I förra veckan startade den islamistiska rebellstyrkan Islamiska staten (IS) ett nytt försök att ta kontrollen över stora delar av gränsen mellan Syrien och Turkiet. På torsdagen inleddes en mycket blodig attack mot staden Kobane. Självmordsbombare och soldater utklädda som kurdiska försvarare tog sig in i staden och dödade omkring 200 människor, de flesta civila. Kurdiska folkförsvarsenheter (YPG) lyckades dock snabbt driva angriparna tillbaka.
Samtidigt inledde IS också en offensiv mot staden Al-Hasaka, som hålls av syriska regeringsstyrkor och YPG-enheter. Syriens regering uppmanade ”alla människor, varje ung kvinna och varje ung man” att ta till vapen och försvara staden mot IS, som rapporterades ha intagit delar av staden.
Kurdiskt självstyre ogillas
IS-offensiven är ett militärt svar på de senaste kurdiska framgångarna. YPG kontrollerar nu ett sammanhängande område längs den turkiska gränsen från Kobane i väst till gränsen till Irak. I och med detta är en av IS viktigaste försörjningsleder stängd. Via Turkiet har såväl vapen och material som frivilliga lätt kunnat föras till IS-kontrollerade områden. Turkiets regering, som med hjälp av USA och Saudiarabien länge stöttat IS, gillar uppenbarligen inte denna utveckling. Landets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på fredagen att han aldrig kommer att ”tillåta” att en kurdisk stat bildas i Syrien.
– Jag säger till det internationella samfundet att vi aldrig kommer att tillåta att en ny stat bildas vid vår södra gräns i norra Syrien, kosta vad det kosta vill, sa Erdogan enligt nyhetsbyrån AFP.
Turkisk invasionsplan
Erdogan anklagade YPG för att fördriva andra befolkningsgrupper från sina områden. YPG sägs dessutom samverka med såväl det terrorstämplade Kurdiska arbetarpartiet (PKK) som den syriska regimen. Turkiet har starkt bidragit till eskaleringen av det syriska inbördeskriget och har i 31 år bekämpat PKK:s strid för ett oberoende Kurdistan. I sydöstra Turkiet råder dock numera en orolig vapenvila. När PKK-gerillan ville undsätta Kobane som belägrades av IS hösten 2014 förhindrades detta av turkisk militär.
Enligt uppgifter i turkiska medier ska Erdogan i förra veckan krävt att Turkiet ska invadera Syrien. Enligt tidningen Hürriyet Daily News ska 12 000 soldater redan ha försatts i beredskap för denna insats. Militärledningen ska dock ha varnat för risken att vapenvilan med PKK i östra Turkiet skulle vara i fara om Turkiet attackerade YPG. Enligt högertidningen Yenicag har arméledningen också krävt skriftliga order av landets regeringschef – den nya turkiska regeringen har dock inte hunnit bildats på grund av oklara maktförhållanden i parlamentet.
USA rekryterar rebeller
Målet med invasionen är att skapa en buffertzon längs gränsen som icke-kurdiska rebellgrupper ska kunna kontrollera. Dessa ska med hjälp av Turkiet och USA bekämpa de syriska regeringsstyrkorna, samt YPG. Intressant i sammanhanget är att USA:s försvarsdepartement i förra veckan gick ut med information om att USA håller på att bygga upp en ny rebellarmé som ska bekämpa såväl IS som den syriska regeringen. De som ställer upp för detta lockas med en lön på omkring 2 500-3 000 kronor per månad. Enligt en talesman har USA redan rekryterat drygt 6 000 nya ”moderata” rebeller som utbildas ”utanför Syrien”.