I Facebookgrupper som Tesla Owners Club Sweden har kommentarsfälten blivit allt stökigare de senaste veckorna, sedan elbils-vd:n fyrat av två misstänkta Hitlerhälsningar vid Trumps presidentinstallation.
Den senaste uppdateringen av Model Y bemöts inte bara med besvikna kommentarer om priset på drygt 700 000 kronor, utan även kommentarer som ”Nazikärra. Nej tack”, ”Får man Hitlerhälsning med i köpet?”, och ”Aldrig mer Tesla”.
Någon lägger upp en bild på en nummerplåtsram, med texten ”Förlåt, jag köpte bilen innan Elon fuckade ur.”
Andra visar sin lojalitet med varumärket. ”Så många Teslaägare som vi är borde vi räknas som folkgrupp. Så all skit som skrivs nu borde räknas som hets mot folkgrupp”, yrkar en användare på. En annan ”har bara blivit mer positiv till Tesla sedan Musk engagerade sig politiskt”. En tredje menar att det är lika illa att köpa Volvo från en kommunistdiktatur (Kina).
Under en åktur på E4:an hävdar en Teslaförare att en annan bil kört om, ”och i höjd med mig så börjar killen sitta och göra heilhälsning”. Ilska och hämndidéer haglar, men flera ägare känner också igen sig: snusprillor, snorloskor, knytnävsslag mot motorhuven och ”ett hakkors in-etsat på sin Tesla i Södermalm” verkar vara vardagsmat.
”Det har blivit alarmerande när han anammat högerextrema åsikter, populism, och homo/transfobi. Känslan är att han har tappat bort den liberala humanismen till förmån för inskränkta mörka ideologier”, skriver Fredrik Karlsson till Flamman.
På Facebook beskriver han sig som en ”halvkommunist” och ”skogsmulle”. Han jobbar som sjuksköterska, och skriver till Flamman att han ser sig själv som en av de ”traditionella” Teslaköparna – ”miljömedveten, teknikintresserad, och välutbildad”.
”Som biltillverkare har Tesla revolutionerat hela marknaden. Nytänkande handlar inte bara om eldriften som sådan, utan lika mycket om hur bilen tillverkas, marknadsförs, säljs, och servas. Mycket av det är helt briljant. I centrum av detta har Elon Musk varit en entusiastisk och excentrisk teknikfokuserad nytänkare, en rebell som velat göra saker annorlunda.”
Å ena sidan finns gruppen som gillar bilen och struntar i politiken. Å andra, fansen som hyllar allt Musk gör och säger.
Detta var vad som från början lockade honom, men de senaste åren då Musk blivit allt mer ”pompös och diktatorisk” oroar Fredrik Karlsson.
Han är inte ensam. En Novus-undersökning gjord redan före de tv-sända hitlerhälsningarna visar på att 7 av 10 svenskar aktivt ogillar Elon Musk, och bara 1 av 10 har en positiv bild av honom. Själva bilmärket Tesla är något populärare, men ogillas också av nästan halva befolkningen. De undersökta uppger både Musk som person och den pågående konflikten med IF Metall som anledningar. Den mest positiva gruppen är också densom köper flest Teslor – män mellan 35 och 49 år.
När tidningen Arbetsvärlden intervjuar PR- och varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon, med frågan om Teslas varumärke tog skada när Elon Musk sträckte ut nazistarmen i direktsändning under Donald Trumps installation, menar han att Tesla-ägarna kan delas upp i tre kategorier.
Å ena sidan finns gruppen som gillar bilen och struntar i politiken. Å andra, fansen som hyllar allt Musk gör och säger. Och sedan Teslas mer ursprungliga målgrupp: progressiva, framtidsvurmande storstadsliberaler, som börjat skämmas för sitt bilval efter Musks bruna högersväng.
Gunnar Riegertz är strax ovanför spannet, 51 år, och ersättare för Sverigedemokraterna i Bollebygd. Som ”stolt Teslaägare” är han fortfarande positiv, och förknippar Elon Musks vision med förnybar energi, innovation, ”teknologins demokratisering” – och yttrandefrihet.
Trots en negativ opinion hos majoriteten av befolkningen, och över ett år av facklig blockad, blev Tesla Sveriges tredje bäst säljande bilmärke förra året. En stor del av förklaringen heter svenskt näringsliv.
”Jag uppskattar att Musk ofta vågar uttrycka sina åsikter, även om de ibland är kontroversiella. Att han engagerar sig i samhällsfrågor och politik visar att han är mer än en företagsledare – han är också en person som bryr sig om hur världen utvecklas. Självklart är ingen perfekt, och det finns alltid utrymme för förbättringar. Men som Teslaägare är jag tacksam för den positiva påverkan Elon Musk har haft på både miljö och innovation.”
Joakim Rosendal, företagare i Västerhaninge, blev med Tesla förra året. Till Flamman säger han att han troligen inte hade köpt en i dag, ”för att Musk sitter på den plats han gör”, men känner inte heller att han kan göra sig av med bilen ”bara för att Musk är den han är”.
”Jag förknippar inte Musk med Tesla allt för mycket, även om han är deras ansikte utåt tyvärr. Tesla är ett stort företag med tusentals anställda världen över. Vi lever tyvärr i en värld där pengar styr och då blir det så att den med mest pengar är den som styr. Hade det inte varit så tror jag att styrelsen skulle se till att Musk försvann nu.”
Han menar att det är viktigt att varken stirra sig blind på vd:n eller köparna: i slutändan är det ingen av dem som har byggt bilen.
”Det har däremot en jäkla massa andra ingenjörer gjort, och de har lyckats bra. De skall inte straffas för Musks idioti. Inte heller alla de bilägare som lagt mycket pengar på en bil som troligtvis behövs. Jag tror vi människor behöver ta ett steg tillbaka och andas lite just nu. I stället för att se vad Musk gör och vad vi bör göra åt det så lägger vi allt på enskilda personer och deras val av bil och sprider onödigt mycket hat. Och hat föder bara mer hat.”
Trots en negativ opinion hos majoriteten av befolkningen, och över ett år av facklig blockad, blev Tesla Sveriges tredje bäst säljande bilmärke förra året. Tesla Model Y låg i topp över landets mest sålda bilar både 2024 och året innan.
Enligt Dagens Arbete heter en stor del av förklaringen svenskt näringsliv. Åtminstone 59 svenska företag – även sådana som har avtal med IF Metall, eller förbund som sympatistrejkar – har registrerat 1 265 nya Teslor som företagsbilar under den pågående blockaden.
På listan hittas bland andra Saab, låstillverkaren Assa Abloy, revisorjätten Ernst & Young och Anticimex. Bravida-koncernen har köpt in allra flest sedan strejkens start – hela 170 fordon.
Flamman har sökt Tesla Sverige, vars pressansvarige avböjer kommentar med hänvisning till att man har ”fullt upp med produktlansering”.