– Det här är den första natten som jag sovit ordentligt sedan jag kom hem utan att ha fått upp bilder från det som hänt, säger Mattias Gardell, till vardags religionshistoriker och en av dem som var med på Mavi Marmara, när Flamman ringer upp honom.
Han har nyligen skickats hem efter att ha varit fängslad i Israel. Förutom de traumatiska upplevelserna under den våldsamma bordningen av fartyget har det varit intensiva dygn sedan hemkomsten, där telefonen ringt hela tiden.
Hur tycker du att du har bemötts sedan du kom hem?
– När man går på gatorna är folk extremt glada och kommer fram och säger ”skönt att du är hemma” och liknande saker. Från medier har det varit lite mer blandat.
För några dagar sedan deltog Mattias Gardell i ett inslag i Aktuellt, där många reagerade på att han blev väldigt hårt ansatt av reportern. Bland annat fick han, efter ett inspelat inslag med Israels ambassadör, frågan om det var aktivisterna som hade attackerat militären. Själv beskriver han inslaget som ”bedrövlig journalistik”.
– Framför allt var jag väldigt oförberedd. Jag hade knappt sovit den israeliska militären angrepp Frihetsflottan sedan natten till måndagen sedan kom jag dit och hamnade på de anklagades bänk.
Medier okritiska
Mattias Gardell såg inte alla delar av bordningen med egna ögon, men han såg en hel del genom de övervakningskameror som fanns på båten. Han är kritisk till att den filmsnutt som visats är den som den israeliska militären har valt ut och att många medier har använt den på ett okritiskt sätt.
– Det är snuttar i ett mycket långt händelseförlopp. När det skeendet som har visats i till exempel Aktuellt spelades in hade redan den första aktivisten dödats. Det fanns 60 journalister på båten och fullt med övervakningskameror. Allt har beslagtagits. Israel borde släppa allt material.
Mattias Gardell menar även att många journalister helt bortsett från styrkeförhållandena, gräsrötter och medborgarrättsaktivister mötte välbeväpnad statlig militär.
Nya skepp kommer
Han hoppas att händelserna på flottiljan kommer att få ett efterspel. Likt utrikesminister Carl Bildt vill han se en FN-utredning kring Israels agerande. Han skulle även vilja se en civilrättslig prövning i Haag.
– Vi utsattes för ett oprovocerat militärt angrepp på internationellt vatten.
Samtidigt fortsätter Ship to Gazas arbete för att Israels blockad av Gaza ska hävas.
– Vi seglar väl igen om det behövs. Vi har redan fått erbjudanden från runt 50 fartyg som vill ansluta sig, även om vi inte har hunnit kolla upp hur seriösa alla erbjudanden är och människor ringer och frågar hur man ska göra för att få följa med. Om Israels regering trodde att de kunde skrämma oss tog de fel.