IF Metalls budskap är kristallklart: teckna ett kollektivavtal eller så fortsätter strejken. Sedan den 27 oktober pågår en kamp i Sverige, Norge, Danmark och Finland, där fackförbunden enats i kraftiga stridsåtgärder mot amerikanska biljätten Tesla. Dessa arbetare kräver rättvisa villkor och ett värdigt arbetsliv. När svenska arbetare står i konflikt med en av världens rikaste män är det viktigare än någonsin att stödja IF Metall och andra fackförbund – för att visa omvärlden hur vår styrka växer när vi gemensamt genomför blockader över nationsgränserna.
Journalisten Andreas Cervenka skriver i Aftonbladet om hur Tesla och facket spelar högt om kapitalismens framtid. Jag kan inte annat än hålla med. Om Tesla accepterar kollektivavtal i Sverige kan det inspirera andra företag att göra detsamma och stärka arbetarrörelsen globalt. Å andra sidan, om företag duckar avtal och fackföreningar, kan det försvaga arbetstagarnas makt och påverka arbetsvillkoren och ekonomin under många år framöver. Kampen för arbetsrätt står alltså mot en extremliberal doktrin som betonar företagens frihet att agera utanför kollektiva överenskommelser.
Tesla har svarat med att hota arbetarna med allt från indragna bonusar, försäkringar och semestrar till sparken för dem som strejkar. Den lynniga supermiljardären och grundaren Elon Musk skriver: ”Det här är galenskap” i en kommentar till ett inlägg på X som handlar om att Teslabilar inte kan få nya registreringsskyltar på grund av strejken.
Men den verkliga galenskapen är när högern använder samma retorik kring strejkrätten i Sverige. Tidningen Arbetsvärlden frågade nyligen regeringspartierna om de anser att rätten till sympatiåtgärder bör begränsas, och om det bör införas en proportionalitetsprincip som begränsar åtgärdernas omfattning. M, KD, L och C svarar alla ja. Däremot är oppositionen delad i frågan – och Sverigedemokraterna har ännu inte klargjort sitt ståndpunkt. Med andra ord verkar partierna se olika på huruvida sympatiåtgärder ska begränsas eller inte. Sverigedemokraten Tobias Andersson, ordförande i näringsutskottet, har däremot beskrivit strejken i negativa ordalag som ett angrepp på Elon Musk.
Svenskt näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, hävdar att Tesla bör få välja om de vill ha kollektivavtal och kritiserar sympatiåtgärderna som han anser vara oproportionerliga. Vad lever han i för fantasivärld? Tesla har som enda stora amerikanska biltillverkare inte kollektivavtal någonstans i världen, Elon Musk har skrivit på X att arbetare som organiserar sig kommer att fråntas sina andelar i Tesla, och tidigare i år sparkade företaget 30 anställda i Buffalo som försökte bilda ett fackförbund.
När högern nu är öppna med sitt motstånd mot strejker och sympatiåtgärder, är det avgörande att stå enade bakom fackförbunden. Strejkrätten är i skottlinjen och allas stöd behövs för att försvara arbetstagarnas rättigheter i en tid av pågående ekonomisk polarisering.
Därför är strejkerna inte bara en lokal angelägenhet. Det är en manifestation av en global kamp för arbetstagare över hela världen, en historisk strid på svensk arbetsmarknad som kan vara avgörande för arbetares liv i hela världen. Frågan är vilken sida av historien våra politiker och makthavare vill stå på.