Det var den 11 februari när Jesper Nilsson skulle ta tunnelbanan hem från jobbet vid Hornstull i Stockholm som han hamnade i diskussion med poliser från ungdomsroteln. Han raderade bilderna och en videoinspelning där polisernas hot hördes tydligt. Men filerna gick att återskapa och Jesper lade ut dem på sin blogg. Nästa morgon hade historien och bilderna spritts på internet, och media började ringa. Videoinspelningen har visats över 290.000 gånger.
Polisutredningar
Privatpersoner har anmält poliserna för ofredande mot Jesper Nilsson. Polisens interutredare har inlett en förundersökning mot de två polismännen för tjänstefel och ofredande. De arbetar dock som vanligt under utredningen, enligt Citypolisen. Poliserna har i sin tur anmält Jesper för ofredande och grovt förtal. I deras anmälan står bland annat att han beskyllt dem för att vara ”klandervärda i sitt leverne”.
– Jag frågade bara varför de extraknäcker som biljettkontrollanter, jag ser inget klandervärt i det. Och jag tycker det är konstigt att deras redogörelse skiljer sig så mycket från min.
Jesper Nilsson kommer att JO-anmäla polismännen, med hjälp av en advokat som erbjudit sina tjänster.
Hoppas skapa debatt
Många människor har uttryckt stöd för Jesper, bland annat poliser och journalister. Han har fått höra många berättelser av personer som utsatts för liknande händelser där de anklagats för att vara drogpåverkade.
– Det känns jättebra med allt stöd. Annars hade jag nog inte orkat med den här mediestormen och förundersökningen.
Jesper är kritisk till polisernas sätt att använda hot om drogtest för att straffa personer som ifrågasätter deras agerande eller som är misstänkta för mindre allvarliga brott. Han menar att lagarna kan användas som godtyckliga verktyg av oseriösa poliser. Han vill använda uppmärksamheten till att skapa debatt om hur lagarna kan användas. Även de två tonåringar som polisen stoppat för plankning uppger sig ha blivit tillfrågade om de använder narkotika, berättar Jesper Nilsson.
– Jag hoppas att internutredningen och all uppmärksamhet ska leda till att sådana här händelser tas på allvar inom polisen.
Fler polisböter till plankare
Christian Tengblad på organisationen Planka.nu säger att deras medlemmar länge har fått ordningsböter för plankning av poliser. Tidigare var det högst en ordningsbot i månaden, men sedan december 2009 har medlemmarna skickat in ett dussintal ordningsböter som betalas ur en gemensam kassa. Planka.nu arbetar för avgiftsfri kollektivtrafik.
– Polisen använder biljettkontrollen som förevändning för att kolla om folk har uppehållstillstånd i Sverige eller håller på med narkotika, säger Christian Tengblad.
– Det finns ingenting som hindrar att vi ägnar oss åt biljettvisitering i tunnelbanan, eftersom det är belagt med böter att vistas innanför spärrarna utan biljett, säger Petra Sjölander, informationsansvarig på City polismästardistrikt. Hon vet dock inte varför det verkar ha blivit en ökning i antalet utskrivna böter eller om polisen använder biljettvisitering för att hitta narkotikamissbrukare eller illegala invandrare.