Turkiet kan vara på väg att förbereda sig för markstrider i gränslandet mellan Turkiet och Syrien. På måndagen flyttades stridsvagnar till gränsen till Syrien, nära staden Ain al-Arab som kurdiska styrkor desperat försöker försvara mot den islamistiska rebellstyrkan Islamiska staten (IS).
Turkiets regering hävdar att detta är ett första steg i striden mot just IS, en grupp som tidigare tilläts operera från turkisk mark. Om Turkiet kan vara på väg att skicka marktrupper till Syrien är oklart, utplaceringen av stridsvagnarna kan också vara ett tecken på att den turkiska armén är orolig över att konflikten i Syrien kan sprida sig till de stora kurdiska flyktinglägren i området.
PKK varnar Turkiet
Kurdiska källor har länge anklagat Turkiet för att skicka vapen till IS, och andra syriska rebellgrupper, som har attackerat de kurdiska självförsvarsstyrkorna i norra Syrien. Vid olika tillfällen hävdade kurdiska nyhetssidor i det förflutna att turkisk militär rentav direkt ingrep i väpnade strider inne i Syrien.
Kurdistans arbetarparti (PKK) varnade sålunda i förra veckan Turkiet för att återuppta striderna mot kurderna. I ett pressmeddelande anklagade PKK:s militära gren regeringen i Ankara för att ha brutit mot den överenskommelse om en ömsesidig vapenvila som slöts våren 2013 och uppmanade regeringen i Ankara att sluta stödja IS.
Den turkiska regeringen hävdar dock att man håller på att ansluta sig till den USA-ledda koalitionen mot IS som bekämpar IS i Irak och Syrien.
– Vi kan inte hålla oss utanför och kommer att finnas där vi behövs, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i helgen. Erdogan räknar med att parlamentet beslutar om detta senast på fredagen.
Också Kurdistans arbetarparti (PKK) och dess syriska systerparti PYD har mobiliserat mot IS. Minst 1800 gerillasoldater anlände i förra veckan till Ain al-Arab. Staden är dock numera omringat av IS. Över 160 000 människor lyckades dock under förra veckan ta sig över gränsen till Turkiet innan belägringsringen slöts.
Civila offer i flygattacker
IS-framryckningen har hittills inte kunnat stoppas av de flygbombningar som USA och ett antal andra stater genomförde under de senaste dagarna på syrisk mark. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch dog minst sju civila, däribland fem barn, i sådana flygattacker i förra veckan. En talesman för USA:s försvarsdepartement avfärdade uppgifterna, men lovade en undersökning.
Tidigare hade också andra källor rapporterat att alltfler civila blir offer för flygattackerna i de områden i Syrien som kontrolleras av IS.