänget”, sa till exempel senator Lamar Alexander, republikan från Tennessee för ett par veckor sedan i samband med att Obamacare drevs igenom, till New York Times.
Rösta efter samvete
Under måndagen uppmanade Obama till en omröstning och anklagade John Boehner för att vägra genomföra en omröstning som han riskerar att förlora med hänvisning till att det inte finns tillräckligt med röster för ett höjt skuldtak.
– Representanthuset borde rösta i dag. Om republikaner och talman Boehner säger att det inte finns tillräckligt med röster, då borde de bevisa det. Bara rösta. Låt varje representant i kongressen rösta efter sitt samvete och besluta om de vill stänga ner staten eller inte. Min misstanke, min mycket starka misstanke, är att det finns tillräckligt med röster där, sa presidenten enligt New York Times.
Den 17 oktober slår USA i det så kallade lånetaket och får inte längre låna upp pengar. Händer det beräknas konsekvenserna bli världsomspännande.