I förra veckan presenterade Jean-Claude Juncker de nya EU-kommissionärerna, som ska tillträda sina tjänster i höst. Folkpartisten Cecilia Malmström, sedan år 2010 EU-kommissionär, kommer att byta ansvarsområde och bli den nya handelskommissionären. I och med detta kommer hon att ansvara för de fortsatta förhandlingarna med USA om det omstridda TTIP-avtalet.
TTIP ska gynna frihandeln mellan avtalsparterna, men det har läckt ut en hel del detaljer som har väckt omfattande kritik. Den brittiska tidningen The Guardian betecknade det hela i våras som en ”frontalattack mot demokratin”. Anledningen är att avtalet slår fast att företag ska kunna stämma stater på stora skadestånd för lagar och beslut som skadar deras ekonomiska intressen.
Hemlig avtalstext
TTIP är än så länge hemligt. Parallellt med TTIP förhandlas dock ett nytt frihandelsavtal med Kanada, CETA, som har ett snarlikt innehåll. Den kompletta CETA-avtalstexten läckte i augusti ut till tysk media. Enligt CETA kommer skiljedomspaneler, där företag kan stämma stater, bli vanligare. Rättsexperter har i sammanhanget talat om ett parallellt rättsväsende som sammanträder bakom stängda dörrar. Enligt FN-organet UNCTAD registrerades år 2013 över 560 mål där företag har stämt stater med hänvisning till olika frihandelsavtal.
Ett av de mest kända exemplen är tobakskoncernen Philip Morris som har stämt Australiens regering för en lag som går ut på att cigaretter bara får säljas i enhetsförpackningar som markeras med märkets namn i neutral typsnitt och stora hälsovarningar. Tobakskoncernen åberopade ett frihandelsavtal mellan Australien och Hong Kong och nu är det upp till en fristående handelstribunal att avgöra målet.
Vattenfall mot tyska staten
Ett annat exempel är svenska Vattenfall som har stämt tyska staten för regeringens beslut att avveckla kärnkraften i landet. Förutom att gå vägen genom tyska domstolar har den statliga koncernen också vänt sig till ett medlingsinstitut för konflikter mellan privata investerare och stater. Vattenfall kräver hela 33 miljarder kronor i skadestånd. När kritiken mot TTIP ökade i fjol lades förhandlingarna periodvis i malpåse, förhandlingarna togs dock snart upp igen – bakom stängda dörrar.
Vad kan man då vänta sig av Cecilia Malmström under de fortsatta förhandlingarna med USA?
– Det är ett jätteviktigt avtal för både Europa och USA och kan leda till många jobb och ekonomisk tillväxt, säger Malmström till Svenska Dagbladet.
Malmström menar också att avtalet är föremål för ganska mycket myter och spekulation.