NAIROBI Ledarna för medlemsländerna inom Afrikanska unionen – AU – kom förra året överens om ett förbud mot kvinnlig könsstympning. Men sedan dess har bara tre länder ratificerat protokollet. För att det ska träda i kraft måste 15 av samarbetsorganisationens 53 medlemsländer ratificera förbudet.
Förra veckan arrangerades en konferens i Nairobi där man debatterade vilka strategier som behövs för att se till att kvinnlig könsstympning förbjuds på hela kontinenten.
De tre länder som har ratificerat föra årets beslut är Comorerna, Libyen och Rwanda. Sedan tidigare är könsstympning förbjudet i många av AU:s medlemsländer men förbuden efterlevs inte i alla länder. Enligt den New York-baserade organisationen No Peace Without Justice könsstympas fortfarande omkring två miljoner flickor varje år.
Könsstympning kallas också för kvinnlig omskärelse. Seden har rötter långt tillbaka i tiden, enligt vissa experter hela 5 000 år. Ingreppet utförs på flickebarn och de utsatta stympas för livet. Kvinnlig könsstympning utförs enligt FN i 28 afrikanska länder.
Det finns olika former av könsstympning. I den lättaste formen skär man bort de inre blygdläpparna, i en annan tradition både de inre blygdläpparna och klitoris. Vid den tredje formen av stympning skär man även bort de yttre blygdläpparna.
Vid det största ingreppet sys kvinnan ihop så att bara ett litet hål lämnas öppet. Stympningen leder ofta till kroniska infektioner, sterilitet eller svåra komplikationer vid förlossningar och kvinnornas sexliv blir plågsamt.
Ingreppet utförs ofta utan bedövning av personer som saknar medicinsk utbildning.
I vissa av de länder där det finns lagar som förbjuder kvinnlig omskärelsen har framsteg gjorts för att utrota seden. Ett positivt exempel som lyftes fram under konferensen i Nairobi är Uganda. Där är ingreppet förbjudet enligt landets grundlag och regeringen har satt av en dag per år då man debatterar könsstympning och de skador ingreppet leder till. I Kapchorwa, i nordöstra delen av Uganda, har man lyckats minska antalet nya könsstympningar från 1 100 1998 till 647 år 2004.
Även i Egypten har man gripit sig an den illegala seden på flera olika fronter: myndigheter och organisationer har engagerat religiösa ledare, lärare och sjukvårdspersonal i informationskampanjer och samtidigt hotas läkare och sjukhus som utför de förbjudna ingreppen med sanktioner.
Den kenyanska ministern Lina Kilimo säger att hennes regering tänker satsa mer på information till byar och landsbygd.
– Vi behöver intensifiera utbildningskampanjerna i avlägsna regioner. Människorna där behöver få veta att seden är skadlig och livshotande och regeringen tänker göra sig hörd i kampanjen.
Hon säger att en stor del av arbetet mot könsstympning tidigare varit överlåten till ickestatliga organisationer men att regeringen nu tänker ta en del av ansvaret.
Enligt statlig statistik är 38 procent av alla kvinnor i Kenya omskurna men i avlägsna byar kan antalet omskurna vara hela 90 procent.