Tjejzonen i Stockholm startar en fond för unga tjejer som mår psykiskt dåligt – tjejer som inser att de är i stort behov av psykoterapeutisk hjälp, men som inte har några möjligheter att bekosta behandlingen själva.
Tjejzonens Terapifond ska erbjuda just dessa tjejer en chans att komma tillrätta med sina problem genom psykoterapi.
– Vi ser nästan dagligen larmrapporter om psykisk ohälsa bland unga tjejer, om ätstörningar, självskadebeteenden eller självmord, säger Lotta Zetterqvist, verksamhetschef, Tjejzonen.
– Vi kände att det var dags att göra något. Vi vill skapa en möjlighet för unga tjejer som själva vill komma till rätta med sina problem, att få hjälp NU.
Små möjligheter
– Tjejzonens initiativ är ytterst behjärtansvärt, säger Björn Wrangsjö, docent i barn- och ungdomspsykiatri och psykoterapi.
– Möjligheterna för mer djupgående psykoterapi för dessa unga kvinnor i offentlig vård är påtagligt begränsade. Dessutom finns det, i offentlig vård, svårigheter att tillfredsställande genomföra längre psykoterapier som sträcker sig över artonårsgränsen, där skiljelinjen går mellan de barn- och ungdomspsykiatriska och vuxenpsykiatriska ansvarsområdena. Uppbyggnaden av Tjejzonens erbjudande fyller också högt ställda krav på psykoterapeutiska professionalitet.
Tjejzonens Terapifond vänder sig till tjejer mellan 16 och 25 år. Tjejer som av olika orsaker har haft det tufft och som har en önskan och en drivkraft att komma vidare i livet med hjälp av psykoterapi. Man kan ansöka om bidrag för en terapikontakt i upp till tre år.
– Vi hoppas kunna hjälpa så många tjejer som möjligt. Men eftersom det här en ideell verksamhet är vi beroende av bidrag. Så vi vill vädja till alla som har möjlighet att hjälpa till och stötta fonden ekonomiskt, säger Lotta Zetterqvist.
Legitimerade terapeuter
Psykoterapistiftelsen, som har som sin huvuduppgift att främja psykisk hälsa genom psykoterapi, har beslutat att stödja Tjejzonens terapifond. För det terapeutiska arbetet med tjejerna kommer legitimerade psykoterapeuter knytas till Terapifonden.
En expertgrupp, bestående av andra legitimerade psykoterapeuter samt representanter för socialtjänsten och Ungdomsmottagningen, har bildats för att vägleda Tjejzonen i dess drift av Terapifonden. Gruppen har också en rådgörande funktion för samarbetet mellan Tjejzonen och de psykoterapeuter som tjejerna samtalar med. Den ska också säkerställa att Tjejzonen förhåller sig professionellt gentemot tjejerna.
Frizon
Tjejzonen är en frizon för tjejer med aktiviteter och stöd och hjälp.
Den är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, vars målgrupp är tjejer mellan tolv och 25 år. Tjejzonen erbjuder storasystrar, mentorer, plugghjälp, stödsamtal, chatt och mejlstöd. Att stärka unga kvinnors självkänsla och självtillit och fokusera på varje tjejs postitiva kraft är ett led i föreningens mål att förebygga psykisk ohälsa. Där finns även Ätstörningszonen som liksom grundverksamheten erbjuder stöd via chatt, mejl och samtal.
Verksamheten inom föreningen bygger på öppenhet inför tjejernas idéer och förslag till aktiviteter och samverkan och kommunikation med andra organisationer och myndigheter. Verksamheten är drogfri. Tjejzonen är öppen för tjejer och kvinnor oavsett kultur, sexualitet eller religion.
Idén och grunden växte fram på Tollare folkhögskola, när Thintin Strandman och Rebecka Danielsson gick en utbildning i att arbeta med ungdomar i ”riskzonen”.
Tjejzonen startade mars 1998. I januari 2003 bytte man namn från Frizonen Sthlm till Tjejzonen.